Patologia normalitatii - Erich Fromm
DESCRIERE
Ce este benefic pentru sanatatea psihica si ce anume poate duce la boala? In volumul de fata Erich Fromm supune analizei tabloul normalitatii si al sanatatii psihice din societatea contemporana. El examineaza patologia normalitatii plecand de la identificarea efectelor pe care economia de piata le are asupra comportamentului oamenilor, descoperind apoi in centrul acestei maladii a normalitatii incapacitatea crescanda a omului de a se raporta la realitate in mod voluntar si constient. Fromm dezvolta conceptul clinic de „alienare“ si identifica diversele sale fatete, incercand sa inteleaga modul in care oamenii pot depasi propriile tendinte catre lene si inertie.
Intregul sentiment al valorii unui individ — daca e sa‑i spunem individ — depinde de cat de vandabil este acesta, daca exista sau nu cerere pentru el. Din acest motiv perceptia sa de sine si increderea sa interioara nu depind niciodata de aprecierea calitatilor sale reale si concrete, a inteligentei, onestitatii, integritatii, umorului, a orice este el, ci depind de felul in care el reuseste (sau nu) sa se vanda pe sine. De aceea el este mereu nesigur, mereu dependent de succes si devine deosebit de temator daca nu are perspectiva succesului previzibil.
Erich Fromm
In mod clar, sa vedem un incendiu, sa privim un accident de masina si sa privim locul unei crime nu au efect de catharsis, dar impulsul este foarte puternic, pentru ca este ultima ramasita ce ne pune in contact cu urma de dramatism din cultura noastra care cultiva rutina, si nu dramaticul. Am o banuiala ca functia romanelor politiste pe care imi place tare mult sa le citesc este pana la urma unul dintre acele lucruri prin care venim in contact cu un strop de drama.
Erich Fromm
Erich Fromm (1900–1980), sociolog si psihanalist, s-a format in cadrul Scolii de la Frankfurt, pentru ca in 1933 sa emigreze in SUA. Din cartile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi, Budismul Zen si psihanaliza, Arta de a fi, Anatomia distructivitatii umane, Omul pentru sine, Fuga de libertate, Din dragoste de viata.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 35,44 leiPRP: 47,25 lei (-24,99%)
- 35,44 leiPRP: 47,25 lei (-24,99%)
- 75,65 leiPRP: 89,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 35,44 leiPRP: 47,25 lei (-24,99%)
- 35,44 leiPRP: 47,25 lei (-24,99%)
- 75,65 leiPRP: 89,00 lei (-15%)
RECENZII