Resurse energetice regenerabile - Victor Emil Lucian
PRP: 45,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 40,50 lei
Diferență: 4,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Vineri, 6 Dec. 2024
Autor: Victor Emil Lucian
ISBN: 9786065911864
Editura: Universitara
Anul publicării: 2011
Pagini: 274
Categoria: Stiinte
DESCRIERE
Ghid practic de proiectare, montaj, exploatare si intretinere a sistemelor de conversie care folosesc resurse regenerabile
Din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa foloseasca resurse de energie care erau la dispozitie in locurile unde se afla. Dar de multe ori, omul se deplasa in locuri unde resursele de energie erau la dispozitie, le oferea natura fara sa depuna nici un efort. Mai erau cazuri in care natura punea la dispozitie resurse de energie, dar acestea nu erau potrivite necesitatilor sale de cosum. Din aceste motive omul a incercat sa transforme forma de energie pe care o gasea in natura in forme de energie potrivite consumului.
Din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa foloseasca resurse de energie care erau la dispozitie in locurile unde se afla. Dar de multe ori, omul se deplasa in locuri unde resursele de energie erau la dispozitie, le oferea natura fara sa depuna nici un efort. Mai erau cazuri in care natura punea la dispozitie resurse de energie, dar acestea nu erau potrivite necesitatilor sale de cosum. Din aceste motive omul a incercat sa transforme forma de energie pe care o gasea in natura in forme de energie potrivite consumului.
Cartea de fata este un indreptar care incearca sa ofere un ajutor celor care doresc sa realizeze cu forte proprii instalati de conversie a formelor de energie primara, naturala, existente la locul de amplasare a consumatorului, in forme de energie potrivite consumului. Principalele forme de energie care se folosesc de consumator sunt energia electrica si energia termica. Energiile primare care sunt utilizate pentru converie si sunt tratate in carte sunt energia solara, eoliana, hidraulica, geotermala si bioenergia.
Cartea ofera in prima parte o descriere a serviciilor care trebuie efectuate de cel ce se ocupa de o astfel de instalatiei si tipurile documentatiei si continuturile lor, care trebuie sa stea la baza executiei instalatiei dorite. In continuare sunt prezentate principiile de functionare a instalatiilor, pe fiecare tip de conversie din tipul de energie primara disponibila, in energie utila. Sunt prezentate in general principalele forme de energie care se gasesc in natura sub forma de energie primara si formele in care pot fi transformate. Bilanturile energetice si eficienta energetica ale diferitelor forme de transformare, prezinta tema unui capitol separat. Pentru a avea o privire generala asupra costurilor cu care se produce energia electrica si a costurilor componentelor am facut o scurta prezentare.
Sunt prezentate metode de calcul a dimensionarii instalatiilor in functie de necesarul de consum al consumatorului. Identificarea sursei de energie primara existenta la fata locului si stabilirea perioadei in care energia este disponibila, este urmatoarea descriere din carte. Daca un tip de energie primara nu este disponibila pe toata perioada in care consumatorul are nevoie de consum, am facut o descriere a instalatiilor hibride care utilizeaza 2 sau mai multe forme de energie primara disponibila. Urmeaza identificarea si descrierea tuturor componentelor care intra in componenta instalatiilor. Datele tehnice, dimensiuni, mod de montare, instalare, mod de conectare, de legare a componentelor intre diferite componente sunt urmatoarele seturi de informatii prezentate. Dupa montarea instalatiei sunt necesare instructiuni de executie a probelor, a masuratorilor, instructiuni de punere in functie, instructiuni de exploatare si de reparare in caz de defectare. Toate acestea sunt prezentate in continuare. Pentru zonele in care cutremurele de pamant au intensitate mai mare si pot creea pagube si deteriorari ale instalatiilor, se ofera modalitatea de calcul, pentru a rezista acestor miscari ale scoartei terestre. Sunt cateva capitole in carte care ofera informatii, masurtatori, date, incercari, efectuate de autor. Am ales ca loc de efectuare a acestora in apropiere de centru tarii pentru ca determinarile efectuate sa fie general valabile pentru tot teritoriul Romaniei, cu mici corecturi, in functie de distanta la care se afla cel ce doreste sa monteze o instalatie similara cu cea descrisa. Pentru anumite instalatii descrise am facut o dimensionare a fortei de munca pe profesii, meserii, necesara montarii instalatiei dorite. De asemenea am prezentat un plan de derulare a lucrarilor necesare din care se pot vedea cronologia operatiilor, durata in timp pentru executiei fiecarei operatii si durata totala a lucrarii.
Cartea mai contine conditii de calitate pe care trebuie sa le respecte executantul de servicii, indicatii cum trebuie elaborat Manualul de Asigurare a Calitatii pentru a respecta Programul de lucru in conditiile de asigurare a Programului de asigurare a Calitatii, pentru executantul de lucrari si servicii. Este prezentat conceptul Manualul de conducere integrata « Calitate – Protectia mediului – Siguranta ». De asemenea sun prezentate masuri de protectia muncii pentru personalul executant si masuri de siguranta impotriva electrocutarii datorita atingerii accidentale a partilor aflate sub tensiune sau impotriva electrocutarii datorita descarcarilor atmosferice in timpul furtunilor. Sunt prezintate materiale uzuale folosite pentru constructia si montajul acestor tipuri de instalatii si a suportilor care le fixeaza.
Un capitol aparte prezinta pe componente si activitati, costurile pentru o instalatie de marime medie, necesara consumului unei familii compuse din 4 membri.
Ultimul capitol prezinta situatia actuala din Romania privind utilizarea resurselor de energie regenerabile, motivele pentru care suntem asa de mult de ramasi in urma fata de alte tari europene si masurile care consider ca trebuie luate pentru apropierea de acestea si angajamentele luate in fata Comisiei si Parlamentului European pana in anul 2020.
Cartea de fata se adreseaza tuturor celor care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele teoretice si practice prinvind modurile si tipurile de conversie a resurselor de energii regenerabile, nepoluante. De asemenea, cartea se adreseaza celor care doresc singuri, cu forte proprii, sa monteze instalatii de conversie, in gospodaria proprie sau in alte gospodari, cu cheltuieli minime. Am prezentat cum se poate realiza o instalatie de conversie, pentru obtinerea apei calde cu ajutorul energiei solare. Costurile unei astfel de instalatii realizata artizanal, cu forte proprii, intr-un atelier care are o dotare minima, are un pret cam de 6 ori mai mic decat o instalatie similara procurata din comert. Nu in ultimul rand cartea de fata poate fi un curs de predare pentru diferite forme de invatamant, de la scoli profesionale, de maistrii, tehnicieni, la institute de invatamant tehnic superior.
Tendinta actuala de utilizate a acestor tipuri de resurse energetice impunea aparitia unui astfel de manual. De asemenea angajamentul Guvernului Romaniei fata de Uniunea Europeana, impune existenta acestei carti, la dispozitia publicului interesat.
Autorul
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 29,20 leiPRP: 40,00 lei (-27%)
- 48,95 leiPRP: 55,00 lei (-11%)
- 75,91 leiPRP: 79,91 lei (-5,01%)
Promoţii
-- 29,20 leiPRP: 40,00 lei (-27%)
- 48,95 leiPRP: 55,00 lei (-11%)
- 75,91 leiPRP: 79,91 lei (-5,01%)
RECENZII