Stoicii: Manualul; Cugetari si dialoguri – Meditatii; Catre mine insumi – Epictet si Marc Aurelius
DESCRIERE
Stoicii Epictet - manualul si Marcus Aurelius - meditatii
Cele doua lucrari fundamentale ale filosofiei stoice, Manualul lui Epictet si Meditatiile lui Marcus Aurelius, sunt reunite in acelasi volum. Sclavul si imparatul expun, fiecare, principiile unei filosofii care nu inceteaza sa fascineze nici in ziua de azi. In 2012, apare la editura Antet acest volum in care pilonii filozofiei stoice se completeaza reciproc, intr-un volum care contine dialoguri, cugetari si meditatii ale celor doi mari filosofi ai lumii antice.
Stoicii epictet – manualul
Filozoful Epictet a trait cu aproximatie intre anii 55-135 d. Hr. Nascut sclav in zona Asiei Mici, Epictet a dus o existenta interesanta si a imbratisat curentul filozofic al stoicismului. Infirm si ducand o existenta modesta, Epictet a fost poate cel mai influent reprezentant al conceptelor stoice, promovand extrema simplitate si traiul modest. Cartea scrisa de Epictet – Manualul, este si azi un volum fundamental al filozofiei stoice.
Cartile cuprinse in pachetul Stoicii te indeamna sa afli cine au fost stoicii. Oare ce tip de filozofie promova stoicismul? Multi am intalnit deja termenul in vorbirea curenta, stim la ce sa ne asteptam.
Filosofia stoica are principii aplicabile in viata oricui, lectii despre rolul si scopul existentei umane. Stoicii aveau credinta ca lumea este dirijata de Zei – de forte supranaturale care asigura armonia si directia vietii oamenilor, iar ideile centrale erau legate de predestinare. Cei care adoptau convingerile stoice erau indreptati spre fatalitate. Nu e intelept sa te opui evenimentelor care se intampla. Orice se petrece in viata ta, are loc pentru ca asa vor zeii.
Stoicii erau implicati in viata sociala, insa stiau sa pastreze distanta de placeri, pofte si capricii. Sfaturile lui Epictet se refera la modul in care te raportezi la evenimente si la situatii din viata ta. Nu trebuie sa insisti ca lucrurile a mearga doar in sensul in care vrei tu. Sacdepta pierderea ca fiind o inapoiere catre Univers a ceea ce ti-a fost vremelnic atribuit.
Nu toate lucrurile depind de tine, iar gandurile tale trebuie sa includa acceptarea sortii.
In cartea numita Manualul lui Epictet, sunt câteva dintre gândurile exprimate de renumitul filosof antic. Exista o Forta superioara, nu neaparat echivalenta cu Dumnezeul crestinilor, Cre oranduieste existenta umana si destinul oamenilor.
Manualul lui Epictet este de folos pentru a intelege mai bine felul in care oamenii incercau explicatii despre rostul existentei umane, in perioada Greciei Antice. urmă cu două mii de ani. In perioada actuala, orice demers spre cunoastere inseamna un pas in plus in dezvoltarea personala, pentru cautarea echilibrului si a sensului vietii.
Marcus Aurelius - Meditatii
Ganduri catre sine insusi este cartea scrisa de Marcus Aurelius - Meditatii (titlul original Ta eis heauton – in limba greaca). Volumul cuprinde un numar de 12 manuscrise care prezinta idei si concepte apartinand imparatului roman Marcus Aurelius, scrise in perioada anilor 161-180. Regele filozof a notat ganduri personale inspirate de filosofia stoicismului.
Cartea lui marcus aurelius - meditatii este redactata in limba greaca si traducerea in limba romana este un demers interesant, aducand mai aproape cititorilor romani filozofia stoica si idei de orientare proprie spre calitate si auto-perfectionare. Marcus Aurelius Antoninus Augustus (121-180 e. n) a condus Imperiul roman in perioada anilor 161-180 si a reprezentat curentul filozofiei stoice. Marcus Aurelius a fost si cel din urma imparat al etapei de pace si dezvoltare a Imperiului - Pax Romana.
Meditaţiile Marcus Aurelius au inspirat conducatori si lideri dar si oameni obisnuiti. Morala intelepciunii acesor scrieri reflecta filozofia stoica a vremii.
Cartea lui Marcus Aurelius Memorii este o selectie de scrieri personale din ultimul deceniu al existentei sale. In aceasta perioada, imparatul a dezvoltat propria interpretare a filozofiei stoice, concentrata pe acceptarea a ceea ce nu se poate schimba, pe modestie si controlul propriilor emotii. Principalul scop al filozofiei stoice este cel de a intelege mecanismul durerii din sufletul omenesc. In Roma antica dar si in Grecia, filozofia stoicilor era tratata ca o terapie pentru suflet, un mod de a te cunoaste mai bine pe tine insuti si de a te impaca cu tine si cu soarta. Modul de abordare stoic al existentei promite sa ofere seninatate si liniste sufleteasca, in locul unui zbucium sau tulburare sufleteasca.
Fericirea era indepartata de placerile lumesti, de realizarile externe si se identifica alaturi de capacitatea omului de a savura tihna si impacarea cu sine, independent de evenimente si circumstante.
Filosofia stoica este poate cel mai pragmatic tip de orientare, datorita alegerilor de tip practic, printr-o calda intelegere a psihologiei si naturii umane. Stoicismul nun inseamna minimalism, ci imprima si idei legate de conditia umana. Cartea de meditatii marcus aurelius subliniaza aceste principii ale filozofiei stoice. Nu conteaza de unde vii ci incotro te indrepti.
O astfel de idee este insotita de speranta de progres prin munca, disciplina, prin perseverenta si ambitie. Propriul exemplu al celor doi stoici Epictet si Marcus Aurelius releva asemanarea in gandire a celui nascut sclav si a imparatului, indiferent de caile abordate in viata. Fiecare persoana este sursa propriei victorii, a suceesului cladit pe plan personal.
Concluzii
Stoicii - Manualul lui Epictet și Meditațiile lui Marcus Aurelius reprezinta un demers editorial deosebit, o acumulare de idei si concepte potrivite mai mult ca oricand vietii stresante contemporane, un impuls spre formularea propriei filosofii de viata. Editia aparuta la editura Antet este recomandata oricarui cititor care doreste sa cunoasca ganduri, concepte si scrieri ale inteleptilor din Antichitate, cu aplicabilitate in viata contemporana.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 66,50 leiPRP: 70,00 lei (-5%)
- 60,00 leiPRP: 80,00 lei (-25%)
- 283,50 lei
Promoţii
-- 66,50 leiPRP: 70,00 lei (-5%)
- 60,00 leiPRP: 80,00 lei (-25%)
- 85,50 leiPRP: 95,00 lei (-10%)
RECENZII
Bun dar se putea mai bine