Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Teatru IV. Teatru scurt - Eugene Ionesco

PRP: 35,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 31,50 lei
Diferență: 3,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Marți, 4 Feb. 2025
ISBN: 9789735057770
Editura:
Anul publicării: 2017
Ediția: 2, revazuta
Pagini: 192
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Traducere, prefata si note de Vlad Russo si Vlad Zografi
 
La inceputul anilor ’50, in cea mai fecunda si mai ludica perioada de creatie, alaturi de piesele care i-au adus celebritatea – Cantareata cheala, Lectia, Scaunele –, Eugène Ionesco a scris mai multe scenete care reprezinta nu numai laboratorul pieselor „clasice“, dar si calea directa de exprimare pentru virtuozitatea comicului sau deopotriva insolit si frapant de concret, eliptic si luxuriant. Caracterul lor de farsa-improvizatie da jocului o libertate a experimentului nemaiintalnita parca in piesele de mari dimensiuni ale lui Ionesco.

In 1953, la Théatre de la Huchette, regizorul Jacques Polieri a pus in scena un „Spectacol Ionesco“ pornind de la sase scenete ale lui Ionesco si de la dramatizarea dupa Caldura mare de Caragiale. Trei dintre aceste scurte piese se credea pana de curand ca sunt definitiv pierdute, dar au fost descoperite in arhiva regizorului. E vorba de Guturaiul oniric, Ii cunoasteti? si Nepoata-sotie (varianta originala).

Pentru a intregi imaginea asupra teatrului scurt al lui Eugène Ionesco, in afara de scenetele scrise la inceputul anilor ’50, volumul de fata cuprinde si doua piese scrise mai tarziu (Scena in patru si Lacuna).
 
EUGÈNE IONESCO (1909-1994) s-a nascut la Slatina, si-a petrecut copilaria in Franta, pentru a reveni in 1924 in Romania, unde a urmat studiile liceale si universitare. Debuteaza cu poezii in revista Bilete de papagal. Volumul de critica literara Nu (1934), premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu, contrariaza prin ludicul si nonsalanta cu care trateaza valorile bine stabilite ale literaturii romane. In 1938 pleaca la Paris ca bursier. Dupa razboi, se impune in teatrul de avangarda francez si e recunoscut apoi in lumea intreaga drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX.
SCRIERI IN LIMBA ROMANA:
Elegii pentru fiinte mici (versuri, 1931), Nu (critica literara, 1934), Englezeste fara profesor (piesa de teatru, 1943), Razboi cu toata lumea (publicistica, 1992).
SCRIERI IN LIMBA FRANCEZA:
TEATRU: La Cantatrice chauve, La Leçon, Les Salutations, Jacques ou la Soumission, L'Avenir est dans les oeufs, Les Chaises, Le Maitre, Le Salon de l'automobile, Victimes du devoir, La Jeune Fille à marier, Amédée ou Comment s'en débarrasser, Le Nouveau Locataire, Scène à quatre, Le Tableau, L'Impromptu de l'Alma, Tueur sans gages, Rhinocéros, Délire à deux, Le Piéton de l'air, Le roi se meurt, La Soif et la Faim, La Lacune, Exercices de conversation et de diction françaises pour étudiants Américains, Jeux de massacre, Macbett, Ce formidable bordel!, L'Homme aux valises, Voyages chez les morts, La Nièce-Épouse, Le Vicomte, Le Rhume onirique, Les connaissez-vouz?, Maximilien Kolbe.
PROZA: La Photo du Colonel (nuvele, 1962), Le Solitaire (roman, 1973).
ESEURI SI MEMORIALISTICA: Notes et contre-notes (1962), Journal en miettes (1967), Présent passé, passé présent (1968), Antidotes (1977), Un homme en question (1979), Entre la vie et le rêve. Entretiens avec Claude Bonnefoy (1987), Une quête intermittente (1987).
VOLUME DE DESENE: Découvertes (1969), Le Noir et le Blanc (1981).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2068 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.