Pe valuri de iubire
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Poeme abandonate in cuvinte - Ioan F. Pop

PRP: 20,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786067973358
Anul publicării: 2018
Pagini: 80
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

In registru solemn, nihilismul european a parcurs acest drum pornind de la Spleen-ul lui Baudelaire. Avangarda i-a adaugat o nervozitate aparte, kafkiana, demolind piedestalul solemn si impingind totul in grotesc. Tipologic, oradeanul Ioan F. Pop se afla in aceasta descendenta, diversificata prin marasm, revelatii scirbite si un acut sentiment al parasirii si al existentei goale, aleatorii, exercitat intr-un univers al neanturilor stilizate, din care ancorele au disparut si fiinta a intrat in deriva. Volumul e dur, monocrom, obsedant ca o pagina din Kafka, si reprezinta, fara indoiala, punctul de maxima extensie a „halucinatiei de real” la care a ajuns pina acum poetul. (...) Ioan F. Pop alege drama hiperlucida, extaza rece a perceptiei intinse nevrotic pina la insuportabil, ceea ce face ca formula sa poetica sa derive mai degraba din catalogul modernismului tirziu, crepuscular, decit din brosura sprintara a postmodernismului de ultima ora. (...) Pentru poetul oradean, poezia chiar intemeiaza universul, iar poetul e chiar un demiurg, verbul sau urcind anemic din neant. (Stefan Borbély, revista „Poesis”, nr. 1-2, 1997, p. 4)
* * *
Ardeleneste, fara ironii si fara falsa pudoare, fara sentimentul desertaciunii, poetul isi construieste masca unui damnat. Desi nu e teribilist, fugind de gratuitatea experimentala, el se apropie, totusi, cu pasi siguri si in cunostinta de cauza de inocenta suprarealistilor, coborind ca in transa intr-un spatiu halucinant, ireal si dezordonat pe care vrea sa-l faca semnul unei crize ontologice, marturia unei damnari. (Mircea A. Diaconu, revista „Bucovina literara”, nr. 12, 1997)
* * *
IOAN F. POP s-a nascut in 4 ianuarie 1959, in Valcau de Sus, Judetul Salaj. Scoala primara in satul Fizes, comuna Sig, acelasi judet. Liceul de Filologie-Istorie din Oradea. Este licentiat in Teologie-Istorie, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca. Master in cadrul aceleiasi universitati. Doctor in filozofie al universitatii clujene. Stagii de cercetare la Roma si Paris. A lucrat la intreprinderea Metalica, a fost redactor la Gazeta de Vest, redactor (fondator) la Noua Gazeta de Vest, referent cultural la Cercul Militar. Actualmente este muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, fiind, pentru o vreme, si cadru universitar la Universitatea din Oradea. Carti publicate: Pedale de hirtie, (poeme), Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1994; PoemesinimiC, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1996; Poeme de sedus realitateA, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000 (carte sponsorizata de Ministerul Culturii); Sfintul Augustin – morfologia unei paradigme, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2009 (teza de doctorat in filosofie); Jurnal aproape inchipuit, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2009 (jurnal scris la Roma si Paris); Poemele poemului nescriS, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010 (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Arad); Taceri de la margine, Ed. Galaxia Gutenberg, Targu Lapus, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011 (studii si eseuri); Poemele absenteI, Ed. Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011; Poemele poemului nescriS, Ed. Caiete Silvane, Zalau, 2013 (integrala poetica); Marginalii la o absenta, Ed. Galaxia Gutenberg, Targu Lapus, 2014 (cogitatiuni, eseuri – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Arad). Este prezent cu poeme, texte literare, studii si eseuri in cele mai importante reviste din tara, precum si in reviste straine. Figureaza in mai multe antologii de poezie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2626 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.