Pachet Tehnica celor 4 ore: Chef, Corpul si Saptamana de lucru - Timothy Ferriss
DESCRIERE
1. 4 ore. Corpul - Timothy Ferriss
„4 ore – Corpul / The 4 – hour body” este mai degraba un tratat, decat o simpla carte despre slabit. Are si dimensiunile unui tratat: 584 de pagini, din care, vei afla cum sa slabesti rapid, cum sa faci sex incredibil sau… cum sa devii un supraom, imbunatatindu-ti performantele sportive. Si pentru a te mobiliza serios pe acest drum, autorul iti vorbeste despre necesitatea unui Moment Harajuku (o motivatie interioara puternica) si despre „dusul rece” pe care trebuie sa il faci la inceput de drum, in timpul caruia sa constientizezi cat de urat arata toata acea grasime si toate acele kilograme in plus pe corpul tau.
Oricine poate face orice?
Este o carte care face promisiuni uriase inca de la prima si a doua coperta, promisiuni pe care avem tot dreptul sa le punem sub semnul indoielii atat timp cat suna cel putin… exagerat. Poti pierde 9 kilograme de grasime fara exercitii fizice? Poti alerga 50 de kilometri numai dupa 12 saptamani de antrenament? Poti face o femeie sa aiba orgasm in 15 minute?
Dat fiind faptul ca cel care spune ca toate aceste lucruri sunt posibile este nimeni altul decat Timothy Ferriss, supranumit de revista Wired „Superman din Silicon Valley”, n-ar fi rau sa ne mai gandim cel putin o data inainte de a refuza categoric potentialitatea performantelor mai sus amintite.
Autorul care crede in imposibil mai mult decat in posibilul insusi, are in istoria personala o serie de realizari care il indreptatesc sa creada din toata inima ca doar cerul este limita. Timothy Ferriss detine recordul mondial la dansul de tangou, a fost campion national la kickboxing si, mai presus de toate, a fost un copil neastamparat incurajat de parintii lui sa faca lucrurile in felul sau. A cunoscut deja succesul literar prin intermediul bestsellerului „4 Ore – Saptamana de lucru” care gaseste solutii viabile la vechea problema ce ii framanta pe toti angajatii: Cum poti gasi echilibrul perfect intre a avea o cariera de succes, si, in acelasi timp, o viata personala implinita si fericita?
Scurt ghid de utilizare a cartii…
Ca sa intelegi mai bine faptul ca ideile propuse de aceasta carte sunt putin iesite din comun, te sfatuim si noi, in aceeasi masura cu autorul, sa tii cont de urmatorul avertisment: „Te rog nu fi prost si nu te omori cu zile. Ne-ar face pe amandoi tare nefericiti. Consulta un medic inainte de a pune in practica orice idee din aceasta carte”.
Tim Ferris a dus ideea de slabit la extrem si a spus ca se poate, la ceea ce altii ar ridica nedumeriti din sprancene. A cheltuit sume uriase pentru a testa tot felul de pilule de slabit, si-a dotat casa cu tot felul de aparatura medicala pentru a inregistra si masura totul si a ajuns la performanta ca unii dintre subiectii care i-au incercat tehnicile sa piarda 9 kilograme de grasime inca din prima luna.
Cu ce vine diferit Tim Ferriss fata de toti autorii de carti de diete si slabit? Cu tot! Pentru ca, este de parere autorul, dietele obisnuite nu functioneaza, iar Ferriss are curajul de a spune asta fara a fi nici medic, nici doctor in stiinte. El sustine ineficienta dietelor clasice din simpla lui calitate de „strangator meticulos de date”. Iar in cartea de fata a adunat date de la peste 100 de doctori in diferite domenii, oameni de stiinta, detinatori de recorduri mondiale, etc. El propune ca metoda stilul de viata experimental pentru a raspunde la o intrebare cu potential revolutionar: „Din punct de vedere fizic, care sunt cele mai mici schimbari care pot genera cele mai mari rezultate?”
In cazul in care stufosenia cartii, care numara de la cap la coada si de la coada la cap 574 de pagini, te cam inhiba, cand vine vorba de a te apuca de ea, autorul te convinge ca merita efortul de a o lua la citit/ rasfoit spunandu-ti ca e suficient sa parcurgi doar 150 de pagini pentru a te reinventa. Si pentru ca, dupa cum ai simtit inca de la prima vedere, nu este o carte usor de dus pana la capat, iti ofera bonus si un ghid de utilizare constand in 5 reguli simple:
1. Gandeste-te la cartea aceasta ca la un bufet – nu trebuie sa citesti toata cartea, e suficient sa parcurgi „Principiile de baza” si „Punctul de plecare”;
2. Sari peste stiinta daca este prea stufoasa – pe alocuri scriitorul a oferit detalii stiintifice care ingreuneaza lectura, insa le-a marcat cu AT (Avantajul tocilarilor) pentru ca cei care vor sa citeasca rapid sa nu se piarda in amanunte;
3. Te rog sa fii sceptic: cu alte cuvinte autorul poate garanta pentru acuratetea informatiei de tip „cum sa”, insa nu si pentru cea cu privire la „de ce sa”, pentru ca informatia se schimba mereu;
4. Nu folosi scepticismul ca scuza pentru lipsa de actiune: chiar daca e mai greu sa iti parasesti zona de confort si sa te apuci efectiv de ceva;
5. Bucura-te de ea! Autorul isi asuma complet faptul ca o parte din experimentele descrise in carte par rupte din jurnalul unui om nebun, insa tot ce isi doreste de la tine este sa traiesti din plin bucuria explorarii si descoperirii.
