Un fluture s-a asezat sub talpa si alte cateva lucruri mici de foarte mare importanta - Dan Petru Cristea

DESCRIERE
Cu o Invitatie la lectura de Alina Hucai
Pe coperta: Lucrare realizata in stil mixed media art collage de artistul plastic Viorel Florin Costea
Dan Petru Cristea scrie bine, are simtul umorului si o imaginatie plina de nuante. (MARIUS MIHET)
Purtand un titlu ce sugereaza ideea de frumusete a varstelor, dar si de efemer al acestora in zborul lor prin viata, acest roman se asaza, structural, sub semnul unui bildungsroman, trimitand spre tiparul narativ din Portret al artistului la tinerete al lui Joyce. Autorul transpune un indelebil timp alipit primelor varste, copilaria si adolescenta, pana in pragul primei tinereti, cu zabovire asupra specificului fiecareia si utilizand amalgamul vocilor narative redate prin toate cele trei persoane ale naratiei. „Seria noastra de intrupari”, cum le numeste naratorul, devine echivalentul unor veritabile exuvii ale varstelor, cu marcarea unor momente decisive, portrete si descrieri incarcate de o afectivitate pregnanta, ori intamplari memorabile redate sub paleta umorului sau cu modulatii la limita dramaticului. (STEFAN MELANCU)
Dan Petru Cristea este un autor insolit din multe puncte de vedere, reveland un talent autentic, cu totul neconventional ca formula, precum neobisnuita este si substanta reflexiva, plina de vigoare si originala. (RODICA MARIAN)
Un stil fastuos, cand calm, cand dramatic, cand narativ si grandios, cand colorat si poetic. Se poate vorbi despre doua trasaturi definitorii ale acestuia: o bogatie a vocabularului, care conduce la o bogatie a ideilor, precum si o perfecta aranjare a cuvintelor in fraze, uneori de lungimi surprinzatoare, care imprima patos si creeaza sentimentul unei participari afective la lumea din jur. (CRISTINA POPESCU)
Stapanirea limbajului in conditii de excelenta, supunerea acestuia unor anumite intentii de comunicare, nu constituie decat una din caile, ce-i drept regala, de seducere a cititorului. (MARIA CARPOV)
Suntem in fata unui roman existentialist recrudescent, care exploreaza sensul si scopul existentei umane prin prisma experientei individuale si cu instrumentarul conjugat al perceptiei subiective, sondarii psihologice si analizei filosofice. Scrisul sau are functie revelatorie si eugenetica, de descoperire si rasfrangere a identitatii peste marginile biografismului. (ALINA HUCAI)
Fragmente din roman:
Ai invatat oare ceva in acele veri de indecise atingeri si de abia ghicite alinturi? Ai inteles poate ca plecarile nu sunt bune si ca ziua trebuie terminata cu un fel de concluzie bine conturata, pentru ca incertitudinile care abia scot capul, daca nu sunt lamurite la timp, se pot croniciza in mistere fara rezolvare. Chiar si eu, cel de acum, as vrea sa-i pun cateva intrebari acelei fetite meteorice, dar, vezi tu, eu nu mai am de unde s-o iau. Lumea larga a inghitit-o si cu ea musai trebuie sa se fi petrecut acelasi gen de transformari pe care le-am indurat noi, dragul meu predecesor, caci nici ea nu mai poate fi cea de care te-ai atins tu atunci, cum nici eu nu mai sunt cel care inca esti tu acolo, lasat atat de departe in urma timpului meu. (...)
In fiecare dintre noi traiesc mai multe intrupari, la cativa ani un alter ego de-al nostru se trezeste din cel ce eram mai deunazi, celalalt ramanand in urma, transferandu-se intr-un alt timp, pe un taram de care uneori ne aducem aminte, alteori nu reusim, ori poate chiar am voi sa-l dam cu totul uitarii. Toate aceste ipostaze ale noastre continua sa traiasca in timpul lor, pe trasee care sunt paralele cu eul actual, niciodata insa nemaifiind in stare sa-l intersecteze.
Cuprins
Lucrurile nu sunt deloc cum par a fi
Prima intrupare
Orasul
Pruncia
Aceasta va fi sora ta
A doua intrupare
La tara
Lacul
Acordeonul
Matusile si livada lor
Tata
Profa de romana
Un fluture s-a asezat sub talpa
The Avengers
Scoala
A venit timpul sa te indragostesti
Durerea
A treia intrupare si dupa ea
Sindrofia mereu reinnoita a dragostei
Liceul
O delicata confuzie
Ultima vara acasa
Acum ai alti colegi
Cand cerul e gata sa cada pe tine
Surprinzatoarele culori ale verii
Mai sunt doar cateva lucruri de povestit
Explicatii si multumiri
Suntem in fata unui roman existentialist recrudescent. Invitatie la lectura de Alina Hucai
DAN PETRU CRISTEA s-a nascut in Moinestiul lui Tristan Tzara (jud. Bacau), la 16 decembrie 1951. A intrat in literatura romana prin romanele Scaune de plus, pentru care a obtinut, in 2009, Premiul de debut al Editurii Cartea Romaneasca (sub egida Polirom), si Toate prezenturile ei (Editura Junimea, 2023). Este membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, membru fondator al Asociatiei Romane de Lingvistica Computationala si al Asociatiei Romane de Inteligenta Artificiala. A activat ca profesor la Facultatea de Informatica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Este profesor universitar emerit si cercetator stiintific principal I, pozitie din care conduce un colectiv de cercetare in prelucrarea limbajului natural la Institutul de Informatica Teoretica al Academiei Romane, filiala Iasi.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 135,00 leiPRP: 150,00 lei (-10%)
- 63,00 leiPRP: 70,00 lei (-10%)
- 49,50 leiPRP: 55,00 lei (-10%)
Promoţii
-- 135,00 leiPRP: 150,00 lei (-10%)
- 63,00 leiPRP: 70,00 lei (-10%)
- 49,50 leiPRP: 55,00 lei (-10%)
RECENZII