Pachet Tratat de Neuropsihologie, volumele 1-2 - Leon Danaila, Mihai Golu
DESCRIERE
Aparitia psihoneurologiei, ca disciplina de granita intre stiintele neurale, psihologie, stiintele tehnice, este rezultatul traducerii in viata a exigentelor acestei orientari metodologice, respectiv a principiului interdisciplinaritatii si al complementaritatii.
In lucrarea de fata se realizeaza o sinteza relevanta a studiului si problematicii actuale a psihoneurologiei, sub dublul sau aspect, teoretic si aplicativ, astfel ca, prin continutul sau si modul de tratare a diverselor probleme legate de raportul psihic creier va retine, cu siguranta, atentia unor categorii diverse de specialisti, de la neurologi si psihologi pana la filosofi, si va surescita interesul oricarui cititor dornic de cunoastere, in general, de cunoasterea de sine, in special.
Cuprins: Raportul psihic creier. Structura microscopica si biochimia SNC al omului. Anatomia functionala a sistemului nervos: Maduva spinarii. Bulbul rahidian. Puntea. Mezencefalul. Formatia reticulata. Cerebelul. Diencefalul. Telencefalul. Metode si tehnici de investigare: Metode si tehnici fiziologice. Metode si tehnici anatomice. Metode psihologice.
PREFATA
Capitolul I. RAPORTUL PSIHIC CREIER
Specificul mecanismului functiei psihice
Capitolul II. STRUCTURA MICROSCOPICA SI BIOCHIMIA SNC AL OMULUI
Introducere
Neuronul
Celulele nevrogliale
Canalele ionice si potentialul de membrana celulara
Potentialul de repaus
Neuronul si semnalizarea
Potentialul de actiune
Pompa Na+ - K+
Contributia ionilor de calciu
Contributia ionilor de CI*
Inhibitia postsinapticai
Inhibitia presinaptica
Codificarea informatiei
Impulsul nervos
Principiul tot sau nimic
Sumatia spatiala si temporala
Tipuri de nervi
Problematica abordata continua si intregeste pe cea tratata in primul volum, individualzand astfel specificul obiectului de studiu al neuropsihologiei ca stiinta de granita, de esenta si cu finalitate interdisciplinara. In lucrarea de fata analiza este focalizata asupra logicii functionale, a modului in care creierul ajunge sa produca viata noastra psihica, ridicand astfel creierul de la nivelul unei entitati anatomice oarecare la nivelul unui sistem comunicational informational, cu rol de comanda-control al relationarii individului cu lumea externa si cu sine insusi. Volumul incepe prin abordarea teoretica si practica a psihofiziologiei lobilor frontali, temporali, parietali, occipitali, precum si a marilor aspecte de patologie, prin capitole specifice referitoare la afazie, agnozie, apraxie, amnezie, asimbolie. In ultima parte se prezinta in capitole dedicate principalelor mecanisme neurofiziologice ale functiilor psihice, respectiv organizarea functionala a creierului nostru, senzatia, perceptia, atentia, memoria, gandirea, limbajul, motivatia, afectivitatea.
Cuprins: Psihofiziologia lobilor frontali. Psihofiziologia lobilor temporali. Psihofiziologia lobilor parietali. Psihofiziologia si psihopatologia lobilor occipitali. Afaziile. Agnoziile. Apraxiile. Amneziile. Asimboliile. Organizarea functionala a creierului uman. Principii de organizare functionala a creierului uman. Aspecte generale ale constituirii mecanismelor neurofiziologice ale functiilor psihice. Mecanismele senzatiei. Mecanismele perceptiei. Mecanismele atentiei. Mecanismele memoriei. Mecanismele gandirii. Mecanismele limbajului. Mecanismele motivatiei. Mecanismele afectivitatii.
Adresabilitate: Medici neurologi, psihiatri, psihologi, filosofi.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 65,00 lei
- 53,96 leiPRP: 59,95 lei (-9,99%)
- 95,00 leiPRP: 100,00 lei (-5%)
Promoţii
-- 53,96 leiPRP: 59,95 lei (-9,99%)
- 147,84 leiPRP: 168,00 lei (-12%)
- 133,20 leiPRP: 148,00 lei (-10%)
RECENZII