Scrieri inedite cu profil religios - Ion Agarbiceanu
DESCRIERE
O carte-eveniment de Ion Agarbiceanu, aparuta dupa… 80 de ani de cand a fost scrisa!
„Ion Agarbiceanu – spunea Mircea Zaciu, marele exeget si biograf al autorului – este unul dintre putinii scriitori profund crestini din literatura romana. In sensul ca experienta de viata, vocatia si trairea sentimentului religios i-au fertilizat opera, i-au acordat o dimensiune in mai mare masura absenta din creatia multor contemporani, chiar daca si aceia impartaseau sentimentele, credinta, traditia arhaica a religiozitatii.”
Iata ca, parca pentru a confirma aceasta asertiune critica, la Editura Casa Cartii de Stiinta, din Cluj-Napoca, a aparut lucrarea semnata de Ion Agarbiceanu, Scrieri inedite cu profil religios, continand doua volume: Pe urmele Domnului. Material pentru predici in duminecile de peste an (1943), respectiv Epistolele Apostolilor. Scurte comentarii (1944), Cluj-Napoca, 2021, 846 p. Editie ingrijita, nota asupra editiei, note si comentarii de ILIE RAD.
Ilie Rad este cel care a editat, in 8 volume din colectia „Opere fundamentale”, de sub egida Academiei Romane, toata opera literara antuma a lui Ion Agarbiceanu, aparuta in volume (peste 12. 000 de pagini), precum si integrala articolelor cu caracter religios (Ion Agarbiceanu, Articole cu caracter ecleziastic (1903-1945). Editie ingrijita, nota asupra editiei, note si comentarii de Ilie Rad. Prefata de Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofana, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2018, 940 p.).
Cat priveste continutul lucrarii Pe urmele domnului, scopul este clar definit de catre autor, in Introducere: „Pentru a veni in ajutorul acestor frati (preoti, n. I. R.), am intocmit acest material, dupa Evangheliile de rand. Spun «material» pentru cuvantari bisericesti, si nu pentru predici redactate ca astazi, predici gata. De acestea mi se pare ca avem destule, incepand cu Propovedaniile lui Petru Maior.
Dupa modestele noastre puteri si in temeiul unei experiente indelungate, am incercat sa adunam aici material, pe care sa-l poata prelucra fiecare preot el insusi, dupa imprejurari, dupa publicul ascultator, dupa nivelul lui cultural.”
Al doilea volum, Epistolele Apostolilor. Scurte comentarii (1944), ne ofera, dupa cum arata si titlul, comentarii la epistolele Noului Testament, scrise intr-un limbaj simplu, accesibil, pe intelesul tuturor, lucrarea constituind, de asemenea, un excelent indrumar pentru preoti, dar si pentru publicul larg.
Ambele lucrari au fost scrise la Sibiu, in timpul refugiului (1940-1945), ca urmare a Diktatului de la Viena.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 46,75 leiPRP: 55,00 lei (-15%)
- 33,58 leiPRP: 39,50 lei (-14,99%)
- 28,50 leiPRP: 30,00 lei (-5%)
RECENZII