Spalarea banilor. Teorie si practica judiciara. Editia 5 - Jurj Remus, Dan Drosu Saguna
DESCRIERE
Fenomenul spalarii banilor, din punct de vedere juridic, este foarte putin cercetat in stiinta penala romaneasca. Lucrarea este axata mai mult pe aspecte practice, de investigare a infractiunii de spalare a banilor din punct de vedere al procurorului, iar in baza acesteia pot fi create noi posibilitati pentru aplicarea si folosirea reala a datelor stiintifice, in scopul eficientizarii metodelor folosite de autoritati. Se urmareste evolutia legislatiei nationale raportata la evolutia legislatiei internationale si europene si la practica Curtii Europene a Drepturilor Omului, punandu-se accent pe interpretarea legislatiei in practica judiciara referitoare la sanctionarea autonoma a infractiunii de spalare a banilor si la confiscarea extinsa ca mijloc de aplicare a principiului potrivit caruia criminalitatea nu aduce venituri.
Editia 5 aduce numeroase elemente noi, de mare complexitate si actualitate. Sunt prezentate solutiile jurisprudentiale pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recursuri in interesul legii) sau de Curtea Constitutionala, precum si jurisprudenta recenta a instantelor nationale.
De asemenea, lucrarea analizeaza aspecte de actualitate privind spalarea banilor prin intermediul jetoanelor (tokenurilor) nefungibile (NFT), precum si modificarile aduse de Legea nr. 228/2020, Legea nr. 230/2022, Legea nr. 234/2022.
Din cuprins
- evolutia legislatiei Romaniei in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor
- domeniul de aplicare al infractiunii de spalare a banilor
- analizarea modalitatilor prin care spalarea banilor reduce cresterea productivitatii, deturnand scopul investitiilor
- investigarea financiara a faptelor de spalare de bani de catre unitatile financiare de informatii
- sechestrarea si confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni
- efectul spalarii banilor asupra sectorului real (sectorului de productie a bunurilor si serviciilor)
Puncte forte
- pronuntat caracter practic
- abordare interdisciplinara
- se urmareste evolutia legislatiei nationale raportata la evolutia legislatiei internationale si europene si la practica CEDO
- ample referinte bibliografice
- index alfabetic
Despre autori
Remus JURJ este doctor in drept, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dan Drosu SAGUNA este profesor universitar doctor, titular al disciplinelor: Drept financiar si fiscal; Drept bancar si valutar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti si profesor asociat la mai multe universitati si institutii universitare, cum ar fi Universitatea Ecologica, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea „Romano-Americana”, precum si conducator de doctorat in Drept fiscal. Din 2010 este Directorul Institutului Notarial Roman.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 65,00 lei
- 58,41 leiPRP: 64,90 lei (-10%)
Promoţii
-- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
- 58,41 leiPRP: 64,90 lei (-10%)
- 161,10 leiPRP: 179,00 lei (-10%)
RECENZII