Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Polovragi, intre mit si realitate - Constantin Ionitescu, Daniela Ionitescu

PRP: 36,00 lei (-5%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 34,20 lei
Diferență: 1,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786068907932
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 104
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Localitatea Polovragi este situata la poalele muntilor Capatanii si Parangului, pe Cheile Oltetului. Pe aceste locuri mirifice ale Romaniei s-au gasit urme de viata ale omului inca din indepartatul neolitic. In Pestera de la Baia de Fier, numita Pestera Muierilor in anii 1960, a fost descoperit un craniu de femeie datat cu o vechime de 26000 de ani. Pe chei  in sus, in Muntele Plesa, este localizata renumita Pestera de la Polovragi, lunga de peste 10 km, de o rara frumusete, loc in care s-au adapostit oamenii si mai ales zeul dacilor ZALMOXIS!

Deasupra pesterii, pe un platou de 6000 de m patrati, dacii au construit o cetate, forte greu de cucerit, deoarece  aproape pe toate laturile platoului existau pereti de stanca inalti de 200 m si foarte abrupti. Singurul loc de acces este pe latura de Nord, pe un culoar de 300 m lungime si lat de 60 m. In urma studiilor arheologice, s-au gasit in anii 1970, urme de ziduri ale unei cetati, la intrare pe platou, monezi grecesti si romane cu efigia  lui Apollo si Flamino Roma, ale lui Filip din sec 1 I. Hr., varfuri de sulita, potcoave, sabii incovoiate la varf de tip dacic, precum si o placa de bronz cu cavalerul trac. Toate acestea denota ca viata umana s-a desfasurat intens pe aceste plaiuri. Acest lucru a fost favorizat si de platoul din fata muntelui, ca o Campie de 10. 000 ha de teren agricol. Cei care locuiau pe munte aveau o vizibilitate extraordinara in zare, ei putand vedea pe o raza de 15-30 km pe raza raului Oltet, atunci cand erau atacati de alte popoare vrajmase, deoarece fratii lor aprindeau focuri pe varf de deal, lucru ce-i avertiza, iar in acest timp ei aveau posibilitatea sa se retraga pe munte. Importanta este si denumirea localitatii de POLOVRAGI, nume ce ar proveni de la o planta numita POLOVRAGA, cu care localnicii se tratau cand erau bolnavi.

Noi credem ca numele provine de la zeul Apolo, zeul soarelui, medicinii, razboinicilor, asemanator cu zeul Zalmoxis al dacilor, adus in zona de armatele romane ale lui Traian, unit cu cuvantul VRACI al slavilor, care au ajuns in sec V-VI pe aceste locuri si care au gasit populatii care se practicau medicina. Prin unirea celor doua cuvine s-a ajuns la denumirea localitatii POLOVRACI, nume care in ultimul secol a devenit POLOVRAGI.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.2517 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.