Principii de baza
Inainte de a porni la lungul drum care te asteapta parcurgand aceasta carte, autorul tine sa clarifice cateva chestiuni de baza, in capitolul intitulat „Principiile de baza inainte de toate”:
1. Ce este Doza eficienta minima (DME) si cum sa o folosesti?
2. Tot ce este popular este gresit, de ce sa adopti reguli noi pentru o remodelare rapida?
3. Ce inseamna 9 kilograme de reconstructie?
4. Salata face diferenta, iata de ce sa o consumi in fiecare zi!
5. De ce e bine ca uneori sa existe fluctuatii in cantitatea de calorii ingerate?
6. De ce e o prostie sa dai vina pe genetica cand vine vorba de greutate?
7. De ce o calorie nu este doar o simpla calorie?
In capitolele urmatoare, calea ta spre un alt tu, mai slab, mai tonifiat, mai viguros, va fi presarata cu tot soiul de revelatii ce tin mai mult de latura ta motivationala decat de cea care urmareste o schimbare in plan strict fizic. Te vei familiariza astfel cu termenul de „swaraj”, tradus prin „autoguvernare” si vei intelege de ce ai nevoie de un Moment Harajuku inainte de a face o schimbare radicala in infatisarea ta.
Pe parcursul cartii sunt clarificate multe chestiuni care le dau batai de cap impatimitilor de diete, si fara de intelegerea carora, se pare, nu poti avea rezultate satisfacatoare. Vei afla asadar despre:
Rata metabolismului bazal (RMB);
Cat reprezinta masa ta musculara utila si ce cantitate de grasime inutila ai?
Care sunt cele mai eficiente metode pentru estimarea procentului de grasime corporala;
Ce masuratori trebuie sa faci inainte de inceperea unui program de reconstructie corporala, pentru ca… „ceea ce se masoara se si gestioneaza” (Peter Drucker, castigatorul Medaliei Prezidentiale a Libertatii);
Cum sa faci esecul imposibil trecand de la o simpla fotografie la frica efectiva de propriile kilograme…
Reinventarea...
Si daca pana aici autorul ti-a oferit teorie, de la capitolul intitulat „Dieta saraca in carbohidrati” ti se ofera practica, adica exact ceea ce te intereseaza pe tine, cum sa slabesti rapid, cum sa obtii performantele despre care ti se vorbeste pe coperta? Vei descoperi:
• Cum sa slabesti 9 kilograme in 30 de zile fara sa faci exercitii fizice;
• Ce ai voie sa mananci, ce nu ai voie, ce e indicat, ce nu e indicat, pentru a topi cat mai multa grasime, si mai ales, vei citi multe lucruri rele despre acesti „balauri” ai dietelor, intitulati carbohidrati;
• Greseli frecvente pe care le faci atunci cand tii dieta;
• Cum sa nu te ingrasi atunci cand te indopi;
• Cum sa pierzi grasime cu ajutorul unor pungi cu gheata;
• De ce sunt bune dusurile reci?
• Ce sunt steroizii si care sunt efectele lor secundare?
• Ce antrenamente sa faci pentru a-ti tonifia diferite grupe musculare sau pentru a pierde in greutate?
• Cum sa obtii 15 kilograme de muschi in 30 de zile fara steroizi, doar cu antrenamente sustinute la sala?
• Cum sa iti imbunatatesti performantele sexuale tinand cont de anumite trucuri?
• Cum sa ai un somn odihnitor si cum sa te simti mai odihnit dormind mai putin?
• Cum sa scapi de durerile de spate, cervicala, gat, etc. prin renuntarea la anumite obiceiuri si prin exercitii fizice?
• Instrumente si trucuri pentru atleti: cum sa alergi mai rapid; cum sa ajungi sa alergi 50 de kilometri pe zi (nu doar 5) dupa 12 saptamani de antrenament; cum sa ridici 387 kilograme la banca de forta, etc; cum sa fii un inotator mai bun; cum sa fii un baseballist mai bun, etc…
• Cum sa iti prelungesti viata?
Si pentru ca am parcurs un drum lung impreuna trecand in revista, speram noi, cele mai importante aspecte ale acestei carti, nu ne vom desparti fara sa ne bucuram impreuna de finalul ei, prin excelenta optimist. Un final, care, de ce nu? ar putea fi doar inceputul pentru multi dintre noi:
„Fa pasul urmator: scoate capacul unui stilou si fa un inventar al tuturor lucrurilor din plan fizic la care te-ai resemnat ca esti slab. Acum intreaba-te; daca nu as putea da gres, la ce as vrea sa fiu exceptional? Incercuieste aceste realitati alternative.
Lista cu cercurile care se holbeaza la tine iti ofera un plan nu doar pentru un corp nou, ci si pentru o viata complet noua. Nu este niciodata prea tarziu sa te reinventezi.”
2. 4 Ore. Saptamana de lucru - Timothy Ferriss
4 Ore - Saptamana de lucru / The 4 Hour Workweek de Timothy Ferriss este mai mult decat o carte, este un fenomen international care a schimbat vietile multor oameni. Autorul iti ofera prin intermediul acestei carti, devenita bestseller si ajunsa pe primul loc in topul New York Times, designul unui stil de viata ideal. Adica, o viata in care sa ai timp liber suficient, sa poti calatori si face ceea ce iti place, dar, in care, sa si muncesti si sa castigi mai multi bani decat atunci cand jobul constituia principala ta preocupare.
