Perspectiva monografica asupra operei lui Al. O. Teodoreanu - Selena Costea
DESCRIERE
Lucrarea Perspectiva monografica asupra operei lui Al. O. Teodoreanu a autoarei Selena Costea propune o abordare cu miza integratoare a operei lui Al. O. Teodoreanu, prin care sunt circumscrise, convergent, tipurile de discurs pe care scriitorul le-a exersat, examinandu-se astfel „instrumentarul de lucru al unui autor fundamental nonconformist”, care s-a situat, precizeaza autoarea, „in mod premeditat in spatiul liminar al interferentei literaturii oficiale cu (para)literatura”. […] Demersul este unul recuperator, o recuperare necesara a unui scriitor subevaluat si ignorat de critica de ieri si de azi, un scriitor care, spune autoarea, s-ar cuveni reasezat in galeria autorilor nostri de mare actualitate si profunzime, intr-o imagine monografica si compensativa „in raport cu valoarea de natura estetica ce poate fi in mod onest restituita cititorilor din zilele noastre”.
Se realizeaza astfel o panoramare sintetica, integratoare a stadiului receptarii critice, remarcandu-se intentiile novatoare, dar si unele „anchiloze de receptare” (plasarea lui Pastorel intr-un „compartiment de rang inferior al literaturii noastre”). Perspectiva diacronica reliefeaza o dinamica a receptarii in timp, modificari de perspectiva, analize noi, ce contribuie la plasarea in actualitate a creatiei, prin valorificarea unor metode hermeneutice adecvate, dar, spune autoarea, si pe fondul „liberalizarii canonice si teoretico-metodologice aduse de postmodernism”.
Prof. univ. dr. IULIAN BOLDEA, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures
Dupa parcurgerea monografiei realizata de Selena Costea ramanem cu impresia ca, daca prin „speciile literare” (epigrama, pamfletul, proza gastronomica etc.) pe care Pastorel Teodoreanu le-a cultivat cu obstinatie, autorul este impins, pe nedrept, la periferia literaturii, prin spiritul de boema si fronda, prin doza de libertate pe care le-a risipit cu atata seriozitate, Al. O. Teodoreanu nu este nicidecum un personaj nesemnificativ si cu atat mai putin histrionic.
Putem vorbi despre o cercetare monografica preocupata de prezentarea detaliata – pe forme, teme si structuri – a operei lui Pastorel Teodoreanu, raportata la contextul literar-cultural si politico-ideologic in care a creat si a vietuit scriitorul si publicistul […] si, in egala masura, o istorie „poliedrica” a „vietii, operei si gandirii literare”, o incursiune biografista interesata de refixarea scriitorului in viata culturala si literara din anii ’30 si cei care i-au urmat, un esantion de istorie culturala si politica, avandu-l pe hatrul Pastorel in rol de protagonist; in rezumat, monografia de fata poate fi acceptata ca o precauta „sinteza epica” cu legi inefabile, in varianta invocata de G. Calinescu.
Prof. univ. dr. GHEORGHE I. MANOLACHE, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 67,50 leiPRP: 75,00 lei (-10%)
- 54,00 leiPRP: 60,00 lei (-10%)
- 53,10 leiPRP: 59,00 lei (-10%)
RECENZII