Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Risipiri impreunate - Gheorghe Banica

PRP: 15,00 lei (-45%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 8,25 lei
Diferență: 6,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786066157339
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 356
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Risipiri impreunate - Gheorghe Banica 
 
Cea mai recenta aparitie editoriala a neobositului scriitor caracalean Gheorghe Banica, o carte ce are un titlu cu iz de metafora si rezonanta oximoronica, ne propune un periplu inedit prin istorie, stiinta si cultura, intalnirea cu traditii militare, evenimente laice sau religioase, cu oameni si fapte pe care autorul le-a cunoscut si trait direct sau numai din surse livresti.
Veritabil spirit renascentist, nelinistit si patrunzator, scriitorul Gheorghe Banica structureaza prin cuvinte si imagini o lume a ideilor in care avem de-a face cu reflectarea realului in imaginar si, dupa caz, a imaginarului in real, intr-o paradigma ce evidentiaza inspiratia, eruditia, talentul si neastamparul metafizic propriu unui spirit patrunzator si decis a descifra, la rascrucea cuvintelor, misterele si valorile unei lumi in continua miscare, sa surprinda intr-o sinteza revelatoare resorturile universului existential, sa puna intrebari, sa caute raspunsuri si sa traga concluzii. Este un demers laborios si insolit pe care il face fara sa piarda din vedere dimensiunea spirituala, emotionala si estetica a vietii, zona de sensibilitate, frumusete si moralitate a sufletului omenesc, elemente pe care le transfigureaza in tot atatea evenimente memorabile, prin harul si sargul unui condeier autentic, impatimit de mirajul cuvantului scris.
Primele doua capitole ale cartii de fata confirma propensiunea autorului pentru genul epic, in speta pentru proza scurta. Titlurile acestor capitole sunt grupate dupa un criteriu ce sugereaza, dincolo de o anume trimitere la cronologie, inclinatia scriitorului catre simetrie si echilibru, o viziune in care inceputul si sfarsitul sunt prezentate ca elemente complementare, trairi integratoare si parti componente ale unui univers existential istoriceste determinat: Capitolul I- „Primele”, Capitolul II-„Ultimele”.
Fiecare dintre povestirile acestor capitole configureaza o posibila poveste de viata, emotionanta si deosebita, o existenta marcata mai degraba de melancolie, deznadejde, asteptare frustrata si tragism. Atmosfera este in general apasatoare si trista, trecerea ineluctabila a timpului si intamplarile neasteptate si nefaste fiind indicii la care majoritatea personajelor se raporteaza din perspectiva unui destin imprevizibil, de rau augur. Nota de melancolism a povestirilor e de natura sa indrume la meditatie si reflectie, la impresionarea cititorului prin incarcatura afectiva pe care o transmite, dar si sa-l inalte emotional prin trimiterile in arealul de noblete al unor trairi sentimentale cum sunt iubirea fata de semeni, ideea de sacrificiu pentru binele altcuiva, atasamentul pentru statornicia si randuiala unor relatii interumane, rostuite de timp si cutume, dar si de subliniere a efemeritatii si uneori a solitudinii fiintei umane in fata hazardului, a destinului potrivnic.
Un moment insolit in cadrul acestui capitol il reprezinta prezenta povestirii „Valiza veche de biban”, povestire inspirata de experienta cazona, si care prin tonul jovial, jocurile de cuvinte si atmosfera de nuanta ludica creeaza efecte comice savuroase, acestea scotand in evidenta simtul si finetea umorului unui scriitor, altfel de maxima sobrietate.
Cel de-al treilea capitol al cartii, intitulat „Altele”, este o adevarata cronica a unor evenimente si personalitati ce definesc un „hotar de suflet” gratie „cuvantului care zideste” prin referire la oamenii, faptele si intamplarile ce definesc o zona de harta geografica si emotionala, aceea a Caracalului si Romanatiului. Sunt referiri ce tin de domeniul plin de miracole al culturii, stiintei si artei, ale spiritului uman in general. Capitolul in sine este o rascolire prin arhiva sentimentala a autorului, o trimitere in contemporaneitate, dar si un arc peste timp, la capatul caruia cititorii vor realiza „o calatorie prin istoria, cultura si viata unor oameni ai locului sau nu, dar care au stiut ca trec prin viata cu un anumit scop”, „un ocean de trairi si amintiri”, cu oameni care isi pun „sufletul in palmele celor care asculta cu inima deschisa”, un loc „al faptelor care zidesc, al aspiratiilor spre lumina si al amintirilor despre sarbatorile spiritului” („A fost, este si va fi... CARACAL”).
