Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Scriitori ai Transilvaniei 1949-2014. Dictionar critic ilustrat - Irina Petras

PRP: 96,33 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 86,70 lei
Diferență: 9,63 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786069257500
Anul publicării: 2014
Pagini: 500
Categoria: Dictionare

DESCRIERE

Volum aparut sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj

Acest prim volum al dictionarului de Scriitori ai Transilvaniei numara, fara pretentii de exhaustivitate, scriitori activi in zona Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor in perioada 1949-2014 (este si un volum aniversar, sarbatorind cei 65 de ani ai Filialei clujene). Acopera, asadar, judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj si Satu Mare; partial, Mures, Bihor, Alba. Am invitat sa raspunda la chestionar scriitorii din Filialele Alba-Hunedoara si Mures (deocamdata), pentru ca aria transilvana sa fie si mai cuprinzatoare. Fiindca am retinut si scriitori legati de Cluj prin nastere, radacini, perioade de viata sau prin moarte, exista si un numar de reprezentanti ai judetelor Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna (pe care le are in vedere mai pe larg volumul al doilea al Dictionarului). Apoi, am adaugat scriitorii care au debutat prin Concursul de debut al Filialei Cluj, pe cei care au primit Premiul de debut sau alt premiu al Filialei. Nu lipsesc nici alte nume, de toate varstele, cu participare consistenta la scrisul transilvan, chiar daca nu neaparat legate de USR.
Dictionarul nu valorizeaza, nu ierarhizeaza. El este intai de toate un inventar si, nu in ultimul rand, un album de familie. Sunt incluse, cu titlu onorific (onorant pentru noi, in primul rand) nume importante ale literaturii romane legate, intr-un fel sau altul, de Cluj/Transilvania (de la Ana Blandiana, Nicolae Prelipceanu si Ioan Alexandru la Ion Brad, Augustin Buzura, D. R. Popescu, Nicolae Breban, Ion Horea si Nicolae Manolescu). Fisele acestora sunt sumare, retinand mai ales datele transilvane ale biografiei lor.
Dictionarul ar fi trebuit sa fie, in proiectul initial, unul de autor. Ma gandeam la o selectie personala de scriitori transilvaneni descrisi exclusiv prin comentariile mele la opera lor. Am renuntat – efortul depaseste puterile unui singur om. O vreme, am discutat despre o formula in doi, cu Petru Poanta. N-a fost sa fie. Am ales in cele din urma o „alcatuire” pe care s-o pot duce singura la capat. Am compus un chestionar. Au raspuns la el majoritatea celor invitati (le multumesc inca o data!). Pentru cei care nu au raspuns si pentru disparuti, am folosit arhiva Filialei (lucrarile alcatuite de mine prin Filiala Cluj a USR, de la Clujul literar 1900-2005, la Viata literara la Cluj), arhiva mea personala (mai ales Panorama criticii literare si Literatura romana contemporana – O panorama si Prelungiri), marile dictionare, internetul, dar si, extrem de important pentru calitatea sa de dictionar critic, cartile/textele criticilor ardeleni care mi-au dat acordul sa apelez la ele: Petru Poanta, Diana Adamek. Stefan Borbély, Ion Pop, Sanda Cordos, Iulian Boldea, Mircea Popa, Ion Simut, Ovidiu Pecican, Doina Curticapeanu, Cornel Robu, Mihaela Ursa, Constantin Cublesan, Constantina Buleu, Andrei Moldovan, Ion Cristofor, Gheorghe Perian, Mihaela Mudure, Alex Goldis, Ilie Rad, Valentin Chifor, Titu Popescu, George Vulturescu etc., etc. Am extras secvente/informatii, in limitele legii copyright-ului, din diverse lucrari de referinta. Am folosit Dictionarul Analitic de Opere Literare Romanesti (coord. Ion Pop), dar si Dictionarul Scriitorilor Romani (Zaciu, Papahagi, Sasu) sau Dictionarul General al Literaturii Romane (coord. Eugen Simion).
Este, totusi, un dictionar „de casa”, cu accent neevitat si inevitabil pe scriitorii de azi ai Filialei (Filialelor). Un inventar ilustrat cu extrase critice si cu imagini, cu profesiuni de credinta (unele decupate din interviuri), cu fragmente reprezentative (de unde si calitatea de mica antologie). Se numeste critic fiindca retine la fiecare autor referinte critice (in majoritate, selectate de autorii insisi, asadar rareori „critice”). Oricum, cred in continuare ca viata literara a unui loc isi creste varfurile pe un fundal divers, inegal si pestrit, foarte activ, care intretine, in cele din urma, chiar nevoia de literatura.
Fisa din dictionar retine doar repere esentiale: data si locul nasterii, facultatea absolvita, doctoratul (care inseamna, de cele mai multe ori, o carte), debutul absolut, volumele in ordine cronologica, premii importante. Pentru a economisi spatiu, n-am indicat, decat rareori, editurile la care au aparut cartile, nici Premiile Filialei clujene a USR (cu exceptia Premiului pentru debut sau a unui alt premiu care poate legitima prezenta in Dictionar). Fiindca referintele trimise de scriitori nu erau unitare (unele aveau indicata sursa, cele mai multe nu), am optat pentru renuntarea la trimiteri, contand pe buna credinta a autorilor. De altfel, dictionarul nu si-a propus sa respecte intocmai cerintele lexicografice academice.
Am ilustrat volumul cu fotografia-portret a scriitorilor atasata fisei bio-bibliografice, cu imagini din viata scriitorilor (alese dintre cele trimise de scriitorii insisi, dar si din arhiva mea personala si din fototeca Filialei, aceasta alcatuita din imagini daruite, de-a lungul anilor, de colegii nostri). Am retinut portrete ale scriitorilor realizate de artisti plastici. Dictionarul va fi folosit, in final, si pentru actualizarea site-ului Filialei (www. uniuneascriitorilor-filialacluj. ro).
Pentru redactarea fiselor scriitorilor maghiari, am apelat la sprijinul lui Dávid Gyula si al lui Karácsonyi Zsólt, pentru a aduce la zi fisele lucrate in 2005 de Balázs Imre József si corectate in 2006 (pentru almanahul Cuvinte) de Molnos Lajos. Deocamdata, pentru aceasta editie, am ramas la vechile fise, actualizate doar in cazul celor care au gasit timp si dispozitie sa raspunda chestionarului (le multumesc si lor!).
Fireste, ca orice lucrare de asemenea cuprindere, Dictionarul nu numai ca e perfectibil, ci ne si obliga la imbunatatirea lui in editii viitoare.
Irina Petras

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.1915 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.