Satmarul de altadata - Aurel Andercou
![Satmarul de altadata - Aurel Andercou](https://librariadelfin.ro/site_img/products/400/2025/02/satmarul-de-altadata-aurel-andercou.jpg)
DESCRIERE
Volum aparut la aniversarea a 80 de ani ai autorului, sub egida Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare si al Consiliului Judetean Satu Mare
Ca sa te apuci sa scrii despre gandurile, trairile, entuziasmele si deceptiile tale, trebuie sa lasi timpul sa-ti decanteze impresiile de moment, balastul trairilor efemere. Noroc ca memoria ajuta la retrairea lucrurilor esentiale. Inainte de a incepe aceste randuri, m-am gandit: cui i-ar folosi? Celor de o varsta cu mine? Celor mai tineri? Poate ca valoarea acestor randuri nu este mai mare decat cea a unui firicel de nisip adus la mal de spuma valurilor.
Incerc sa evoc fapte si oameni care apartin memoriei mele de satmarean. Desi am locuit acolo numai 17 ani, ca educatie, traditii si mentalitate m-am considerat intotdeauna apartinand acestui loc. Dupa terminarea liceului, contactul meu cu Satmarul a fost, din pacate, din ce in ce mai sporadic, dar, de fiecare data cand am ajuns acolo, am trait cu multa emotie reintalnirea cu minunatele mele plaiuri natale. (Aurel Andercou)
Profesorul universitar dr. Aurel Andercou, specialist in chirurgie generala si vasculara, membru al comunitatii academice a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, satmarean prin obarsie si formare, a gasit de cuviinta sa-si astearna pe hartie amintirile din anii de copilarie, adolescenta si maturitate. Bazandu-se pe cunostintele si experientele personale, cartea surprinde viata sociala, greutatile si bucuriile anilor 1950–1970 din cel mai nord-vestic oras al tarii, loc al unor multiple interferente etnice, culturale si religioase. De asemenea, sunt descrise aspecte semnificative si interesante ale vietii medicale clujene, fiind prezentate atat atmosfera, cat si numeroase personalitati din acest domeniu. Cartea este un omagiu adus satmarenilor si Satmarului, numele dat de popor orasului Satu Mare, familiei, colegilor si prietenilor autorului. (Viorel Dadulescu)
Profesorul universitar dr. Aurel Andercou, nascut in 27 iulie 1944, in plin razboi, la Satu Mare, a urmat scoala primara si primii doi ani de gimnaziu la Liceul „Mihai Eminescu”, dupa care si-a continuat studiile la Liceul „Doamna Stanca”, absolvind, conform sistemului de invatamant din acele vremuri, clasa a XI-a in 1961, la Liceul „Kӧlcsei Ferenc”. Dupa incheierea studiilor universitare la Institutul de Medicina din Cluj-Napoca in 1968, sustine un concurs si face un stagiu de internat clinic de doi ani, urmat de specializarea in chirurgie generala la Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca. In anul 1973 devine medic specialist, preparator universitar si, apoi, asistent universitar la aceeasi clinica, unde isi continua activitatea pana in 1982. Sustine, in 1980, examenul de medic primar in chirurgie generala, iar din 1994 activeaza ca medic primar si specialist in chirurgie vasculara. In 1982 ocupa postul de sef de lucrari la Clinica Chirurgie II din Cluj-Napoca, in 1990 devine conferentiar, iar din 1992, profesor universitar si sef de clinica pana la retragerea din invatamant, in anul 2009. In 2014 se retrage din sistemul medical de stat, alegand sa profeseze in sectorul privat pana in 2024. A urmat numeroase cursuri si perfectionari in strainatate, prin burse DAAD in Germania si TEMPUS in Franta, fiind invitat in calitate de visiting professor la universitati din SUA, Scotia, Suedia. A creat, in 1992, Scoala de Angiologie si Chirurgie Vasculara din Cluj-Napoca, recunoscuta oficial. A fost presedinte al Societatii Romane de Angiologie si Chirurgie Vasculara si editor, din 1992 pana in 2014, al revistei de specialitate Romanian Journal of Angiology and Vascular Surgery. Este membru a numeroase societati stiintifice romanesti si din strainatate. Incepand din anul 2007, face parte din Societatea Medicilor Scriitori si Jurnalisti din Romania. A publicat sute de articole de specialitate si de cultura generala in reviste si publicatii, 22 de lucrari didactice si monografii de medicina, precum si cartea De la Somes la Rin. Note de drum germanice (Ed. Mediamira, 1994). Este un iubitor al artelor plastice si al muzicii, practicand si recomandand recrearea activa in mijlocul naturii.
Aceasta carte de memorii este, dupa cum veti descoperi citind-o, un roman al formarii umane si profesionale a autorului, dar si o fresca sociala a Satmarului de altadata.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 59,00 lei
- 65,00 lei
- 55,99 leiPRP: 69,99 lei (-20%)
Promoţii
-- 55,99 leiPRP: 69,99 lei (-20%)
- 55,99 leiPRP: 69,99 lei (-20%)
- 47,99 leiPRP: 59,99 lei (-20%)
RECENZII