Autorul cartii care a petrecut sapte ani in topul bestsellerurilor New York Times, Timothy Ferriss, este in aceeasi masura antreprenor, scriitor si investitor. Cartile sale 4 Ore – Saptamana de lucru, 4 Ore – Corpul si 4 Ore - Chef au inregistrat un succes uimitor, fiind traduse in 30 de limbi. Tim Ferriss este totodata lector invitat al Universitatii Princeton, primul american din istorie detinator al recordului mondial Guiness la tango, consultant pentru peste 30 de detinatori de recorduri mondiale in sporturi profesioniste si olimpice, campion national la kickboxing chinezesc, arcas calare in Nikko, Japonia, actor in seriale de televiziune de succes in China si Hong Kong, etc…
Ferriss este un tip simpatic care vede si face lucrurile in felul lui, dar care ajunge totodata sa treaca de la 40 000 de dolari pe an si 80 de ore de munca pe saptamana, la 40 000 de dolari pe luna si doar 4 ore de munca pe saptamana. El povesteste cum a inceput sa dispretuiasca autoritatea inca de la varsta prescolara si cum era cat pe-aici sa nu treaca de gradinita pentru ca refuza sa invete alfabetul, cum a fost dat afara de la jobul de om de serviciu intr-un magazin de inghetata intr-un timp record de numai trei zile, cum in Japonia a ajuns la concluzia ca majoritatea oamenilor sunt confuzi in ceea ce priveste viata, cum a intrat la Princeton, s-a lasat de Princeton si apoi s-a reintors la Princeton, cum s-a angajat si a aflat ca era cel mai prost platit angajat din companie, cum a infiintat BrainQUICKEN LLC si in final a inceput sa castige mai bine, sa munceasca mai putin si sa aiba viata pe care si-a dorit-o dintotdeauna.
Timothy Ferriss este de parere ca teoria conform careia e bine sa muncim toata viata ca la final sa ne bucuram de rezultatele ei este invechita si depasita si ca nu se mai potriveste timpului prezent. El propune astfel un alt model de a munci si a trai, mai bine adaptat nevoilor omului modern. Cum poti ajunge la performanta de 4 ore - Saptamana de lucru? Simplu. Urmand acesti 4 pasi propusi de autor:
Pasul I – D de la Definire
„Am vazut taramul fagaduintei si am vesti bune. Poti sa le ai pe toate in viata.”
Pornind de la exemplul personal si de la exemplele altor indivizi care au reusit in viata fara a urma tiparul clasic: 8 ore la job, restul, timp liber, autorul vorbeste despre noii oameni bogati, mentalitatile si obiectivele lor. Pentru noii oameni bogati, scopul este sa faci ce-ti place, sa muncesti cat mai mult intr-un timp cat mai scurt si cu eforturi cat mai mici, si cu toate astea, sa castigi mai mult decat la un job obisnuit.
Ferris te indeamna sa ai curajul sa renunti la rutina obisnuita a vietii de angajat, si sa pornesti pe cont propriu, in ciuda fricii si emotiilor inerente oricarui nou inceput.
Pentru a face asta, ai nevoie de o resetare de sistem, care inseamna:
• Sa fii nerezonabil si neechivoc;
• Sa incerci sa faci lucruri mai degraba nerealiste decat realiste;
• Sa iti dai seama foarte bine ce vrei;
• Sa infrangi SDA-ul: Sindromul Deficitului de Aventura.
Ferriss este de parere ca, cu cat obiectivele propuse sunt mai mari, cu atat energia pe care o capatam pentru atingerea lor e mai mare. Asta pentru ca suntem mai motivati, mai entuziasmati de posibilitatea de a realiza lucruri marete decat de perspectiva unor lucruri mediocre. Si ne da drept exemplu in acest sens experimentul pe care l-a facut cu studentii sai, in cadrul caruia i-a provocat sa ia legatura cu trei celebritati, aparent imposibil de contactat. Celor care reuseau sa-si duca misiunea la bun sfarsit, le oferea drept premiu un bilet de avion dus-intors catre orice destinatie din lume. Studentii motivati au reusit, pentru ca:
„Sa ai un obiectiv neobisnuit de mare este o infuzie de adrenalina care iti asigura rezistenta in fata inevitabilelor incercari si dificultati care insotesc orice tel.”
Asadar, in aceasta etapa va trebui:
1. Sa raspunzi la intrebarea: Ce ai face daca nu ar exista posibilitatea sa dai gres?
2. Sa te lasi ghidat/ ajutat de autor pentru a-ti defini visele;
3. Sa transformi fiecare „sa fiu” in „sa fac”;
4. Sa subliniezi cele mai exaltante patru vise dintre toate cele pe care le-ai notat.
5. Sa stabilesti costul acestora si sa calculezi Venitul Lunar Vizat;
6. Sa stabilesti trei pasi de urmat pentru fiecare din cele patru visuri;
„Ai parte de confort. Nu ai parte de lux. Si sa nu-mi spui mie ca banii joaca un rol in asta. Luxul in favoarea caruia pledez eu nu are nimic de-a face cu banii. Nu poate fi cumparat. Este recompensa celor care nu se tem de disconfort.” - Jean Cocteau
Autorul te avertizeaza inca din aceasta etapa ca:
„cele mai importante actiuni nu sunt niciodata confortabile. Incepand din acest capitol te voi conduce prin exercitii tot mai neconfortabile, simple si marunte. Priveste totul ca pe un joc si asteapta-te la fluturasi si transpiratie – acesta e scopul.”
