Prizonierii istoriei. Ce ne spun monumentele celui de-al Doilea Razboi Mondial despre istoria noastra si despre noi insine - Keith Lowe
DESCRIERE
Traducere de Cristina Michaela Tache si Gabriel Draghici
Oamenii au simtit dintotdeauna nevoia de a imortaliza trecutul, chiar daca statuile sau monumentele pe care le ridicam ne fac uneori prizonieri ai unei istorii nefericite. Din Franta si Germania pina in Polonia si Rusia, din SUA pina in Japonia, China sau Coreea de Sud, Keith Lowe alege 25 de locuri ale memoriei, aratind cum a fost cioplita in piatra ori turnata in bronz amintirea razboiului si ce ne dezvaluie astazi aceste monumente despre politica si identitatea nationala ale statelor care le-au realizat. Ajungem astfel la Auschwitz si la buncarul lui Hitler din Berlin, rememoram masacrul de la Katin, bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki sau lichidarea de catre soldatii germani a unui intreg sat din Franta. Monumentele care comemoreaza ororile, eroii si martirii, dar si cele inchinate reconstructiei din perioada postbelica sint la fel de diferite ca modurile in care tarile au ales sa priveasca al Doilea Razboi Mondial. La trei sferturi de secol de la incheierea pacii, Prizonierii istoriei ofera o perspectiva actuala asupra acestui razboi care continua sa ne bintuie.
„Cartea lui Lowe, sensibila si tulburatoare, ar trebui citita deopotriva de cei care construiesc statui si de cei care le darima.” (The Sunday Times)
„Una dintre lucrarile despre al Doilea Razboi Mondial care ne dau cel mai mult de gindit.” (The Spectator)
Keith Lowe este unanim recunoscut ca unul dintre principalii experti in istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este autorul volumelor Inferno: The Devastation of Hamburg, 1943 si Savage Continent (trad. rom. Continentul barbar, 2019), ultimul fiind situat printre cele mai vindute zece carti in clasamentul publicat de The Sunday Times si distins cu Premiul PEN Hessell-Tiltman in 2013. Lowe a avut numeroase aparitii televizate si la radio, atit in Marea Britanie, cit si in Statele Unite ale Americii, iar cartile lui au fost traduse in douazeci de limbi. Scrie de asemenea pentru diverse publicatii, inclusiv The Daily Telegraph, The Times, The Wall Street Journal, El País si Neue Zürcher Zeitung. La Editura Polirom i‑a mai aparut Frica si libertatea. Cum ne‑a schimbat vietile al Doilea Razboi Mondial (2020).
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 29,20 leiPRP: 40,00 lei (-27%)
- 48,95 leiPRP: 55,00 lei (-11%)
- 75,91 leiPRP: 79,91 lei (-5,01%)
Promoţii
-- 29,20 leiPRP: 40,00 lei (-27%)
- 48,95 leiPRP: 55,00 lei (-11%)
- 75,91 leiPRP: 79,91 lei (-5,01%)
RECENZII