Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Tratat elementar de muzica - Dimitrie Cuclin

Preț: 28,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 6422374003113
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 232
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Prezenta lucrare este un tratat. Metoda, apar, tine profesorului. Iar daca in unele chestiuni m am lasat antrenat, si sa fiu dus cam departe, mi-am iertat pacatul, dupa principiul mai bine mai mult decat prea putin; caci din multi poti lasa la o parte oricat vrei, dar dinputin nupoti intotdeauna lasa la o parte tot ce-ti trebue. Totusi, tratatul este elementar si, in afara de unele lacune ale lui, reprezinta un minim necesar astazi unei cunoasteri muzicale cat deputin considerabile. 

Autorul 
Muzica. Sunet. Zgomot 
Muzica este arta de a ne exprima bucuriile si durerile cu ajutorul sunetelor muzicale. Sunetele muzicale sunt vibratiuni ale aerului produse de un corp sonor. Corpul sonor poate fi organul vocal omenesc, un instrument muzical, etc. Vibratiunile sonore lovesc organul nostru auditiv impresionandu-ne placut, spre deosebire de zgomot, care ne displace. 
 
Scris. Citit 
Sunetele se pot scrie si citi. Citirea sunetelor scrise se face cu glasul — cantand, sau cu un instrument muzical — executand. Ea se mai poate face si in gand. In acest caz, cititorul, muzician experimentat, aude sunetele in partea organului auditiv zisa interioara. 
Valori. Durate. Proprietati. Registre 
 
Pentru a scrie sunetele ne servim de semne numite note. Notele au diferite forme, carora le corespund diferite valori, reprezentand corespunzatoare durate ale sunetelor. Sunetele pot fi mai joase sau mai inalte. Pentru a preciza inaltimea sunetelor, ne servim de un grup de linii orizontale si paralele, la mica distanta intre ele, numit portativ. Notele se scriu pe liniile sau in spatiile portativului, mai sus sau mai jos, dupa cum voim sa reprezentam sunete mai inalte sau mai joase. Sunetele pot fi cantate ori executate de diferite voci sau instrumente. Acelas sunet produs de voci sau instrumente, difera prin timbrul sau calitatea lui si prin grosimea sau volumul lui. 

Fragmnet:
" Solfegiu 
O redare vocala, insa fara cuvinte, ci cu pronuntarea notelor ce se canta, se cheama solfegiere sau solmizare; iar can-trea astfel redata e un solfegiu. 
Semnele valorilor de note 
 
Notele pot fi de multe valori; iar durata sunetelor e coespunzatoare valorii notelor. Valorile de note cu duratele de sunet corespunzatoare, se obtin prin divizarea lor in cate doua ; iar notele au urmatoarele forme si numiri (ex. 9). Valorile de note, de la optimi incolo, se pot uni (ex. 10). Orice valoare se poate prelungi cu orice alta valoare a aceleeasi note. Prelungirea se arata printr-o linie curba, numita legato de prelungire (ex. 11). 
Prelungirea unei valori cu jumatatea ei, se inseamna prin-un punct, iar inca cu o jumatate a jumatatii, prin doua puncte (ex. 12). "

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.2456 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.