Pasul 2: E de la Eliminare
Ferriss neaga ortodoxiile si in acest capitol, indemnandu-te inca de la inceput sa uiti de managementul timpului, sustinand ca, de fapt, nu ar trebui sa incerci sa faci mai mult in fiecare zi.
El considera ca trebuie evitat ceea ce fac angajatii obisnuiti, care se mentin mereu ocupati in intervalul 9. 00 – 17. 00, pentru ca sunt platiti pentru asta, invocand in schimb Legea lui Pareto:
„Legea lui Pareto poate fi rezumata astfel: 80% din productie rezulta din 20% din investitie. Printre formele alternative de a spune asta, in functie de context, se numara:
• 80% din consecinte rezulta din 20% din cauze.
• 80% din rezultate provin din 20% din efortul si timpul total.
• 80% din profiturile unei companii provin din 20% din produse si clienti.
• 80% din toate castigurile de la bursa sunt realizate de 20% din investitori si 20% din portofoliul individual.
Asadar, in aceasta etapa trebuie sa iti gasesti punctele slabe, pentru a le elimina, si punctele tari, pentru a le multiplica. Autorul iti ofera exemplul personal in acest sens, vorbind despre modul in care a reusit sa munceasca mai eficient, eliminand din portofoliu clientii cu care pierdea mult timp si pe urma carora castiga putin.
In ceea ce priveste programul standard (9. 00 – 17. 00) pe care il au toti angajatii din lume, Ferriss il desfiinteaza, necrezand catusi de putin in eficienta lui. El invoca in schimb Legea lui Parkinson care spune: Scurteaza timpul de lucru pentru a te limita la sarcinile importante.
Ferriss ne ofera reteta pentru a obtine mai mult timp liber, iar aceasta pare cum nu se poate mai simpla: trebuie sa faci mai putine lucruri. Cum poti face mai putine lucruri? Prin doua metode:
• Alcatuieste o scurta lista cu „de facut”
• Alcatuieste o scurta lista cu „de evitat”.
Chiar si ignoranta este binevenita, in opinia lui Ferriss, atat timp cat castigi mai mult timp liber sau mai mult timp pentru lucrurile importante. Autorul iti alcatuieste o intreaga lista cu activitati zilnice cronofage la care poti renunta fara a avea nimic de pierdut, ba dimpotriva. Lista include atat activitati care iti rapesc timp inutil in viata de zi cu zi, cat si activitati de la birou. Ferriss iti ofera totodata si o lista de instrumente online utile care te pot ajuta sa economisesti timp la birou. Foloseste lista intocmita de Ferriss pentru a-ti simplifica viata si a castiga timp, si invata sa spui Nu. Dupa cum vei constata din acest capitol, NU e o alta metoda de a economisi mult timp pretios pentru tine!
Pasul III – A de la Automatizare
Pornind de la un citat de Henry David Thoreau, care spunea ca: „Bogatia unui om este proportionala cu numarul de lucruri cu care isi permite sa nu isi bata capul”, Ferriss vorbeste in acest capitol despre externalizare.
Tim Ferriss povesteste cum a descoperit de cate lucruri se putea descotorosi zilnic externalizand o parte din sarcinile zilnice catre asistenti online din India, pe care ii numeste „ajutoarele sale” si care sunt foarte constiinciosi si foarte punctuali.
„Daca iti irosesti timpul care valoreaza 20 – 25 de dolari pe ora, facand ceva ce altcineva va face pentru 10 dolari, e pur si simplu administrare proasta a resurselor.”
In acest capitol, autorul te invata ceva mai mult decat sa iti usurezi munca, externalizand catre alte persoane tot ceea ce poate fi externalizat, te invata sa fii sef.
„Sa devii un membru al Noilor oameni bogati nu inseamna doar sa muncesti mai inteligent. Inseamna sa construiesti un sistem care sa te inlocuiasca.”
Ferriss exemplifica si in acest capitol felul in care diferiti indivizi au reusit sa castige timp si sa isi usureze munca externalizand catre terti sarcini personale sau profesionale. Autorul iti ofera totodata o serie de sfaturi practice, in cazul in care te vei hotari sa apelezi la un astfel de ajutor extern, si te invita sa inveti din greselile pe care el insusi le-a facut cu asistentii lui online.
In opinia lui Ferriss este bine sa iti iei un asistent, chiar daca nu ai nevoie de unul, spunandu-ti ca trebuie sa inveti sa dai ordine, nu sa le primesti. Tot el te scuteste si de efortul de cautare oferindu-ti site-urile pe care vei putea gasi cu usurinta asistenti online. Tot in acest capitol vei putea descoperi o serie de sfaturi despre cum sa creezi produse profitabile, dar si cateva unelte si trucuri la fel de utile.
