Predestinarea si liberul arbitru - 4 conceptii - John Feinberg, Clark Pinnock, Norman Geisler, Bruce Reichenbach
Alertă stoc
DESCRIERE
Putine intrebari sunt mai importante pentru un crestin decat relatia dintre suveranitatea divina si libertatea umana, dar putine sunt problemele care sa provoace o mai mare confuzie decat aceasta. Daca suntem intr-adevar capabili sa luam hotarari morale importante, nu inseamna aceasta ca ar trebui sa putem actiona impotriva voii lui Dumnezeu? Daca da, atunci cum mai putem sustine ca tot ce se intampla este in concordanta cu voia lui Dumnezeu? Daca oamenii sunt liberi, cum poate fi Dumnezeu suveran? Pe de alta parte, daca Dumnezeu detine controlul absolut, cum poate omul sa aleaga cu adevarat? In ce sens putem fi socotiti raspunzatori pentru actiunile noastre, daca Dumnezeu este raspunzator pentru toate lucrurile? Putem fi liberi si totusi predestinati?
Dilema are doua dimensiuni distincte, dar strans legate intre ele: la nivel teoretic, trebuie sa hotaram cum impacam credinta in suveranitatea divina cu credinta in libertatea umana (Ce inseamna, de fapt, „suveranitate divina” si „libertate umana”? Care este legatura logica dintre ele?); la nivel practic, trebuie sa raportam aceasta atitudine teoretica la vietile noastre (Trebuie sa traim ca si cum Dumnezeu detine controlul absolut sau trebuie sa traim ca si cum am fi liberi si responsabili? Ne putem justifica felul de trai doar pe baza uneia dintre aceste doua credinte? Daca da, pe care dintre ele? Putem justifica pendularea intre cele doua credinte? Daca da, pe ce ne bazam atunci cand alegem una sau alta dintre cele doua credinte?). Aceste intrebari nu sunt pur academice – daca nu vrem sa traim arbitrar, trebuie sa raspundem la ele. Nimeni nu poate fugi de un raspuns, nici macar cei care cred ca dezbaterea unei asemenea teme este inutila. Viata practica ne pune in fata unor decizii concrete, iar modul in care le luam, depinde de convingerile pe care le avem, constient sau nu.
Crestinii raspund in moduri foarte diverse la aceste intrebari si ele nu sunt usor de grupat si analizat. Cartea de fata exploreaza 4 perspective majore adoptate de crestini referitor la relatia dintre suveranitatea divina si libertatea umana. Sub coordonarea iscusita a doi editori, patru teologi isi prezinta pe rand pozitia, fiecare prezentare fiind urmata de critica adusa acesteia de ceilalti trei. Si pentru ca implicatiile fiecarei pozitii prezentate sa fie clare, fiecare teolog isi aplica convingerile argumentate la doua situatii de viata concrete: pe de o parte, il avem pe Fred, un om de afaceri prosper care a ajuns sa se intrebe daca averea adunata si succesul ca antreprenor I se datoreaza lui Dumnezeu, eforturilor si priceperii lui sau intamplarii ca s-a nascut intr-o tara prospera si cum sa se bucure de succesul sau. Celalalt caz ne-o prezinta pe Maria, o asistenta medicala care ar fi dorit sa devina medic dar nu a reusit la examenul de admitere la medicina. Maria se intreaba daca nereusita ei este voia lui Dumnezeu pentru ea sau se datoreaza faptului ca nu a invatat destul. Si ce sa faca – sa incerce din nou sa dea examenul sau sa accepte ca drumul ei in viata este altul?
Speram ca aceasta carte ii va ajuta pe crestini sa gaseasca unele raspunsuri sau, cel putin, le va oferi un context favorabil cautarii acestor raspunsuri.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 35,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
RECENZII