Regimul juridic al Bancii Nationale a Romaniei de la infiintare pana in prezent - Adrian Dumitrescu-Pasecinic
DESCRIERE
In contextul juridic romanesc, interesul pentru aspectele juridice legate de Banca Nationala a Romaniei a sporit semnificativ in ultimii ani, sporind astfel si necesitatea explicarii rolului si competentelor specifice ale bancii centrale. Noua arhitectura europeana de supraveghere bancara a conferit autoritatilor de supraveghere nationale roluri inovatoare in relatia cu institutiile de credit, contribuind la interesul din lumea juridica pentru cunoasterea instrumentelor prin care aceste autoritati pot participa la prevenirea si solutionarea situatiilor de criza.
Tema volumului de fata o constituie analiza regimului juridic care a guvernat activitatea Bancii Nationale a Romaniei de-a lungul existentei sale din 1880 pana in prezent, cand dimensiunea juridica a Bancii Nationale a Romaniei se constituie ca element definitoriu al fenomenului de publicizare a dreptului bancar. Incepand cu o prezentare aprofundata a aspectelor juridico-istorice care tin de evolutia bancii centrale, lucrarea analizeaza cadrul normativ actual al Bancii Nationale a Romaniei din perspectiva celor trei mari functii care formeaza mandatul acesteia: de banca centrala, autoritate de supraveghere si autoritate de rezolutie.
Lucrarea ofera o prezentare generala a activitatii juridice a Bancii Nationale a Romaniei, incercand clarificarea unor dificultati teoretice si furnizarea unor solutii practice bazate pe delimitarea locului si a rolului bancii centrale in realitatea juridica si economico-sociala, punand la dispozitie o viziune de ansamblu asupra problematicii reglementarii si supravegherii bancare, urmarind sa surprinda si sa puna in lumina aspectele de ordin national, european si global in interdependenta lor obiectiva.
Lucrarea cuprinde identificarea principalelor probleme juridice si puncte de dezbatere privind Banca Nationala a Romaniei in jurisprudenta si literatura juridica, precum si analiza principalelor atributii ale Bancii Nationale. Cititorii vor regasi contributii si abordari originale pe marginea a numeroase elemente teoretice dificile juridic, clarificari ale principalelor confuzii existente la nivel doctrinar si jurisprudential sau confirmari pentru liniile teoretice de argumentare existente, cu evidentierea si explicarea punctelor de interes in constructiile legislative care formeaza cadrul de organizare si functionare a bancii centrale.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 55,10 leiPRP: 58,00 lei (-5%)
- 48,97 leiPRP: 59,00 lei (-17%)
- 70,00 lei
Promoţii
-- 55,10 leiPRP: 58,00 lei (-5%)
- 48,97 leiPRP: 59,00 lei (-17%)
- 89,10 leiPRP: 99,00 lei (-10%)
RECENZII