In principiu, ai nevoie doar de trei pasi pentru a crea produse profitabile:
1. Alege o nisa de piata disponibila si accesibila;
2. Fa brainstorming privind produsele (nu investi in ele);
3. Testeaza-ti produsele la nivel micro.
Autorul iti preda astfel ABC-ul inceperii unui business: cum sa iti identifici segmentul de piata caruia doresti sa i te adresezi, cum sa gasesti produse populare care se potrivesc pentru acest segment de piata, cum sa creezi reclame pentru aceste produse, cum sa rezumi beneficiile produselor intr-o singura propozitie si cum sa le testezi pe clienti reali, inainte de a investi in fabricare, si mai ales, cum sa folosesti o serie de resurse online gratuite sau foarte ieftine pentru a-ti crea propria afacere. Chiar daca cele mai multe dintre aceste resurse pot fi accesate doar pentru business-uri ce se adreseaza pietei americane, multe dintre ele pot fi deosebit de utile si pentru antreprenorii romani.
In micul tratat despre cum sa pui pe picioare un business, cu investitii minime si profituri maxime, autorul iti ofera o serie de sfaturi practice in legatura cu cele mai eficiente moduri in care sa iti administrezi propriul business, externalizand toate sarcinile care se pot externaliza si obtinand cat mai mult timp pentru chestiunile cu adevarat importante.
Pasul 4 – L de la Liberare
„Sa fii capabil sa renunti la lucruri care nu merg este esential ca sa fii un invingator.”
Daca, in capitolul anterior Ferriss vorbeste despre antreprenori si frica acestora de a renunta la control, in acest capitol autorul se axeaza pe angajati si pe frica acestora de Liberare, de a prelua controlul.
Pornind de la un exemplu concret, Ferriss te ghideaza pentru a face trecerea de la munca pe baza de prezenta, la performanta bazata pe libertate. Cu alte cuvinte, autorul te instruieste cum sa obtii mai multa mobilitate, lucrand de acasa si pierzand mai putin timp in trafic sau distras de zgomotul si discutiile de la birou.
Evident ca multi angajati se tem sa faca acest pas de teama ca vor fi concediati, insa autorul ne ofera o noua perspectiva asupra concedierii si sustine ca schimbarile de slujba sunt cat se poate de firesti si chiar benefice. Poti chiar sa iti iei o zi libera de la birou pentru a simula somajul si a-ti diminua frica de o astfel de perioada.
„Sa fii dat afara… este adesea un dar de la Dumnezeu: Altcineva a luat decizia pentru tine, si e imposibil sa persisti pentru tot restul vietii intr-o slujba nepotrivita. Majoritatea oamenilor n-au norocul sa fie concediati si sufera de o moarte spirituala lenta pentru 30 – 40 de ani de toleranta a mediocritatii.”
Fie ca obtii intelegerea sefului, si vei putea munci mai mult de acasa sau de oriunde in lume vei dori, fie ca vei hotari sa apelezi la o mini-retragere din cariera pentru a calatori si a te bucura, fie si doar pentru o perioada, de o existenta mai plina de satisfactii si sens, Ferriss iti da sfaturi utile pentru calatoriile pe care urmeaza sa le intreprinzi, singur sau alaturi de familie si copii. Si in acest capitol beneficiezi de cateva pagini cu instrumente online utile oricui individ care se pregateste de o mica retragere.
„Omul este astfel facut incat sa nu se poata relaxa dupa o anumita munca decat apucandu-se de alta.” – Anatole France
Insa in momentul in care beneficiezi de timp, de bani, de calatoriile la care ai visat atat de mult timp, poti ajunge paradoxal la… nefericire. Pentru ca prea mult timp liber poate deveni o problema pentru multi dintre noi. Si atunci, autorul pune in mod firesc intrebarea:
”Dar stai un pic… Nu asta urmarim? Mai mult timp? Nu despre asta e cartea? Renuntarea la ceea ce este rau nu creeaza binele, ci lasa un gol. Reducerea muncii motivate de castig nu este scopul final. A trai mai mult – si a deveni mai mult – acesta este scopul.”
Esti avertizat asadar asupra efectelor secundare pe care le are retragerea din campul muncii:
„A invata sa inlocuiesti perceptia lipsei de timp cu aprecierea abundentei de timp e ca si cum ai trece de la un espresso triplu la o cafea decofeinizata. Si asta nu e tot. Cei ce se retrag din campul muncii sufera de depresii si dintr-un alt motiv, la fel ti se va intampla si tie: izolarea sociala.”
Asadar, ai obtinut ce ti-ai dorit, libertate, si acum te simti din nou ca in ultimul an de liceu si ajungi sa te intrebi ce vrei sa faci cu viata ta… Sfatul autorului este:
„Acorda-ti timp sa gasesti ceva pentru care simti o chemare, nu doar prima forma acceptabila de munca surogat. Acea chemare te va duce, la randul ei, la altceva…”
Odata ajuns la finalul acestei carti stufoase, care te sfatuieste sa nu fii realist, care considera concedierea un lucru bun, care iti spune ca adevarata avutie nu sunt banii, ci timpul, care te invata sa castigi mai mult, facand mai putin, s-ar putea sa te simti putin derutat. Nu e cazul, pentru ca:
„Daca esti nesigur, stii ceva? Si restul lumii e. Nu supraestima concurenta si nu te subestima pe tine. Esti mai bun decat crezi!”
