Trecute vremuri. Dinu Zarifopol, remember - Mihai Stirbu
DESCRIERE
Editie ingrijita de Marilena Rozenberg
Mereu m-a interesat biografia scriitorului Dinu Zarifopol. Firesc, pentru ca ne-am nascut in aceeasi localitate – Carligi, astazi in judetul Bacau. Cand eram mic, familia mea s-a mutat la Roman, astfel ca nu am niciun fel de amintiri din sat. Totusi, se poate face o punte de legatura intre mine si scriitorul Dinu Zarifopol, in afara faptului ca suntem consateni. Tatal meu a fost directorul scolii din Carligi, scoala care functiona in conacul strabunicului sau Pavel Zarifopol. Dinu Zarifopol a crescut si s-a format intr-o onorabila familie de boieri. Acestia au fost timp de 100 de ani proprietarii mosiei Carligi, si, in urma studiilor, au devenit gazetari, scriitori, critici literari, avocati, profesori universitari in tara si-n strainatate. Avocat de profesie, Dinu Zarifopol a lucrat timp de treizeci de ani la tetralogia care il defineste: Naufragiul (1994), Moartea lui Levi (1997), Sah la rege (1998), Crima generalului (1999), pe care o va publica abia in ultimul deceniu al secolului trecut. Cu abilitate, in romanele sale se incruciseaza destine marcate decisiv de perioada istorica dificila pe care a traversat-o natiunea romana in vremurile de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Multumesc pentru frumoasele cuvinte, pe care a avut amabilitatea sa ni le transmita, doamnei Christina Zarifopol-Illias, fiica scriitorului, fosta profesoara la Universitatea Statului Indiana din Bloomington, SUA:
„Acum mai bine de 19 ani, cand, intr-o zi insorita de inceput de martie, imi luam ramas-bun de la tatal meu in biserica de la Carligi, atat de indragitul sau loc natal, nu realizam inca intru totul ce gol urias avea sa lase in viata mea disparitia lui. Tata mi-a fost totodata parinte mult iubit, mentor nepretuit si inegalabil partener de dialog. Lui ii datorez in mare masura omul care sunt astazi ca formatie intelectuala si spirituala. A fost un om de o vasta cultura, un autentic si fin intelectual, de o sclipitoare inteligenta, imensa sensibilitate si inepuizabila imaginatie si creativitate, fermecator povestitor, cu un foarte dezvoltat simt al umorului, stapanind deplin arta conversatiei, generos si bun la suflet. Singura mea consolare in acele momente de profunda tristete ale despartirii definitive de tatal meu era faptul ca putusem sa-i implinesc dorinta arzatoare, repetata insistent de-a lungul vietii, si anume aceea de a-si afla odihna vesnica la Carligi, in cripta familiei, alaturi de stramosii sai. Cei care l-au cunoscut sau i-au citit romanul Naufragiul au putut intelege cat de mult si-a iubit tata locurile natale toata viata, cu pasiune, durere si adanca melancolie, evocand si in scris paradisul pierdut al copilariei si tineretii sale. Inchei aceasta succinta schita de portret a tatalui meu spunand ca lui ii datorez si primele amintiri din viata mea: plimbarile noastre, insotite de povesti care ma fascinau, in special cea cu Harap-Alb, la Carligi, in cei cativa ani de dupa razboi, cand mai puteam inca locui la conac. Odihneasca-se in pace, in sfarsit intors ACASA!”
Ma bucur ca am reusit, la o suta de ani de la nasterea scriitorului Dinu Zarifopol, sa il omagiem si prin aceasta carte! (Mihai Stirbu)
* * *
MIHAI STIRBU (n. 15 aprilie 1957, Carligi, judetul Bacau) este jurnalist si scriitor. Profesor la Liceul „Roman-Voda” din Roman (1983-1987); inginer la o firma cu profil electrotehnic (din 1987 pana in prezent); secretar de redactie si fotoreporter al revistei „Opinia studenteasca” din Iasi (1979-1982); redactor-sef la revista „Moldova Literara” din Iasi (din 2014); membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (din 2020); colaborator onorific al revistei „Miorita USA” (din octombrie 2012); colaborator asociat la revista „Nomen Artis ‒ Dincolo de tacere” (An II, nr. 2/18, 2013); membru al colectivului redactional al revistei „Clepsydra” (Roman); Premiul Editurii Panteon la Concursul National „Ion Creanga” Iasi (1985); Mentiune la Concursul international de proza pentru romanii din intreaga lume, Starpress (2012, 2014); Premiul pentru publicatii literare al revistei „Moldova Literara” (redactor-sef Mihai Stirbu). Carti publicate: Povestea nemuritorului (Editura Panteon, Piatra Neamt, 1995); Comoara verii (Editura Junimea, Iasi, 1998); Regasirea instrainarii (Editura PIM, Iasi, 2010); Periplu pe bicicleta (Editura PIM, Iasi, 2010); Cand locurile dragi te asteapta sa revii… Monografia satului Carligi (Editura Papirus Media, Roman, 2016, coautor Marilena Rozenberg); Viata, iubire a scriitorilor (Editura Papirus Media, Roman, 2019); Mozaic literar ‒ incursiune in timp (Editura Studis, Iasi, 2019).
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 54,00 lei
Promoţii
-- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 31,18 leiPRP: 34,65 lei (-10,01%)
RECENZII