Revolutia din 1989 povestita celor care nu au trait-o. O introducere - Alina Pavelescu
DESCRIERE
Cartea de fata este prima dintr-o serie care le prezinta adolescentilor si tinerilor de azi, intr-o maniera riguroasa dar accesibila, subiecte esentiale pentru intelegerea lumii in care traiesc.
„E una dintre convingerile mele cele mai puternice: acea generatie care va ajunge prima sa inteleaga ce s-a intamplat atunci cu noi, cu o intreaga societate infantilizata cu traiul, vreme de 45 de ani, sub un regim comunist si obligata brusc sa se maturizeze peste noapte, va fi si generatia care va reusi sa rascumpere frustrarile parintilor si bunicilor ei, sa le dea un sens, sa le transforme, in sfarsit, intr-o noua civilizatie romaneasca, una functionala, de succes. Poate este chiar generatia voastra. Pana atunci insa, sensul istoriei ramane ascuns in povestile noastre, iar aflarea lui depinde de onestitatea cu care le transmitem mai departe.” Alina Pavelescu
„Pentru Romania de azi, caderea regimului comunist in urma Revolutiei din 1989 este, fara nicio indoiala, «evenimentul fondator». Pentru cei nascuti inainte de 1980, ea este, inca, o amintire vie. Iar pentru cei mai tineri – o poveste. Insa nu una oarecare. Este, in mod sigur, cea mai nebuloasa si mai controversata poveste din intreaga istorie moderna romaneasca.
Admir curajul extraordinar al Alinei Pavelescu de a dedica revolutiei o carte gandita si scrisa pentru cei care nu au participat la ea si care nu i-au fost martori. Iti trebuie multa indrazneala sa abordezi un eveniment atat de aprig disputat, ai carui participanti, fiecare cu propria-i poveste, ard de nerabdare sa te contrazica.
Alina Pavelescu reuseste nu numai sa treaca prin focul incrucisat al parerilor concurente cu un amestec salutar de emotie si detasare, ci si sa scrie o carte palpitanta, rezultat al unui demers detectivistic captivant.” Liviu Papadima
Cartea de fata spune povestea Revolutiei din 1989, oprindu-se cu predilectie asupra acelor momente-cheie care le pot da tinerilor cititori o imagine de ansamblu cu privire la acest eveniment important din istoria nationala. Prin urmare, volumul nu si-a propus sa relateze intreaga istorie a acestui eveniment si nici sa ofere raspunsuri definitive cu privire la ceea ce s-a intamplat in timpul revolutiei. Si-a propus in schimb sa istoriseasca celor care nu au trait-o ce s-a intamplat inainte, in timpul si imediat dupa Revolutia din 1989, asa cum se cunosc faptele in prezent, umpland astfel un mare gol din programele scolare romanesti cu privire la acest subiect.
CUPRINS
Introducere – Revolutia din 1989 vazuta din blocul meu
Capitolul I. 1989 – Jocul de domino.
1. Cum a inceput totul. Blocul sovietic si Razboiul Rece
2. Factorul Gorbaciov
3. Mesele rotunde si sfarsitul pasnic al regimurilor comuniste din Europa Centrala
4. O greseala cu urmari fericite: caderea Zidului Berlinului
5. Si totusi, cand s-a terminat Razboiul Rece?
Capitolul al II-lea. Romania lui Nicolae Ceausescu – de la „tanara speranta” la „cea mai trista baraca din lagarul socialist”
1. Cum s-a nascut mitul reformatorului Ceausescu
2. Anii ’70 – deceniul iluziilor spulberate
3. Romania in anii ’80 – Tara celor trei „F”: Foamea, Frigul, Frica
4. 1989 – „Cea mai trista baraca din lagarul socialist”
Capitolul al III-lea. Misterele Revolutiei din 1989
1. Cauzele Revolutiei din 1989
2. Cronologia Revolutiei din 1989. Cele 12 zile care au schimbat Romania
3. Misterele revolutiei (I) – „Turistii sovietici”
4. Misterele revolutiei (II) – „Unde ne sunt mortii?”
5. Misterele revolutiei (III) – „Cine-a tras in noi, 21-22?”
6. Misterele revolutiei (IV) – „Teroristii” sau „Cine-a tras in noi dupa 22?”
7. Misterele revolutiei (V) – „Ati mintit poporul cu televizorul”?
8. Misterele revolutiei (VI) – „Ce-ai facut in ultimii cinci ani?”
9. Misterele revolutiei (VII) – „Procesul” sotilor Ceausescu
Capitolul al IV-lea. Anul 1990 – Revolutia continua
Epilog – A fost sau n-a fost?
Note
Cronologia anului 1989 in Europa Centrala si de Est
Glosar
Surse si recomandari de lectura
Nu va cunosc, tinerii mei cititori, dar pot sa pun pariu ca toate povestile „de la revolutie” pe care vi le-au spus adultii din jurul vostru sunt pline de eroi. Nu e o trasatura de generatie, sa stiti, este modul in care, pe masura ce inaintam in varsta, noi, oamenii, ne procesam amintirile. Bunicii nostri aveau povesti despre razboi; tatii nostri aveau povesti din armata, care, asa cum va spuneam, era pe atunci obligatorie; noi, cei care in 1989 aveam intre 15 si 25 de ani, spunem povestile de la revolutie. Nu doar eu, ci toti adolescentii ca mine visau in secret sa aiba parte de aventuri glorioase. Iar pentru unii, Revolutia din 1989 a fost momentul mult visat.
„Iti doresc sa nu ajungi sa traiesti vremuri interesante!” – asa suna o urare pusa pe seama intelepciunii chinezesti. Ei bine, oricat ti-ai dori sa le eviti, e putin probabil sa nu te intalnesti macar o data in viata cu „vremurile interesante”. Fiecare epoca isi are propriile trasaturi si evenimente „interesante” si ar fi o greseala din partea contemporanilor sa se fereasca din calea istoriei timpului lor.
Teme abordate: comunism, blocul sovietic, Revolta din 1987, Operatiunea Trandafirul, Nicolae Ceausescu, Revolutia din 1989, mortii Timisoarei, Razboiul Rece, Mineriada, Piata Universitatii, Gorbaciov, Zidul Berlinului, Dosarul Revolutiei, diversiune, revolutie in direct, Securitate, istorie, UTC, PCR, disidenti
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 44,99 leiPRP: 59,99 lei (-25%)
- 44,99 leiPRP: 59,99 lei (-25%)
- 31,46 leiPRP: 34,95 lei (-9,99%)
Promoţii
-- 44,99 leiPRP: 59,99 lei (-25%)
- 44,99 leiPRP: 59,99 lei (-25%)
- 31,46 leiPRP: 34,95 lei (-9,99%)
RECENZII