TESTIMONIALE:
„Era si timpul sa se scrie aceasta carte. Este un manifest indelung asteptat pentru stilul de viata mobil, iar Tim Ferriss este ambasadorul ideal. Chestia asta va fi de proportii.” - Jack Canfield, co-creatorul volumului Supa de pui pentru suflet, cu peste 100 de milioane de exemplare vandute
„Tim este un Indiana Jones al erei digitale. Am folosit deja sfatul lui pentru a merge sa pescuiesc cu sulita pe insule izolate si sa schiez pe partiile cel mai bine ascunse din Argentina. Ca sa ma exprim simplu, fa ce spune el si poti sa traiesti ca un milionar.” - Albert Pope, specialist in instrumente financiare derivate la sediul central UBS
„4 ore saptamana de lucru este un nou mod de a rezolva o problema foarte veche: cum putem munci ca sa ne traim viata si sa evitam ca viata noastra sa se invarta doar in jurul muncii? O mare de optiuni infinite ii asteapta pe cei care vor citi aceasta carte si vor fi inspirati de ea!” - Michael E. Gerber, fondatorul si presedintele E-Myth pe plan international
„Daca vrei sa-ti traiesti visurile acum, si nu peste 20 sau 30 de ani, cumpara aceasta carte!” - Laura Roden, presedinte al Asociatiei Antreprenorilor pentru Start-up-uri din Silicon Valley si lector in Finante Corporative la Universitatea San Jose
„Citind aceasta carte este ca si cum ai adauga cateva zerouri venitului tau. Tim aduce lifestyle-ul la un alt nivel – asculta de el!” - Michael D. Kerlin, consultant am McKinsey & Company la Fondul Bush-Clinton pentru Katrina si discipol al lui J. William Fulbright
3. 4 ore. Chef - Timothy Ferriss
„4 ore – chef: Cea mai simpla cale spre a gati ca un profesionist, a invata orice si a duce o viata buna / The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life de Timothy Ferriss este o carte despre invatare care foloseste ca metoda gatitul. Din acest motiv, volumul de fata nu se adreseaza doar pasionatilor de gatit, ci tuturor celor care vor sa invete cum sa invete mai usor orice sau aproape orice. Din cele peste 700 de pagini ale cartii vei invata sa dobandesti orice abilitate; sa mananci cu adevarat; sa slabesti; sa impresionezi prin prepararea unui fel de mancare special; sa iti gasesti mai usor un partener de dragoste, dar si sa te distrezi. Pentru ca... da, cartea este plina de anecdote cu talc pline de haz culese de prin bucatariile lumii. Asadar, daca vrei sa inveti cum sa inveti sau sa inveti sa gatesti, afla ca mai distractiv decat prin metoda „4 ore – chef”… nu se poate.
Tim Ferriss se prezinta ca fiind in primul rand un experimentator, si abia apoi ca antreprenor, angel investor si autor de bestselleruri numarul unu in topul New York Times.
Cartile scrise de el: „4 ore – saptamana de lucru”, „4 ore – corpul” si „4 ore - chef”, s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse in peste 30 de limbi sau stationand ani de zile pe lista bestsellerurilor New York Times. Tribul mentorilor si Instrumentele titanilor sunt alte titluri de succes ale autorului aparute la Editura ACT si Politon.
Daca te intrebi ce vrea sa spuna autorul cu acest titlu „4 ore – chef”, ei bine, trebuie sa stii ca Tim Ferriss isi propune sa livreze prin intermediul acestui volum toate elementele de baza ale scolii gastronomice in patru ore. 4 ore – Chef este totodata o incursiune fascinanta in arta meta-invatarii, o arta care - daca vei ajunge sa o stapanesti – iti va deschide usile succesului in oricare din domeniile de activitate care te intereseaza.
Continand sfaturi si trucuri de la maestri ai sahului, chefi renumiti, atleti profesionisti, somelieri si supermodele care se bucura de prestigiu in domeniile lor de activitate, „aceasta carte de bucate, care nu este pentru oameni care cumpara in mod obisnuit carti de bucate” este un ghid pentru a stapani arta gatitului si a te descurca mai bine in viata in general.
„Meniul” acestei carti este alcatuit din cinci „feluri” dupa cum urmeaza:
1. Aperitivul: META (meta-invatare)
Acest capitol reprezinta coloana vertebrala a cartii de fata si iti va prezenta cele mai eficiente metode de accelerare a invatarii.
Exemplele referitoare la indivizi care au excelat in a invata sa practice un anumit sport, sa invete o limba straina, etc. sunt numeroase si reprezinta cea mai buna dovada ca oricine poate invata orice cu conditia sa isi doreasca suficient de mult acel lucru si sa gaseasca o metoda potrivita pentru el.
Vom vedea astfel:
• Prin ce metoda a invatat Tim Ferriss japoneza intr-un an, chineza mandarina in sase luni, germana in 3 luni si spaniola in 8 saptamani.
• Ce inseamna acronimele DiSSS si CaFE – care rezuma impreuna reteta invatarii oricarei aptitudini;
• Cum a invatat cel mai cunoscut hiperpoliglot din lume - cardinalul Giuseppe Mezzofanti - 39 de limbi;
• Cum sa inveti orice limba straina folosind auditul in 12 propozitii si verbele auxiliare;
• Cum sa inveti cel mai usor aromele si cateva combinatii bizare demne de incercat;
• Cum sa gasesti in orice activitate pe care vrei sa o intreprinzi - doza minima eficienta (DME) - cele mai mici schimbari care iti aduc rezultatul dorit. Recomandarile primite aici referitoare la slabitul rapid, la castigarea de tesut slab, la invatarea limbilor straine sau la marketing sunt de milioane!
