Umbra exilata - Norman Manea

DESCRIERE
Un roman colaj despre un supravietuitor al lagarelor din Transnistria, despre existenta sa ulterioara intr-o dictatura comunista si exilul in America. Dis-cursul narativ se desfasoara pe mai multe niveluri, fiind potentat cu un colaj de fragmente literare semnificative si insemnari de lectura despre identitate, iubire si literatura.
Metafora Umbrei ca purtatoare a identitatii, o referire la clasica povestire germana a lui Adelbert von Chamisso Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl, ramane un laitmotiv pe toata intinderea cartii si exprima obsesia protagonistului cu privire la destinul sau incert si instrainarea prin care trece. Dialogul dintre protagonist (Nomadul Mizantrop, N. M.) si vechiul sau prieten Günther, un roman de etnie germana exilat la Berlin, comunist infocat si critic al realitatilor din Romania dictaturii, obsedat de vina germana si de implicatiile ei actuale, este, in fapt, o retrospectiva a realitatii postbelice din estul Europei. „Arhiva Günther” cumuleaza tensiunea dintre cei doi prieteni, motivata de obsesiile lor diferite.
Ceea ce mentine constanta intensitatea epica a cartii este relatia de intimitate dintre protagonist si sora sa vitrega, orfani si supravietuitori ai Holocaustului, marcati de trauma lagarului si de vina de a fi supravietuit urgiei, ca si de dorinta de a gasi un echilibru in existenta lor plina de contradictiile prezentului.
Romanul este, in fapt, o calatorie prin dramaticele evenimente ale secolului XX: nationalism, fascism, comunism si exil. La sfarsitul lecturii, cititorul se afla solidar cu protagonistul nomad, cu melancolia, umorul si indarjirea sa de supravietuire.
Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pana in 1986, cand a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). Dupa 1986, Norman Manea a fost tradus in peste 30 de limbi, cartile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate in SUA au figurat in selectia celor mai importante aparitii editoriale din The New York Times. In 1992 a primit Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Médicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. In 2010 a primit distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar in 2011 a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs si a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature. In 2012, Uniunea Scriitorilor din Romania i-a decernat Premiul National pentru Literatura. In 2013, Uniunea Scriitorilor l‑a nominalizat pentru Premiul Nobel, iar in 2014, PEN‑ul romanesc si edituri straine au reiterat propunerea. In 2016 a primit Marele Premiu pentru Literatura in limbile romanice al Targului International de Carte de la Guadalajara, Mexic. In acelasi an a fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter de catre presedintele Romaniei.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 55,99 leiPRP: 69,99 lei (-20%)
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei (-12%)
- 75,00 lei
Promoţii
-- 55,99 leiPRP: 69,99 lei (-20%)
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei (-12%)
- 89,91 leiPRP: 99,90 lei (-10%)
RECENZII