Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Recviem vesel pentru tata - Radu Paraschivescu

PRP: 27,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 24,30 lei
Diferență: 2,70 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735068349
Editura:
Anul publicării: 2020
Ediția: 1
Pagini: 192

DESCRIERE

 
„Pe mama n-o mai am de aproape doi ani. Pe tata, de aproape patru. In apartamentul in care au locuit cincizeci si trei de ani, din cei cincizeci si sase cat au fost impreuna, urla linistea. Apartamentul e gol, dar mobilat. Va fi scos la vanzare, golit, umplut la loc de un alt ocupant, transformat in amintire.
Ma ajuta in vreun fel scrierea acestei carti?
Prea putin. Dupa trei-patru pagini, banuiala devine certitudine: prezenta tatei in carte nu-i suplineste absenta in carne si oase.
Si atunci, de ce o scriu?
Fiindca nu pot sa n-o fac.
«Prea putin» e mai mult decat «deloc».
Ajutorul, mai cu seama in vremurile astea, nu se refuza.
Iar Recviemul vesel e o carte pentru cititori si un sprijin pentru mine.“ — RADU PARASCHIVESCU, aprilie 2020
 
RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucuresti) traieste in Balta Alba si se viseaza la Roma. E mefient fata de avioane, reptile si sfaturile medicilor. Croieste articole pentru ziare si reviste, traduce romane, se ocupa cu hermeneutica ofsaidului in emisiuni de analiza fotbalistica si – mai rar decat i-ar placea – scrie carti. Are cativa prieteni francezi de nadejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fara sa-si fi tradat prima iubita: ciocolata de casa. Se imbata cu vocea lui David Gilmour si chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publica niste carti de „Rasul lumii“. Se indragosteste repede si-i trece greu. Detesta cliseele, laptele si broccoli. A scris despre nesimtiti, Inès de Castro, Maradona si Caravaggio.
Carti: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar (2004, Masina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul rosu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirila pentru cea mai buna carte de sport a anului); Ghidul nesimtitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranzitia usoara. Mici rostiri cu talc (Humanitas, 2006); Mi-e rau la cap, ma doare mintea. Noi perle de tranzitie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsa din piept (Humanitas, 2008); Racani, pifani si veterani (coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clisee. Aschii dintr-o limba tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astazi este mainele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuta carpatina (Humanitas, 2013), Muste pe parbrizul vietii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gandim. Noua colectie de perle romanesti (Humanitas, 2015), Povesti de dragoste la prima vedere (coautor, alaturi de Ioana Parvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana si Adriana Bittel – Humanitas, 2015), Romania in 7 gesturi (Humanitas, 2015), Astept sa crapi (de astazi, in prime-time) (Humanitas, 2016), Cum gandesc politicienii (Cum? Gandesc politicienii?) (Humanitas, 2016), Am fost candva femeie de onoare si alte povestiri (Humanitas, 2017), Cartea rasului si a cercetarii (Humanitas, 2017), Doua maturi stau de vorba. Scene romanesti (Humanitas, 2018), Orice om ii este teama (Humanitas, 2018), In lume nu-s mai multe Romanii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (Humanitas, 2019), Omul care muta norii (Humanitas, 2019).
 

RECENZII

Rating general
5 (1 recenzie)
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
Spune-ne opinia ta despre acest produs!
scrie o recenzie
5

Înduioșătoare!

Este o carte în primul rând înduioșătoare. Apoi, plină de umor. Și iarăși înduioșătoare. E binefăcătoare în felul în care găsești bucurie, vara, într-un tort rece, plin cu fructe acrii, plasate haotic într-o cremă ivorie, pufoasă și nu prea dulce, care lenevește rubensian pe un blat greu de atâta cacao neagră și însiropat fix cât trebuie. Toți cei care au avut, ca și mine, ca și autorul, părinți buni vor regăsi, cu siguranță, scene din propriile familii de origine. Chiar dacă eu nu am avut privilegiul de a avea părinți pasionați de lectură, ei, deși doar muncitori, au fost cei care ne-au umplut, mie și surorii mele, biblioteca și biroul cu cărți bune - și nu doar cu lecturi pentru școală! Chiar dacă noi nu am purtat acele discuții faine despre artă, muzică și fotbal, am compensat prin seri lungi, de vară, în balconul nostru drag, unde domnea, mândră, Regina Nopții, discutând despre ce înseamnă să fii demn, să fii bun, să iubești orice ființă și să ajuți cât poți, pe oricine. Și multe altele... Domnule Paraschivescu, este inutil să vă spun că am râs și am plâns cât timp v-am citit, dintr-o suflare, cartea, printre lacrimi cu surse sufletești incerte. Celor ce ne putem proiecta copilăria și tinerețea în lumina Recviemului, ne-ați oferit cu mărinimie această oglindă. Celorlalți le va fi suficient umorul - fin sau abrupt, după cum va dori/putea fiecare să și-l culeagă. Mulțumesc!
Created in 0.2659 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.