Ouă, iepurași și cărți grozave
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Poezia romaneasca neomodernista - Ion Pop

PRP: 150,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 135,00 lei
Diferență: 15,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 9786067972801
Anul publicării: 2018
Pagini: 856
Categoria: Poezie

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

 
Propun acum, dupa o prima incercare de evaluare in Poezia unei generatii (1973), mult lacunara, redusa atunci doar la zece profiluri, ale liricii romanesti din anii ’60, numita astazi „neomodernista”, o harta mai extinsa a aceluiasi teritoriu. Una ce nu poate fi, totusi, completa, imagine a unui timp si spatiu de creatie aproximate intre repere precum gruparea din jurul revistei clujene Steaua si – dincolo de munti – cu numele emblematic al lui Nicolae Labis, autorul Luptei cu inertia, si „momentul Echinox”, ilustrat de tineri poeti ai anilor ’70: adica un parcurs de la „paranteza realist-socialista”, zisa si „proletcultista” a poeziei noastre, la ultima manifestare semnificativa in plan istorico-literar a modernismului.
O asemenea intreprindere are astazi riscurile ei, dincolo de imposibilitatea obiectiva de a epuiza lista numelor participante, de toata mana, de la un numar de protagonisti la actorii („actantii”!) cu roluri secundare, convocati totusi ca sa populeze scena, nu toti si nu tocmai ca simpli figuranti. Caci nu e, s-ar zice, momentul cel mai potrivit sa articulezi sinteze sau panorame ample intr-un timp in care si istoria, si critica literara – mai ales cea dintai – sunt puse sub semnul intrebarii, iar intoarcerea spre trecuturi, fie si cele mai apropiate, ale Istoriei mari, este sabotata nu putin de interesul strict pentru un prezent ce nu e in primul rand cel al culturii poetice, cum nu e nici al Culturii in general. Traim, apoi, o ora a extremelor relativizari ale judecatilor de valoare, nu doar in plan estetic, la o cotitura ce este si a civilizatiei Cartii, si care nu prea lasa sa se intrevada curand reasezari pe pozitii mai stabile, de unde un ochi cu ambitii triunghiulare sa puna cat de cat ordine in miscarea spectaculos-browniana a actualitatilor de tot felul si a imaginilor despre ele. Cu cat va trece timpul, posibilitatea si probabilitatea unor astfel de perspective va fi tot mai mica, si nu numai din pricina inmultirii micilor-marilor tinte de atins in campul de tragere. Rabdarea aducerii aminte nu e cea mai evidenta insusire a omului zilei de azi, fie el si critic literar, iar noile varste poetice par a creste dezinvolt pe un teren ale carui stratificari geologice sunt tot mai putin luate in seama. Autorul acestei carti mai crede, insa, ca ele sunt importante, ca reactivarea, fie si pe suprafete relativ restranse, a memoriei culturale, in speta poetice, e chiar vitala pentru existenta creatiei de astazi si din viitor. - Ion Pop
Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, aparut sub egida Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj si a Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3122 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.