Quichotte - Salman Rushdie
DESCRIERE
Traducere din limba engleza si note de Dana Craciun
Roman nominalizat la Booker Prize 2019
In America zilelor noastre, un spatiu divizat de conflicte sociale si rasiale, Ismail Smile se indragosteste de vedeta TV Salma R. Virstnicul domn Smile, un Don Quijote tragicomic al lumii contemporane, este originar din India, lucreaza ca agent de vinzari la firma de produse farmaceutice a varului sau, iar iubirea lui fara speranta il face sa porneasca intr-o calatorie initiatica, sa dea viata prin mijloace cvasimagice unui fiu imaginar, noul Sancho, si sa intre intr-o sarabanda de aventuri care il vor duce in cele din urma spre sfirsitul lumii. In paralel, misteriosul Autor al noilor aventuri quijotesti, ajuns la aceeasi virsta cu eroul sau, incearca sa-si puna ordine in viata si sa-si repare – la fel ca domnul Smile – marile greseli ale trecutului. Astfel se trezeste in miezul unei intrigi incilcite, in care sint implicate serviciile secrete ale Statelor Unite si care seamana foarte mult cu romanele sale de spionaj. O lume se sfirseste – sau nu –, o iubire se implineste – sau nu –, un fiu e recuperat de parintele sau – sau nu... Imaginatia lui Salman Rushdie se dezlantuie, construieste universuri si le demoleaza, parodiaza si emotioneaza, iar noul sau roman este un autentic tur de forta, in care jocul intre realitate si fictiune se impleteste cu o critica sociala acerba.
„Insa a raspuns bucuros la intrebarile Surorii si a fost incurajat de interesul ei pentru ce-i spunea. I-a povestit cum voia sa se rafuiasca cu cultura de doi bani a vremurilor lui, care distrugea si indobitocea, la fel cum Cervantes se razboise cu cultura de doi bani din epoca sa. I-a spus ca incerca sa scrie in acelasi timp si despre iubirea imposibila si obsesiva, despre relatiile dintre tati si fii, despre certurile dintre frati si, da, despre lucruri de neiertat, despre imigranti indieni, despre rasismul la adresa lor, despre escrocii
din rindul lor, apoi despre spioni cibernetici, despre chestii stiintifico-fantastice, despre intrepatrunderea realitatilor fictionale si «reale», despre moartea autorului si sfirsitul lumii. I-a mai zis ca voia sa includa si elemente de parodie, satira si pastisa.” (Salman Rushdie)
„Poate ca in asta consta conditia umana: sa traiesti in interiorul unor fictiuni create de neadevaruri sau de ascunderea adevarurilor. Poate ca viata omului era cu adevarat fictionala in sensul asta – ca aceia care o traiau nu intelegeau ca nu e reala.” (Salman Rushdie)
„Romanul lui Rushdie nu inseamna doar o repovestire a lui Don Quijote, ci si multe alte lucruri. Este o satira la adresa stirilor false, a post-adevarului, a momentului cultural Trump, in care insusi conceptul de realitate se destrama. Este un roman SF, un roman de spionaj, un roman al calatoriei, o mostra de realism magic. Este o parabola despre schimbarile climatice si o poveste cu imigranti intr-o perioada de accese antiimigratie. E o poveste de iubire ce se transforma intr-o drama de familie... Personajele, istorisirile si lumile se ciocnesc si se sfarima spectaculos, iar Rushdie tine totul sub control intr-o maniera captivanta.” (The Independent)
„Un roman incintator, lipsit de sentimentalism si incarcat de sentimente... o reamintire a lucrurilor care mentin un oarecare echilibru in vietile oamenilor – un mod de a simti si un mod de a povesti. Iubirea si limbajul.” (The New York Times Book Review)
„O carte sclipitoare... cum nu se poate mai potrivita pentru acest moment de debandada transcontinentala.” (Financial Times)
Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani a plecat in Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire s-a mutat la Karachi, in Pakistan. A avut o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care s-a intors in Anglia, unde si-a construit o cariera de scriitor profesionist. A debutat in 1975, cu Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins in acelasi an cu Booker Prize si cu The Booker of Bookers in 1993. I-au urmat volumele Rusinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pamintul de sub talpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducatoarea din Florenta (2008), Luka si Focul Vietii (2010), Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti (2015), Casa Golden (2017). Pe linga romanele mentionate, a mai publicat culegerea de povestiri Orient, Occident (1994) si volumele de publicistica Patrii imaginare (1992) si Dincolo de limite (2002) si jurnalul de calatorie Surisul jaguarului (1987). In 2012 i-a aparut volumul de amintiri Joseph Anton: Memorii, in care dezvaluie cu o sinceritate taioasa evenimentele din perioada cea mai grea a vietii sale, cind, in urma condamnarii la moarte de catre ayatollahul Khomeini printr-un edict religios, a fost silit sa se ascunda treisprezece ani sub un nume fals. De-a lungul carierei, Rushdie a fost recompensat cu numeroase distinctii literare pe linga cele amintite mai sus: Golden PEN Award, premiul James Tait Black Memorial, James Joyce Award, Prix du Meilleur Livre Étranger. In 1983 prozatorul a devenit membru al Royal Society of Literature. In 1999, Franta i-a acordat titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2007 i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar in 2008 a devenit membru al American Academy of Arts and Letters. Din anul 2000, Salman Rushdie locuieste in Statele Unite, in New York City.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 32,85 leiPRP: 45,00 lei (-27%)
- 43,61 leiPRP: 49,00 lei (-11%)
- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
Promoţii
-- 32,85 leiPRP: 45,00 lei (-27%)
- 43,61 leiPRP: 49,00 lei (-11%)
- 26,95 leiPRP: 29,95 lei (-10,02%)
RECENZII