Vagonul ratacitor - Gabriel Ben Meron
DESCRIERE
Povestea lui Dan ben Mihael e una tipic israeliana, de fapt, o poveste simpla. Dan e un emigrant sosit de tanar in Israel din Romania, in cautarea unei vieti pe care si-o dorea, dar pe care n-o putea avea acolo, intr-un regim autocrat, dictatorial, nici ca simplu cetatean, dar mai ales nu ca evreu.
Soarta ii surade in noua sa patrie, el isi gaseste rostul in sudul tarii, e angajat ca bibliotecar la una din cunoscutele universitati, se casatoreste cu o tabarit, adica nascuta in Israel, si are doi copii reusiti. Insa Dan ben Mihael e un individ frustrat, scriitor anonim, in permanenta lupta cu limba cea noua si atat de grea pentru un nou venit, ducandu-si existenta intr-o realitate foarte restransa, casa si biblioteca si retraind in permanenta scene din viata sa anterioara, din tara in care s-a nascut.
Evenimentele nicidecum nu trec pe langa el. Moartea sotiei e urmata de o conflagratie militara, una din multele, la granita cu fasia Gaza, fiul sau e pe front, biblioteca sa, ca si celelalte institutii publice, se inchide din cauza bombardamentelor. Dan cauta o solutie pentru problema care-l macina, faptul ca nu-si cunoaste suficient concetatenii ca sa se poata simti, in sfarsit printre ai lui.
Drumurile, aproape zilnice dus-intors spre nordul tarii, intr-un vagon plin cu calatori de tot felul, il apropie de tinta pe care si-o propusese, dar ii schimba complet, pentru un timp, viata de toate zilele.
El intalneste oameni, incearca sa-i inteleaga si o aventura de moment se transforma intr-o legatura serioasa. Reintoarcerea in tara natala, de data aceasta ca turist, il ajuta sa se desparta definitiv de trecut, dar treptat viata sa capata un iz de rutina, in care individul trebuie sa se multumeasca cu ce are, iar Dan, optimist din fire, isi gaseste un nou drum, poate mai sigur si mai ferit de pericole.
Vagonul ratacitor reprezinta al doilea roman in ebraica publicat de Gabriel ben Meron, un nume sub care se ascunde existenta unui medic israelian, originar din Romania, publicist si eseist in ebraica si romana, Prof. univ. Dr. emerit Gabriel Gurman.
Traducerea din limba ebraica apartine autorului.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 23,99 lei
- 46,55 leiPRP: 49,00 lei (-5%)
- 21,73 leiPRP: 24,15 lei (-10,02%)
Promoţii
-- 46,55 leiPRP: 49,00 lei (-5%)
- 21,73 leiPRP: 24,15 lei (-10,02%)
- 24,94 leiPRP: 26,25 lei (-4,99%)
RECENZII