Scleroza multipla (print color) - Rodica Balasa
DESCRIERE
Autorii dedica aceasta monografie Profesorului Doctor ION PASCU, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, initiatorul „Disease-Modifying Therapies” pentru Scleroza Multipla in tara noastra alaturi de regretatul Profesor Doctor Ovidiu Bajenaru (anul 1999) si intemeietorul „Centrul regional de management al sclerozei multiple” din Targu Mures (anul 2000).
„Scleroza multipla, a carui entitate nosologica a fost stralucit stabilita de Jean-Martin Charcot in anul 1868, in ciuda unor deosebite rezultate obtinute in toate aspectele sale, este in continuare o afectiune care nu dispune de o etiopatogeneza pe deplin cunoscuta si de o terapie curativa. Ca afectiune care determina disabilitati multiple si severe adultilor tineri, notam totusi, printre alte imbunatatiri obtinute, cresterea calitatii, a duratei vietii si scaderea mortalitatii pacientilor.
Monografia de fata este rodul preocuparilor majore fata de aceasta afectiune prilejuit de infiintarea in Clinica Neurologica din Targu Mures in anul 2000 al Centrului Regional de Diagnostic, Monitorizare si Tratament pentru pacientii cu scleroza multipla.
De subliniat faptul ca existenta acestui centru a permis obtinerea unor rezultate favorabile prin: a) stabilirea cu mai multa exactitate a diagnosticului de scleroza multipla (incepand cu anul 2001 s-au utilizat criteriile McDonald, ulterior revizuite in 2005, 2010, 2017, 2024); b) introducerea terapiei cu Interferon β-1b in anul 2000, la 7 ani dupa ce acesta a fost aprobat de FDA in Statele Unite ale Americii (ulterior s-au utilizat si alte noi preparate DMT, cu efecte favorabile); c) monitorizarea fiecarui pacient in parte; d) rezolvarea in clinica a problemelor aparute in evolutia sclerozei multiple (pusee, comorbiditati). In acest fel, Romania s-a aliniat in buna parte, la standardele internationale actuale.
Trebuie sa amintim de posibilitatile din acest centru de efectuare a unor studii aprofundate care deja s-au materializat in granturi, teze de doctorat. In plus, se impune sa subliniem existenta unui cadru deosebit de propice pentru formarea tinerilor medici cercetatori in acest domeniu de mare interes. Eforturile continua si optimismul nostru robust ne da speranta obtinerii metodelor terapeutice mult mai eficiente si, de ce nu, de vindecare in viitorul nu prea indepartat.”
Prof. Dr. Rodica Balasa
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 74,66 leiPRP: 82,95 lei (-9,99%)
- 40,50 leiPRP: 54,00 lei (-25%)
- 20,40 leiPRP: 24,00 lei (-15%)
RECENZII