Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Proiecte romano-britanice privind construirea unei baze navale la Marea Neagra. Documente (1929-1939) - Marusia Cirstea

PRP: 42,00 lei (-15%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 35,70 lei
Diferență: 6,30 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786065371910
Anul publicării: 2013
Pagini: 220
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Lucrarea Proiecte romano-britanice privind construirea unei baze navale la Marea Neagra. Documente (1929-1939) acopera domenii importante de interes pentru istoriografia romaneasca si pentru intelegerea noului rol al statului roman in ecuatia geopolitica europeana in contextul celui de-al patrulea deceniu interbelic. Introducerea – un studiu amplu care face o analiza completa a dinamicii relatiilor internationale dupa Primul Razboi Mondial – ofera cheia in care pot fi intelese si citite cu folos cele 70 de documente selectate de autoare.
Dupa Marea Unire din 1918 planificatorii militari romani aveau o dilema in a defini ansamblul de masuri care sa dea continut si rezolvare asa numitului „Problem strategic romanesc”. Noile frontiere erau mult mai extinse si expuse, cuprindeau portiuni terestre, fluvii si rauri, litoral maritim, iar apararea lor angaja un efort de pregatire si dotare pentru toate categoriile de forte militare: terestre, aeriene si maritime. Ratiuni de ordin financiar au impiedicat si intarziat mult timp modernizarea organismului militar romanesc; industria militara a invingatorilor din razboi avea debusee suficiente in propriile tari, asa incat nu se grabea sa raspunda cererilor motivate ale statului roman. Politica de aliante regionale si sprijinul pe organismele Ligii Natiunilor la care au apelat responsabilii de la Bucuresti s-au dovedit ineficiente si iluzorii. Abia dupa zece ani de la semnarea tratatelor de pace marile democratii occidentale inteleg sa-si redefineasca interesele si, in plina politica a appeasementului, dar, din nefericire, si in plina criza economica globala, descopera importanta strategica a Romaniei. Este momentul in care preocuparile reale ale responsabililor romani s-au intalnit cu interesele britanicilor si francezilor pentru Stramtori si Marea Neagra. Doamna conf. univ. dr. Marusia Cirstea a fost din nou inspirata cand a optat pentru cercetarea si valorificarea acestui corpus de documente – doar aparent de nisa – pentru ca prin ele aflam intentiile reale ale politicii britanice, mijloacele si metodele de implementare, dimensiunea si capacitatea uriase ale complexului militar industrial londonez.
prof. univ. dr. Alexandru Osca

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2546 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.