Pe drumuri de sticla - Delia Bodea Jacob
DESCRIERE
Editia a II-a, revizuita
Zeci de titluri de roman din literaturile lumii apartin genului de dragoste. Din motive divers-diferite: de timp sa tot dispui pentru lecturi ce tin de epicul asa-numit „usor”, cu increngaturile sale numeroase, insa, valoric, de stacheta inalta, daca sincer le agreezi.
La urma urmei, in ciuda dedicatiei exclusive pentru scena, Romeo si Julieta de Shakespeare, cu ale sale reluari sau recompuneri in oglinzi clare ori convexe, este tot un fara de egal roman de dragoste. Si ce poveste!... Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes este, in esenta sa romanesca, o naratiune patronata de amor irezistibil cavaleresc si carnavalesc, sincer si orb. Si cate alte lucrari de gen…
Romanul Pe drumuri de sticla de Delia Bodea Jacob – o scriitoare aflata in ascensiune – tine de epicul dramatic al dragostei spiritualizate. Volumul a aparut in acest an, intr-o prima editie, in limba romana, la Editura Familia din Tel Aviv, Israel. Naratiunea se desfasoara in siajul unui iures captivant de intamplari si evenimente, departe insa de a fi integrat epicului de actiune detectivista.
In plina epoca dominata de deceniile asa-zis „de aur” din Romania, povestea iubirii dintre Tatiana, studenta la Muzica, si Many (Kalman), poet, rebel si razvratit, capata treptat accente dramatice cu insertii de epos politic, mai cu seama aplicate cercurilor intelectualitatii, ale caror minti au fost subjugate de conducerea tarii.
Iubirea dintre Tatiana si Many aduce ideatic cu cea din romanul Love Story de Erich Segal, o poveste tulburatoare a unei iubiri curate, de epuizant calvar, care in vremea anilor '70 a facut valva, ba chiar a stors lacrimi. La fel si filmul cu titlu omonim.
Deosebirea dintre cele doua povesti de iubire o impune, aici, sfarsitul asumat al Tatianei, care nu mai suporta atmosfera cazona, indoctrinarea si ifosele de sef si fost sef, intr-un mare oras, ale tatalui ei, securist de „marca”, ins aciuit in Romania imediat dupa razboi, coborator din teritoriile dominate de sovietici, toti pusi pe razbunari si chivernisiri.
Romanul Pe drumuri de sticla are toate ingredientele pentru a sta la baza scenariului unui film artistic. (Virgil Ratiu)
* * *
DELIA BODEA JACOB s-a nascut in 2 noiembrie 1952 la Mociu, judetul Cluj.
A urmat cursurile Liceului de Muzica si pe cele ale Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Dupa absolvire, a facut parte, timp de zece ani, din corpul Filarmonicii din Targu-Mures, ca violonista, iar in paralel a fost profesoara de vioara la Liceul de Arta din acelasi oras. In anul 1985, dupa casatorie, a emigrat in Israel si s-a stabilit in orasul Haifa. Si-a continuat cariera muzicala in Orchestra Simfonica din Haifa, dar s-a dedicat in special invatamantului, ca profesoara si sefa de catedra la Conservatorul de Muzica din Tel Aviv.
Scrie de la varsta de noua ani povesti, povestiri, poezii, insa niciodata nu a incercat sa publice nici macar in revistele scolare. In Israel, la incurajarea lui Leon Volovici a participat la un concurs initiat de Al. Mirodan in cadrul caruia a fost premiata si in a carui revista a publicat proza.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 105,60 leiPRP: 120,00 lei (-12%)
- 36,96 leiPRP: 42,00 lei (-12%)
- 44,00 leiPRP: 50,00 lei (-12%)
Promoţii
-- 105,60 leiPRP: 120,00 lei (-12%)
- 36,96 leiPRP: 42,00 lei (-12%)
- 44,00 leiPRP: 50,00 lei (-12%)
RECENZII