• Cateva trucuri culinare simple si usor de pus in practica care te vor ajuta sa gatesti mai bine decat majoritatea oamenilor de pe planeta fara a face niciun efort considerabil.
• Cele cinci reguli ale dietei sarace in carbohidrati;
• 24 de abilitati pe care le poti dobandi in 48 de ore, precum: cum sa decojesti o banana ca o maimuta; cum sa citesti cu 300% mai repede, in 20 de minute; cum sa-ti imbunatatesti somnul in cinci pasi; cum sa te pregatesti cu succes pentru vorbitul in public; cum sa schiezi in powder; cum sa devii rapid mai convingator; cum sa concepi o afacere de milioane intr-un weekend; etc.
• Cum sa comprimi sase luni de scoala culinara in 48 de ore;
• Cateva recomandari de filme care vor fi cu siguranta pe placul pasionatilor de arta culinara;
• Cum sa devii un mare maestru al memoriei deprinzand tehnici mnemonice cu ajutorul carora vei putea memora usor orice, de la siruri de numere la imagini, ingrediente, etc.
2. Felul I: DOM (domestic)
Din aceasta parte a cartii vei invata elementele de baza ale gatitului. Aceasta este literalmente sectiunea „4 ore – chef”, in care vei invata sa gatesti bine, reducand substantial timpul de preparare. Potrivit autorului, aceasta este sectiunea din carte pe care este obligatoriu sa o citesti daca gatitul este pasiunea ta.
De aici vei invata mai exact:
• Cum sa masori ingredientele din ochi pentru a putea prepara feluri de mancare fara reteta;
• Cate ceva despre ingredientele folosite in bucatarie in mod uzual (uleiuri, ghee, sare, lamai, piper, otet, fructe si legume pline de pesticide, respectiv curate, o lista cu ingrediente care pot face orice preparat mai gustos, etc) si proprietatile lor;
• Cateva feluri de mancare delicioase si totodata usor de preparat;
• Combinatii de arome;
• Vinuri bune pe care sa le bei sau sa le folosesti in bucatarie (daca te induri bineinteles) si cateva bauturi sarace in carbohidrati;
• Cum sa pregatesti carnea pentru a fi gatita sau cum sa prepari o cafea buna;
• Cum sa gatesti fara prea mari batai de cap o cina pentru patru persoane;
• Tehnici de gatit (fierbere inabusita, prajire, gatit la abur etc.)
• Trucuri pe care sa le folosesti in bucatarie „furate” de la chefi renumiti;
• Cum sa organizezi o petrecere si cum sa te comporti in calitate de gazda;
• Unelte numai bune de gatit pe care sa le achizitionezi pentru a face gatitul mai usor si mai placut (cutite, termometru sonda Polder, ceaun olandez etc.)
• Ierburi, mirodenii si fluenta aromelor;
• Solutii impotriva fobiilor (cutite, ficat, ansoa, gusturi amare etc.)
• Trucuri pentru a-ti impresiona prietenii (proteine neobisnuite precum anghile, ponturi pentru o prezentare profesionista etc.)
3. Felul II: SALBATIC (salbatic)
In aceasta sectiune vei invata sa iti folosesti mainile si vei afla mai multe despre mancarurile urbane, fermentatie, vanatoare sau despre porumbei ca hrana. Cu alte cuvinte, in aceasta sectiune te vei conecta la prima mana cu ingredientele.
Ferriss te va pregati astfel de vanatoare si de pescuit, prezentandu-ti o lista cu obiecte pe care ar trebui sa ti le achizitionezi in cazul in care te hotarasti sa iti procuri materia prima pentru gatit la prima mana. Tot aici vei gasi o lista cu sabii de colectie, dar si cateva tehnici de supravietuire in salbaticie sau in mediul urban, in caz de catrastrofa. In plus, vei putea citi despre:
• Cum sa obtii apa potabila;
• Cateva reality-show-uri din care poti invata si mai multe tehnici de supravietuire;
• Cum ar trebui sa arate echipamentul complet al unui vanator (si cat costa);
• Cum sa prepari burgeri deliciosi si clasica bagna cauda italiana;
• Cateva bacterii bune si din ce alimente sa le consumi;
• Plante bune de mancat vs. plante otravitoare;
• Cum sa faci vin din papadie;
• Cum sa consumi greieri, carabusi, viermi si alte insecte pentru a profita din plin de proprietatile lor nutritive;
• Porumbeii de oras – buni sau nu pentru consumul uman?
• Tehnici si trucuri utile pentru pescari;
• Cum sa gatesti la foc deschis veverite, pesti, etc.
• Cum sa prepari un Osso „Buko”?
• Cum sa prepari homari, pastravi, scoici, alge si alte bunatati care cresc in apa.
4. Garnituri: SCI (om de stiinta)
Aceasta sectiune este ca un fel de reintoarcere in copilarie pentru ca se refera la redescoperirea fanteziei si a uimirii. Cu alte cuvinte, sau dupa cum spune Tim Ferriss acest capitol este despre:
„SCI este sectiunea in care vom raspunde la intrebari precum „Cum ar fi daca?” si „De ce nu?”
