Black Friday 2024
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Povesti despre Cluj 5 - Tudor Salagean

PRP: 30,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786067974478
Anul publicării: 2019
Pagini: 216

DESCRIERE

Proiect editorial aparut sub egida Asociatia „Vechiul Cluj”
Coordonatorul volumului: Tudor Salagean. Coordonatorii proiectului: Sebastian‑Iacob Moga, Victor‑Eugen Salca. Prefata de Victor‑Eugen Salca
Colectia Clujul din cuvinte este coordonata de Irina Petras
Universitatea din Cluj devine in anii ‘20 un magnet irezistibil pentru fiii si fiicele satului romanesc din Transilvania. Invatamantul in limba romana devine o realitate acum un secol, la 1919, odata cu reorganizarea universitatii maghiare existente. Accesul romanilor la invatamantul superior ramane, totusi, anevoios. Performantele intelectuale trec in planul secund, intrucat lipsa acuta de resurse transforma obtinerea diplomei intr-o veritabila cursa a supravietuirii. [...] Greutatile materiale de tot felul, socul cultural al tranzitiei rural-urban, sperantele neimplinite ale Unirii, traumele razboiului recent incheiat, iluzoriul pericol bolsevic, antisemitismul economic, toate vor genera frustrari coagulate sub egida periculosului cocteil al miscarii studentesti ultra-nationaliste. Vom incerca sa disecam aceste aspecte [...] intrucat Clujul, alaturi de Iasi si Bucuresti, se va afla in prim-planul acestor zbateri sociale. (Cristian Manolachi)
* * *
Legat de inceputurile medicinii la Cluj, am putea aminti [...] despre trei manastiri importante, a benedictinilor din Cluj-Manastur, a dominicanilor din Cetatea Veche si a franciscanilor din strada Lupului (str. Kogalniceanu). Am putea vorbi despre cele trei asezaminte ospitaliere ale orasului, Sfanta Elisabeta, Sfantul Spirit si Sfantul Iov, care, intre secolele XIV si XIX au indeplinit rolul de spital, orfelinat, adapost pentru cei neputinciosi, camin de batrani, ospiciu, leprozerie, spital de ciumati. Am putea continua cu istoria barbierilor-chirurgi din oras, despre breasla lor existenta la Cluj de pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Si am putea evoca medicii adevarati pe care i-a avut orasul in secolele XV-XVIII, cei cu studii in universitatile consacrate ale Europei, de unde s-au intors cu titluri de magistri sau chiar de doctori in medicina. (Lukács József)
* * *
Intr-o vreme in care al Doilea Razboi Mondial ocupa un procent nu lipsit de importanta din programele televiziunilor, romanii dau prea putin semne de viata in domeniu. Specialistii in istorie militara, tot mai putini si mai pierduti printre experti geopolitici si geostrategici, nu par sa aiba interesul si capacitatea de a se conecta la aceste eforturi.
In urma cu 75 de ani, luptele pentru eliberarea Clujului s-au purtat, de fapt, in zona Apahida-Jucu, pe unde trupele romane au traversat Somesul Mic, au preluat controlul asupra drumului dintre Cluj si Dej si, astfel, i-au obligat pe germani si maghiari sa abandoneze Clujul si sa se retraga spre vest. In Cluj, de fapt, romanii nu au intrat, nefiind lasati de catre sovietici. (Tudor Salagean)
* * *
Cuprins
Victor-Eugen Salca: Prefata
Ioan-Aurel Pop, Alexandru Simon: „Possessio regie maiestatis Felek vocata”: orasul „de tara” al romanilor si iobagilor din Regatul Ungariei
Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: Casa si statuia lui Matia Corvin
Vasile Lechintan: Taranii romani in piata Clujului din secolul al XVI-lea
Gabriel-Virgil Rusu: Capitanul Clujului, Dionisie Bánffy. Intre marire si decadere
Lukács József: Despre spitalul Carolina din Cluj
Daniel Sarbu: Manasturul unit
Tiberiu Farcas: Patru minuni ale Clujului. Palatele de pe podul Horea
Cristian Manolachi: Viata studenteasca de la Cluj in primii ani ai interbelicului. O incursiune socio-antropologica
Mihai-Florin Hasan: Rasfoind anuarul Universitatii din Clujul interbelic
Tudor Salagean: Luptele de la Jucu, parte a bataliei Clujului, in urma cu 75 de ani
Ioan Ciorca: Comandorul aviator Ioan Dicescu, un erou pierit in uitare
Mihai Prodan: Cum a organizat Clujul prima conferinta de IT din tara
Victor Lungu: Dupa 30 de ani
Laszlo Alexandru: 21 Decembrie 1989 in Manastur
Claudiu Gabriel Enache: Amintiri la statura ceasului de acum… Bartolomeu al Clujului
Sorin Dan Clinci: Dealul Cetatuia – Fellegvár. Un concurs pentru promontoriul simbolic al Clujului

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2677 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.