Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Sibiul veacului al 16-lea. Randuirea unui oras transilvanean - Maria Pakucs-Willcocks

PRP: 40,95 lei (-9,99%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 36,86 lei
Diferență: 4,09 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735060961
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 288
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Ilustratia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pietei Huet din Sibiu la anul 1520
 
Cartea Mariei Pakucs-Willcocks ofera, printr-o analiza minutioasa a documentelor inedite, o radiografie a unui oras alcatuit diferit de cele din tarile romane. De altminteri, acest oras ne fascineaza inca, iar volumul de fata ne poarta intr-o calatorie in lumea aparte a burgurilor transilvanene. Cititorul este invitat sa patrunda in viata de zi cu zi a sibienilor si sa exploreze fiecare esalon social si politic: familia, vecinatatile, breslele, scoala, Biserica, Sfatul, Cetatea.
Ordinea si disciplina sunt valorile care au guvernat Sibiul premodern si au dus la construirea unui ideal care a ghidat toate actiunile politice: acela al unei comunitati bine ordonate. Pentru atingerea acestui ideal, orasul a fabricat o serie de reguli de buna purtare, adresate tuturor. Autoarea ofera nu numai o analiza a acestor reguli, ci si a modului in care ele au ajuns sa se aplice in mod practic, cu detalii despre reactia comunitatii la orice incercare de transgresare a «moralitatii» impuse.

Citind aceasta carte, am descoperit o lume preocupata de «binele comun», de «buna intelegere», dar si obsedata de ordine si moralitate, asa cum n-am intalnit pe ulitele targurilor moldo-valahe. Am descoperit personaje pitoresti, cum este, de exemplu, judele regal Albert Huet, autor al unor captivante insemnari autobiografice si organizator al unor festivaluri care ne arata Piata Mare a Sibiului cuprinsa de forfota medievala. Fiecare pagina ne aduce mai aproape un oras cunoscut, de multi dintre noi, doar prin vestigiile arhitectonice ale prezentului, si mai putin prin istoria pasionanta care le-a dat nastere.“ (CONSTANTA VINTILA-GHITULESCU)
 

MÁRIA PAKUCS-WILLCOCKS este cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucuresti. Doctor in studii medievale la Central European University, Budapesta (2004). Stagii de cercetare la Biblioteca „Herzog August“ din Wolfenbüttel (bursa postdoctorala „Melon Foundation“) si la Maison des Sciences de l’Homme din Paris (bursa postdoctorala „Fernand Braudel“), alumna Colegiului Noua Europa din Bucuresti. Aria sa de preocupari include istoria economica si sociala, precum si istoria urbana in epoca premoderna. A publicat: Sibiu–Hermannstadt: Oriental Trade in Sixteenth Century Transylvania (Böhlau Verlag, Köln, 2007); „Zu urkundt in das Stadbuch lassen einschreiben“: Die ältesten Protokolle von Hermannstadt und der Sächsischen Nationsuniversität (1522–1565) (coordonator; Schiller Verlag, Sibiu/Bonn, 2016); Spectacolul public intre traditie si modernitate: Sarbatori, ceremonialuri, pelerinaje si suplicii (coordonator, impreuna cu Constanta Vintila-Ghitulescu; Institutul Cultural Roman, Bucuresti, 2007). Este autoarea a numeroase studii in reviste si in volume colective din tara si din strainatate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3199 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.