Urmatoarele doua capitole ale cartii (IV-„Editoriale” si V-„Postari in mediul virtual”) cuprind eseuri si articole ale autorului ce evidentiaza preocuparea pentru evocarea unor personalitati si evenimente remaracabile, dar si framantarile unui analist, polemic si pamfletar, ancorat in harta istoriei cu timpul, multe dintre pasajele textelor fiind veritabile confesiuni sau invocatii lirice pline de patetism, prin care se adreseaza Divinitatii: „Rogu-te Doamne, sa mangai inimile noastre, sa sporesti credinta, nadejdea si dragostea noastra, sa inmultesti curajul nostru, sa alungi frica din noi si sa picuri in sufletele noastre mai multa lumina, mai multa bucurie, dragoste, intelepciune, bucurie de viata si dor de Tine, mila fata de oameni si grija pentru mantuire” („Ruga pentru sanatate”).
Ultimul capitol (VI-„Filatelice”), cel mai consistent, de alftel, confirma preocuparile si cunoasterea scriitorului intr-un domeniu aparte, elitist si exclusivist, un domeniu ce apartine colectionarilor, initiatilor in tainele unei lumi fascinante in care poti patrunde si ramane doar daca ai pasiune si rabdare, intuitie si tenacitate, dorinta de cunoastere si afirmare, „filatelia fiind un adevarat vehicul al raspandirii actului de cultura”, dupa cum marturiseste autorul cartii.
Cunoscator avizat al domeniului, domnul Gheorghe Banica reuseste sa-l abordeze si sa-l prezinte astfel incat acesta sa devina accesibil si interesant si pentru profani, pentru publicul larg, gratie expunerii extrem de riguroase si documentate, explicatiilor interesante, inspirat asezate in text. Explorator rafinat al tainelor si bucuriilor filatelistului autentic, autorul reuseste, dincolo de aspectele tehnice si tematice ale prezentarii, sa valorizeze cu lejeritate si mestesug oportunitatile oferite de evocarea diferitelor evenimente filatelice pentru a transforma relatarea acestora in tot atatea expozeuri ce-l informeaza pe cititor in legatura cu semnificatia, istoricul si conexiunile interdisciplinare pe care le suscita respectivul eveniment. Sunt abordari pertinente si punctuale, insotite de divagari minutioase si agreabile, ce probeaza, dincolo de bucuria frazarii, acribia si rigoarea documentarii, dar si dimensiunea spirituala, eruditia unui scriitor atent la detalii si semnificatii, cu un spirit de obervatie ascutit si care poate aborda cu usurinta varii domenii ale istoriei, stiintei si culturii, ale lumii si vietii, in general.
Registrul lingvistic la care apeleaza autorul, stapanit de grija expresa ce o are pentru acuratetea si proprietatea termenilor, este mai degraba colocvial, acesta reusind, gratie limbajului adecvat, concentrat pe idee, sa suscite si sa mentina interesul cititorului.
Momentele, monumentele, evenimentele si personalitatile emblematice evocate in acest capitol, dincolo de semnificatia si valoarea pe care o au in planul filatelic, sunt prezentate cu rigoare si har proprii unui autor dedicat, constituind veritabile tablouri esentializate, prezentari concise, dar consistente si atractive ale unor fapte si intamplari memorabile din istoria, stiinta si cultura nationala si universala, realizate intr-o maniera ce incita la o lectura agreabila si utila.
Inserarea intre componentele capitolului a unor pagini ce cuprind cugetari si adaptari aforistice cu substrat filatelic, nu face decat sa sporeasca interesul pentru lectura si evidentiaza apetenta autorului pentru dimensiunea paremiologica a comunicarii, pentru formularile ce fac trimitere la inteligenta, ironie si umor de buna calitate.
Prof. IONESCU PIMEN

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2726 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.