Cum sa faci inghetata in 30 de secunde? Cum sa intri in 26 de restaurante in 24 de ore? Cum sa mananci 15. 000 de calorii in 20 de minute? E o intreaga nebunie, insa, dupa cum ii spunea lui Alice pisica din Cheshire: „Oh, nu ai ce sa faci. Aproape toata lumea e nebuna aici”. Urmatoarele pagini vor functiona ca un smörgåsbord din ziua aceea decadenta in care trisezi si cand sarac in carbohidrati devine plin de carbohidrati.
In timp ce inveti despre stiinta alimentatiei (fara sa incerci cu adevarat), vei invata si trucuri de ultima generatie pentru a pierde din grasime.”
In aceasta parte a cartii vei gasi:
• Ingrediente, intrebuintarea lor culinara si intrebuintarea lor in sport sau pentru sanatate.
• Printre ingrediente se numara: acidul ascorbic, bromelaina, transglutaminaza, gelatina, guma xanthan, maltodextrina, caragenan, isomalt, l-cisteina, proteina pura din zer (WPI), lactat de calciu, lecitina din soia, acid maleic;
• Cum sa minimizezi cresterea in greutate atunci cand consumi multi carbohidrati;
• Cateva reactii chimice pe care le folosim frecvent in bucatarie – explicate pe intelesul tuturor, precum: sferificare, emulsionare, deshidratare, fermentare, pudre, transglutaminaza, oxidare, reactia Maillard, azot lichid.
• Cum sa prepari cea mai buna pastrama din lume (reteta à la Neil Strauss), marinada perfecta sau unt de morcovi;
• Cum sa stapanesti arta fursecurilor;
• Cum sa prepari Turbacon Eroic - o reteta de 79. 046 de calorii;
• Care este secretul pentru a putea manca mult fara sa te ingrasi si vei asista la Maratonul Gastronomic NYC caruia Tim Ferriss i-a facut fata cu brio alaturi de bunul sau prieten JZ.
5. Dulciuri: PRO (profesionist)
Aceasta sectiune este pentru cei mai buni dintre cei mai buni si este despre mai mult decat mancare, este despre arta.
Bine ai sosit in lumea delicateselor, adica a acelor mancaruri pe care ne face cea mai mare placere sa le mancam. Din aceasta parte a cartii vei invata cum sa prepari:
• Cartofi prajiti si neprajiti;
• Pui fript;
• Omleta frantuzeasca;
• Friptura bavette in stil frantuzesc;
• Crème brûlée de conopida;
• „Cafea” de papadie cu lapte de cocos;
• Pui crocant cu susan si cocos;
• Rata pekin invelita;
• Salata inima de palmier;
• Feijoada;
• Stridii cu sos mignonette;
• Inghetata de salvie;
• Garnish régence (garnitura regency);
Tot aici vei invata cum sa combini ingrediente rare sau cum sa cureti o limba de vita; vei descoperi un top 10 carti de bucate specifice gastronomiilor locale; mancaruri cu salvie & paprika; un top 10 al preparatelor care te lasa fara grai.
Daca setea ta de noi idei de retete culinare nu a fost satisfacuta inca pe parcursul acestei carti, iti recomand sectiunea: Lumea ca o imbucatura: 193 de retete, 193 de tari, unde vei gasi exact atatea retete delicioase din exact atatea tari de pe tot cuprinsul globului, inclusiv din Romania. E imposibil sa nu gasesti aici macar o reteta pe care sa te apuci sa o prepari imediat…
Informatiile despre unii dintre cei mai renumiti chefi ai planetei, ti se vor parea foarte interesante daca gastronomia este lumea ta, sau daca visezi sa faci parte din aceasta lume plina de arome si gusturi.
Tot spre final, vei gasi o multime de informatii utile care te vor ajuta sa te pregatesti pentru o cariera de chef. Exercitiile practice vor include: sase feluri de hors d’oeuvres, deserturi, si, in final, marea provocare, sa pregatesti o cina pentru 8 persoane si 5 feluri de mancare.
Sfaturile practice din aceasta sectiune referitoare la lucruri bine de stiut in viata te vor face sa intelegi de ce Tim Ferriss spune despre aceasta carte ca „nu este despre gatit. Este despre ceea ce inveti prin intermediul gatitului”, trimitandu-ne astfel cu gandul la adevarul unor vorbe rostite de Seneca cu mai bine de 2000 de ani in urma: „Cata vreme traiesti, continua sa inveti cum sa traiesti.”
Din „4 ore – chef” vei invata cu siguranta o multime de lucruri foarte utile atat despre gatit, cat si despre supravietuire si mai ales despre invatare. Poate parea o combinatie destul de ciudata, atat timp cat nu ai apucat sa rasfoiesti cartea, dar vei vedea ca lucrurile se leaga de fapt foarte bine si ca volumul de fata, in ciuda subiectelor foarte diferite abordate, alcatuieste un intreg unitar si foarte bine inchegat. De altfel, asa cum vei vedea pe parcursul acestei carti, si cum, probabil stii si tu deja, cele mai ciudate combinatii dau nastere unora dintre cele mai savuroase preparate. Te provoc sa o „degusti”!
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 55,00 lei
- 40,00 lei
- 34,32 leiPRP: 39,00 lei (-12%)
Promoţii
-- 34,32 leiPRP: 39,00 lei (-12%)
- 32,76 leiPRP: 42,00 lei (-22%)
- 42,75 leiPRP: 45,00 lei (-5%)
RECENZII