Viva L’Opera. Amintirile unui spectator din salile de Opera de-a lungul a sapte decenii - Marius Rimbasiu
DESCRIERE
„Cel ce (mai ales azi) intretine flacara in mod spontan si dezinteresat, hranind cu pasiunea sa viata spectacolului, este amatorul de opera, participantul activ de cealalta parte a cortinei, spectatorul ce se manifesta devotat si statornic sub forme nu rareori neasteptat de serioase.
Primul care, din aceasta valoroasa (dupa opinia mea) galerie, imi vine in minte este doctorul Marius Rimbasiu. El este spectatorul care, in timpul reprezentatiei, participa viu si fara rezerve, aprobativ sau… reprobativ si, cum e cazul prea adesea, rebarbativ. Ia atitudine si are dreptul la ea, fiindca se straduieste sa-si verifice necontenit si prin toate mijloacele justetea ei. E in stare sa faca sute, adesea mii de kilometri, pentru a asista la o reprezentatie sau pentru a asculta o voce. Zboara la Paris sau Verona doar pentru o seara. In orasul sau, Essen, nu pierde un concert sau un spectacol, pe care-l vede de mai multe ori, chiar cu aceeasi distributie si chiar daca e mai… asa si-asa. Poseda o neinchipuit de vasta colectie de discuri si casete (cu zecile de mii), in care gasesti toate raritatile, de la inregistrari istorice, pana la cele abia aparute pe piata. Din fiecare opera are zeci de versiuni complete si multe sute de recitaluri ale cantaretilor celebri sau mai putin cunoscuti. De multe ori am incercat sa-l conving ca exagereaza. Lui, insa, ii pare normal, fiindca e pasiunea vietii sale.” (Ion Piso, Doru Popovici, in Antifonar epistolar)
MARIUS RIMBASIU (n. 7 iulie 1940), doctor clujean, cunoscut pasionat al teatrului liric si al artelor, in general. A absolvit Facultatea de Medicina Cluj, sectia Stomatologie, promotia 1964. A fost, timp de 10 ani, asistent la Catedra de Chirurgie maxilo-faciala IMF Cluj, perioada in care a devenit medic specialist (1970) si Doctor in Medicina (1974). Din septembrie 1974, a fost Maitre de conférences la Facultatea de Medicina din Alger, in cadrul unui acord de cooperare tehnica cu tarile din lumea a treia, unde, dupa trei ani, devine profesor si seful clinicii de Chirurgie maxilo-faciala si reparatorie, la Clinica Universitara „Mustapha” din Alger. In urma unui conflict cu guvernul comunist de la Bucuresti, va cere azil politic in Germania, unde va lucra, timp de 10 ani, ca Oberarzt (medic primar) si inlocuitor de sef de clinica, in spitalele din Siegen si Hattingen, dupa care, timp de 19 ani, va lucra in propriul cabinet (clinica de zi de chirurgie maxilo-faciala) in orasul Essen, unde traieste in prezent.
Doctorul Marius Rimbasiu, alaturi de activitatea sa recunoscuta si respectata ca medic, este si un mare admirator al artelor si un pasionat al teatrului liric, angajat in propagarea culturii romanesti in strainatate. Este membru fondator si vicepresedinte al Asociatiei culturale romano-germana „Atheneum” din Düsseldorf. In cabinetul sau din Essen, a organizat numeroase vernisaje pentru pictori si sculptori romani din tara si strainatate.
In perioada exilului sau, a fost activ in diferitele manifestari contra regimului dictatorial comunist de la Bucuresti, facand parte din grupul celor 40 de romani, care, in septembrie 1983, au participat, la Paris – Ribera, la infiintarea Uniunii romanilor democrati, sub conducerea lui Ion Ratiu. In anii ’80 a fost vicepresedinte al gruparii Pro Monarhie „Carmen Sylva” de la Bonn.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 40,00 lei
- 50,00 lei
- 35,00 lei
Promoţii
-- 67,15 leiPRP: 79,00 lei (-15%)
- 45,60 leiPRP: 48,00 lei (-5%)
- 34,20 leiPRP: 36,00 lei (-5%)
RECENZII