Zamuri. Supe, zupe si nacreli. Retete ardelenesti din batrani - Mircea Groza
DESCRIERE
Volumul contine 182 de retete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese in peste 40 de ani de catre Mircea Groza de la batranii din satele salajene. Retetele sunt scrise in limbaj regional, o transliterare fonetica, prin care autorul incearca sa conserve atat patrimoniul culinar cat si specificul zonei. Volumul beneficiaza si de un glosar cu sute de termeni explicati.
Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiti culegatori de retete vechi de la noi, arheolog culinar si mentor pentru multi bucatari. Activitatea sa a fost remarcata de autoritatile locale si centrale, asociatiile de bucatari nationale si internationale si ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelenta pentru activitate.
Prefata cartii este semnata de Catalin Stefanescu careia ii urmeaza o scrisoare de la Grigore Lese. Postfata ii apartine lui Cosmin Dragomir iar, pe coperta IV, Oana Coanta, Adi Hadean si Radu Dumitrescu recomanda acest volum. Fotografia si conceptul copertelor apartin lui Razvan A. Voiculescu.
Mircea Groza e primul meu mentor in intregul sens al cuvantului. Ne-am intalnit in 2008 la un targ de mancare, iar de atunci incoace am avut multe experiente gastronomice minunate impreuna. Cunostintele lui profunde despre mancarea traditionala romaneasca, mai cu seama despre mancarea transilvaneana, vin dintr-un studiu caruia i s-a dedicat total in ultimele decenii. Ar fi bine sa profitam cu totii de aceasta dedicare si sa ducem povestea mai departe.
Adrian Hadean
Un Mircea Groza ar trebui sa fie in fiecare regiune a tarii si, in felul asta, gastronomia romaneasca ar fi scoasa la lumina integral. O parte din retetele dansului au ajuns in bistro, rolul bucatarilor fiind de continuatori ai pastratorilor de retete. Domnul Mircea Groza ne da pensula si culorile, misiunea noastra e sa aratam lumii mai departe cat de bogati suntem gastronomic.
Oana Coanta
Mircea Groza este un personaj care cauta mancare, care traieste pentru mancare. Imi place foarte mult pentru ca am invatat limba aia dubioasa, el isi scrie retetele in asa fel incat nu intelegi nimic, dar mori de pofta. Nu mai stiu pe nimeni din Romania care sa scrie astfel. Cat despre cartea aceasta, hai sa nu ne fie rusine, noi suntem un popor de ciorbari. Bucataria romaneasca incepe cu o ciorba. Respect deosebit si sper sa il tina zeul gastronomiei cat mai mult in viata pentru ca de la Mircea toti am invatat si avem de invatat.
Radu Dumitrescu
Aveti in fata dumneavoastra o carte document care ilustreaza bogatia patrimoniului nostru gastronomic. Imaginati-va ca am selectat doar 182 de retete din cele aproximativ 400 culese de Mircea Groza incercand sa sa evitam zamurile care seamana destul de mult. Volumul este rezultatul a peste 40 de cercetari, iar o viata dedicata pastrarii traditiilor nu poate fi cuantificata in lei. Colectia de retete a lui Mircea Groza completeaza o bibliografie de profil saracacioasa si vorbeste despre identitatea culinara romaneasca. Ramane doar sa ne intrebam de ce majoritatea restaurantelor de la noi se incapataneaza sa vanda doar cinci-zece retete standard.
Cosmin Dragomir
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 14,53 leiPRP: 15,63 lei (-7,04%)
- 42,75 leiPRP: 45,00 lei (-5%)
- 69,99 leiPRP: 77,77 lei (-10%)
RECENZII