Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Stilistica creatiei muzicale din antichitate pana in clasicism. Volumul I. Semestrul 1 - Cornelia-Neli Dodan

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9790900992437
Anul publicării: 2021
Pagini: 98
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Cartea de fata se intituleaza „Stilistica creatiei muzicale din Antichitate pana in Clasicism” si este, de fapt, primul volum din cele doua propuse de catre subsemnata. Aceasta carte se adreseaza studentilor de la Master, anul I, care studiaza disciplina „Stilistica creatiei muzicale”, asadar cartea este gandita ca fiind un curs, in sine. Acesta include intreg continutul celor paisprezece saptamani de cursuri universitare, conforme semestrului intai. Asadar, fiecarei saptamani de studiu ii revine cate un capitol intreg sau, in cazul in care capitolul se extinde pe mai multe perioade istorice, se vor preda sub forma unor subcapitole importante, ce vizeaza o perioada muzicala, o faza de cercetare muzicologica sau un anumit stil de o individualitate aparte.
Tematica face apel la o incursiune in istoria stilurilor muzicale de-a lungul creatiei muzicii culte occidentale. Ea pleaca de la perioada Antichitatii, dinaintea erei noastre, de la atestarea primelor documente si instrumente muzicale de care avem cunostinta (acum cca. 3000 de ani), parcurge toate etapele istorice muzicale (pana la clasici, inclusiv, in primul volum) - si va continua cu perioada Romantismului, ajungand pana la cultura muzicii contemporane (in al doilea volum). Acest drum istorico-muzical pune in valoare toate curentele, directiile sau tendintele sub o perspectiva stilistica a muzicii noastre occidentale (ce include terminologia de universala). Bineinteles, subsemnata evidentiaza aspectul stilului muzical si al stilisticii muzicii din operele compozitorilor; se analizeaza din unghiul tuturor parametrilor sau dimensiunilor muzicale (melodie, armonie, polifonie, ritm, timbru, agogica, dinamica, arhitecturi si forme, semiotica, semantica si aleatoare), dar include si elemente din categoria celor estetice, precum si originalitate stilistica/componistica, coerenta, claritate, naturalete, eleganta, forta sugestiva etc., prin termeni descriptivi, structuralisti si de comparatie, de stilistica generativ-transformationala si universala. Astfel, iese la iveala o analiza complexa a acestor evenimente sonore si a relatiilor dintre elementele compozitionale, mai mult se scoate in evidenta capacitatea simbolurilor categoriale de pe axa-sintagma a lanturilor de evenimente sonore liniare si nu in ultimul rand, reliefarea principiului variational si de re/organizare a regulilor de stil.

Structura cursului sau a cartii „Stilistica creatiei muzicale din Antichitate pana in Clasicism” este alcatuita din 7 capitole cu subcapitolele de rigoare, dupa cum urmeaza: debuteaza cu doua capitole introductive „Stilul muzical” (I) si „Stilistica muzicala” (II), continuandu-se cu trecerea prin fiecare perioada muzicala. Asadar, ca prima observatie, se atesta existenta a doua modalitati de baza ale muzicii noastre occidentale, ce isi situeaza trasaturile caracteristice pe cele doua mari sisteme, adica stilul muzicii modale care vizeaza sistemul modal si stilul muzicii tonale cu sistemul tonal, ca limbaje de compozitie. Inauntrul sistemului modal au loc doua ramificatii importante: cea a stilurilor monodice si cea a stilurilor polifonice

Capitolul ce face referire la Stilurile antice (III) include mai multe zone si perioade de desfasurare, si anume: Antichitatea orientala, cca. 3000 ani i. e. n. (descrierea celor 4 stiluri muzicale: sumero-babilonian, egiptean, chinez si indian) si cea Nord-Mediteraneana, legan al culturii noastre muzicale de mai apoi, Grecia Antica, pana in sec. V aprox.

Urmeaza alt capitol amplu: Stilurile Evului Mediu (IV), ce cuprinde cele trei mari faze istorice: Evul Mediu Timpuriu, sec. V-IX, care include stilurile muzicii bizantine si romane, apoi Evul Mediu Dezvoltat, sec. IX-XIII, cu Ars Antiqua, dupa care urmeaza perioada Evului Mediu Tarziu sau Prerenasterea muzicala, sec. XIV-XV, cu stilul Ars Novei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2692 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.