Snoave si basme - Petre Ispirescu
DESCRIERE
In intreaga opera a lui Petre Ispirescu, cele mai valoroase raman basmele, prin complexitatea si autenticitatea lor populara, si este pe deplin meritata consideratia conform careia reprezinta cea mai frumoasa colectie de basme populare romanesti. Este cunoscut mai ales datorita activitatii sale de culegator de basme populare romanesti pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.
"Cel ce a scris aceasta carticica si al carui nume s-a tot pitit pana acuma sub modestul titlu de Culegatorul tipograf, pana cand in sfarsit meritele sale literarii, de toti recunoscute, ne-au facut sa-l silim acum pentru intaiasi data a se da in vileagul publicitatii, cel ce a scris aceasta carticica, zic, mi-a facut onoarea si placerea de a ma consulta adesea asupra alegerei faptelor, pe care voia sa le povesteasca intr-insa. I-a dat in minte d-lui. P. Ispirescu bunul gand de a lamuri pe cei din cititorii romani, care nu sunt tocmai carturari adanci, asupra unei multimi de nume, de cuvinte si de zicatori straine, pe cari in timpul de acum le intrebuinteaza mereu scriitorii nostri, prin gazete si prin felurite carti.
"Ce va sa zica un Hercule, un Prometeu, un Anfitrion? Ce fel de poama va fi Marul discordiei? Ce fel de lighioana sa fie Chimera? Ce croiala mai osebita sa fi avut Urechile lui Midas? Si multe altele de felul acesta."
Iata ce vor fi zicand in sinesi multi din cei ce citesc toata ziua, prin ziare si carti, nume si cuvinte de acestea, care desigur trebuie sa aiba si ele vrun inteles.
Apoi cum sa-i faci pe acestia sa patrunza secretul ce sta ascuns sub asa nalte, sub asa late si ciudate vorbe ale procopsitilor?
(Precuvantarea marelui scriitor Al. I. Odobescu la volumul Din povestile unchiasului sfatos. Basme paganesti, intocmite de P. Ispirescu, culegator-tipograf, partea I, Bucuresti, Tipografia Academiei Romane, Laboratorii romani, 1879)
Din cuprins:
BASME PAGANESTI (Din povestile unchiasului sfatos); "Marul discordiei"; "Gradina Esperidelor"; "Hercule"; "Prometeu"; "Midas"; "Labirint si firul Ariadnei"; "Chimera (Himera)"; "Panza Penelopei"; "Nodul Gordian"; "Capul Meduzei"; "Pegas"; "Muzele"; "Sabia lui Damocles. Urechea lui Dionisie"; dar si: BASME sau POVESTI POPULARE: "Lupul parcalab"; "Ieftin si scump"; "Scrie, logofete, scrie! "; "Vulpea firoscoasa"; "Bucatele afumate"; "Varza rosie"; "Mare zapaceala"; "Multe mestesuguri nu folosesc totdeauna"; "Copilul cel istet"; "Popa, calugarul si turcul"; "Cum cuget? sasul"; "Mierloiul si scatiul"; "Copilul si sarpele"; "Trei snoave";
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 62,10 leiPRP: 69,00 lei (-10%)
- 62,10 leiPRP: 69,00 lei (-10%)
- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
Promoţii
-- 62,10 leiPRP: 69,00 lei (-10%)
- 62,10 leiPRP: 69,00 lei (-10%)
- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
RECENZII