Ouă, iepurași și cărți grozave
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Transilvania si locuitorii sai - Auguste de Gerando

PRP: 75,00 lei (-15%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 63,75 lei
Diferență: 11,25 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Marți, 8 Apr. 2025
ISBN: 9786061705665
Anul publicării: 2015
Pagini: 360
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Aceasta carte are ea insasi o fascinanta poveste, dincolo de faptul ca include intre pagini o fascinanta istorie. Habent sua fata libelli!
Un tanar intelectual, Auguste de Gérando (1819-1849), eseist si iubitor de cultura, nascut din tata francez si mama italianca, devenit ginerele unui conte ungur Teleki (posesorul unui palat existent si astazi la Satulung, in judetul Satu Mare), a ajuns sa cunoasca Transilvania profunda. A avut o viata scurta, dar intensa, reusind sa se implice pentru o clipa in Revolutia de la 1848-1849, sa cunoasca Europa Centrala, Ungaria si Transilvania, sa scrie si sa publice (in timpul vietii) cel putin trei carti si patru articole, intre care unele despre romani. Are o fireasca simpatie fata de maghiari – dintre care isi alesese sotia, cu zece ani mai mare decat el – pe care ii face cunoscuti cu insistenta in patria sa, Franta, si in restul Europei. Dar se apleaca tot cu multa curiozitate si dorinta de cunoastere si asupra romanilor, pe care-i receptase in mod indirect (din lectura operei lui Jules Michelet si din discutii purtate cu Edgar Quinet) si direct (in drumurile sale din Transilvania si Partile Vestice). Opera sa fundamentala, in doua volume, ramane La Transylvanie et ses habitants, aparuta la Paris, in 1845. Autorul avea la acea data 26 de ani si manifesta o maturitate intelectuala surprinzatoare, un bagaj de cunostinte impresionant, un adevarat talent pentru limbi straine si chiar un spirit stiintific de investigare a trecutului rar intalnit la o asemenea varsta.
Pentru prima oara, publicul romanesc are sansa sa vada, in limba romana, cum erau priviti romanii pe la jumatatea secolului al XIX-lea, cum le era prezentata imaginea la Paris, zugravita prin pana unui observator direct si onest. Suntem indemnati nu sa ne inchipuim ca Transilvania era mai prospera, mai civilizata si mai aproape de modelul occidental decat este astazi, ci sa meditam la felul in care se poate reconstitui trecutul, cum se cuvine a reflecta prezentul si cum este realist a proiecta viitorul. Autorul – fara ura si partinire, dupa testamentul lasat de Cornelius Tacitus – ne informeaza despre o lume transilvana eterna si perena, plina de viata si de energie, pe cale sa se schimbe, insa, dupa reteta revolutionara care avea sa zguduie intreaga Europa. Este un exercitiu fascinat de viziune sincrona si simfona asupra unei franturi de civilizatie europeana, izvorata din clasicismul greco-latin si din valorile crestine. Cartea inaugureaza Colectia „Biblioteca valorilor transilvane” a Editurii Casa Cartii de Stiinta, colectie careia ii dorim o existenta perena, menita sa ilumineze mintile si sufletele cititorilor. (Ioan-Aurel Pop)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.3377 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.