Varstele uceniciei. Repere paideice contemporane - Laura-Corina Rosca
PRP: 28,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 25,20 lei
Diferență: 2,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Laura-Corina Rosca
ISBN: 9786068699677
Editura: Scoala Ardeleana
Anul publicării: 2015
Pagini: 296
Categoria: Literatura Romana
DESCRIERE
Varstele uceniciei – analizate conceptual si aplicativ (la meridianul autohton postbelic) in relatia privilegiata dintre maestru si discipol – constituie miza acestei cercetari laborioase in care examenul istoric, psihologic si antropologic se intersecteaza fericit in circumscrierea temei uceniciei de astazi ca „dinamica interpersonala” in cele doua modele – filosofic si literar – de formare prin cultura.
Lucrarea este profunda si, mai ales, incitanta, menita fiind sa-l orienteze pe contemporanul nostru spre paradigma autoritatii deontice, spre acela care face din propria sa existenta un model de urmat. Apelul la autoritatile in materie – antice, clasice si moderne – asaza discursul Laurei-Corina Rosca in prelungirea meditatiei europene despre treptele cunoasterii de sine, in temeiul adevarului ca „acela care merge la maestru nu merge cu adevarat decat la sine insusi” (Joachim Wach).
Mircea Muthu
Mircea Muthu
* * *
Cand am inceput aceasta cercetare, priveam cu fascinatie opera lui Radu Petrescu si in acelasi timp aveam constiinta faptului ca mizele acestui tip de literatura nu sunt neaparat legate de tematica uceniciei. Am realizat pe parcurs ca undeva „in inalt”, directiile de gandire ale Scolii de la Paltinis, implicand in mod vadit ideea de ucenicie, si cele ale Scolii de la Targoviste, mai curand preocupata de ideea de „suflet” ca personaj de aer al textului, sunt convergente. Puse in raport cu un anumit context politic, asupra caruia insa nu am insistat, si in lumina unei teme generoase cum este cea a relatiei maestru-discipol, cele doua paradigme paideice, cu propriul lor orizont ideatic, au putut fi cercetate comparativ. Ceea ce ne-a fascinat a fost legatura inextricabila dintre literatura si experienta spirituala, astfel incat am incercat sa propunem un spatiu hermeneutic nou si sa discutam literatura in raport cu unele concepte controversate sau pur si simplu contestate cum sunt, printre altele, notiunile de continuitate, transmitere si traditie.
Laura-Corina Rosca
* * *
Laura-Corina Rosca s-a nascut la 13 februarie 1981, in Bistrita. Este absolventa a Facultatii de Litere in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, sectia Engleza-Romana. In anul 2004 obtine un master la Catedra de Literatura Comparata a Facultatii de Litere, iar in anul 2014 un al doilea master la Catedra de Limba si Literatura Engleza a aceleiasi facultati. In anul 2009 obtine titlul de doctor in filologie cu teza despre relatia maestru-discipol pe care se bazeaza acest volum.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 33,30 leiPRP: 37,00 lei (-10%)
- 28,00 lei
- 40,46 leiPRP: 44,95 lei (-9,99%)
Promoţii
-- 33,30 leiPRP: 37,00 lei (-10%)
- 40,46 leiPRP: 44,95 lei (-9,99%)
- 35,10 leiPRP: 39,00 lei (-10%)
RECENZII