Pachet format din 7 titluri O fata de preot, Ferma Animalelor, Despre libertate de Autorul George Orwell
DESCRIERE
Cum am impuscat un elefant
Cum am impuscat un elefant reuneste o suma de eseuri literare ce ofera cititorilor o perspectiva cuprinzatoare asupra vietii si operei lui George Orwell. Unele incercari, precum „O executie prin spinzurare” sau „Cum am impuscat un elefant”, descriu intimplari din perioada petrecuta de scriitor in colonii, ca angajat al Politiei Imperiale Indiene; altele, precum „Azilul de noapte” sau „La zdup”, reiau experiente din anii de saracie pe care Orwell si i-a impus dupa intoarcerea din Birmania. Dar cele mai multe au drept subiect detalii ale vietii londonezilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – de la bombardamente sau rationalizarea alimentelor la bucataria englezeasca sau arta de a pregati un ceai bun – si politica interna si externa dezastruoasa a diferitelor guverne care s-au succedat in aceasta perioada. Nu sunt ocolite nici viata cazona si experientele prin care a trecut Orwell ca voluntar in Razboiul Civil din Spania sau vocatia de scriitor si motivele care l-au determinat sa urmeze cariera literara. Diverse prin substanta, avind in fundal un puternic filon autobiografic, ironice si cuceritoare, eseurile lui George Orwell se imbina ca piesele unui puzzle ce intregeste imaginea oferita de romanele sale.
Anglia nu este insula batuta in pietre scumpe din fragmentul shakespearian, nici infernul infatisat de Dr. Goebbels. Mai degraba seamana cu o familie, o familie victoriana cam inchistata, fara prea multe oi negre, dar cu dulapurile dind pe dinafara de schelete. Are limbajul ei secret si amintirile ei comune, iar cind se apropie un dusman, stringe rindurile. O familie la cirma careia se afla membrii nepotriviti – asta este, poate, cea mai apropiata descriere pe care i-o poti face Angliei intr-o fraza. - George Orwell
Orwell a reusit sa ajunga la un echilibru perfect intre claritatea prozei si originalitatea perspectivei, efect pe care l-a obtinut fara sa sacrifice vreo farima din inteligenta lui taioasa si glaciala. - Sunday Herald
O cariera ca a lui Orwell ar fi greu de urmat astazi. Totusi, pentru orice tinar scriitor dispus sa faca o incercare, aceste eseuri nu se pastreaza doar ca artefacte istorice si capodopere literare. Datorita deschiderii lui Orwell fata de lume si staruintei de a ramine fidel propriului crez, eseurile lui arata cititorilor si scriitorilor din orice epoca ce inseamna sa traiesti prin vocatie. - George Packer
Despre adevar
Volumul Despre adevar reuneste texte diverse ale lui George Orwell pe aceasta tema, de la scurte eseuri la articole, de la piese memorialistice la fragmente relevante din romanele autorului. Orwell abordeaza subiecte ce merg de la onestitatea si moralitatea individuala pana la libertatea de exprimare si propaganda politica. Gandirea clara si scepticismul revelator care ii sunt caracteristice reprezinta o aparare perfecta impotriva lumii post-adevar in care traim, o lume stapanita de fake news si confuzie.
Despre libertate
George Orwell se numara printre cei mai celebri scriitori si analisti sociali. In scrierile sale a denuntat nedreptatile indurate de cei saraci, a atras atentia cu privire la pericolele totalitarismului si a aparat libertatea de expresie. Acest volum, in care sint incluse atit fragmente din romane, cit si din alte scrieri ale lui Orwell, cartografiaza gindirea sa profetica si realista pe tema libertatii. Autorul discuta despre libertate la varii niveluri, intre care libertatea individului, libertatea politica, societatea si tehnologia, revolutia si importanta libertatii de expresie. Pledoaria lui Orwell pentru o societate libera si echitabila este o sursa de inspiratie esentiala in lupta pentru libertate si egalitate a lumii de astazi.
George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903 in India si a murit de tuberculoza la Londra, in 1950. A studiat la Eton intre 1917 si 1921 si a publicat in diferite reviste ale colegiului, iar intre 1922 si 1927 a lucrat in cadrul Politiei Imperiale Indiene din Birmania, experienta pe care a reconstituit-o mai tirziu in romanul Zile birmaneze (1934; Polirom, 2003, 2013, 2016). Prima sa carte, Fara un sfant prin Paris si prin Londra (1933; Polirom, 2017, 2019), este o relatare emotionanta si mai ales comica a celor citiva ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors in Europa. Printre romanele sale din anii 1930 se numara O fata de preot (1935; Polirom, 2011, 2019), Aspidistra sa traiasca! (1936; Polirom, 2009) si O gura de aer (1939; Polirom, 2010), dar adevarata recunoastere i-au adus-o alte doua proze-reportaj: Drumul spre Wigan Pier (1937; Polirom, 2018, 2019), despre viata la limita saraciei a minerilor dintr-un orasel din Lancashire, si Omagiu Cataloniei (1938; Polirom, 2009), despre propria experienta din timpul Razboiului Civil din Spania. Intre 1943 si 1945, ca director literar la Tribune, a publicat numeroase articole literare si politice, colaborind in acelasi timp la The Observer si la Manchester Evening News. Fabula politica Ferma animalelor (1945; Polirom, 2002, 2012, 2017, 2018, 2019) si distopia O mie noua sute optzeci si patru (1949; Polirom, 2002, 2012, 2016, 2019) sint cele mai populare romane ale lui Orwell si au fost traduse in intreaga lume.
O mie noua sute optzeci si patru (Top 10+)
Romanul O mie noua sute optzeci si patru a inspirat o celebra ecranizare, in anul 1984, avindu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.
Winston Smith este un personaj obisnuit: el uraste, iubeste si munceste ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sint ginduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomica, locul de nastere al unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit firesti. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „neolimba”, o limba robotizata, ce completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific” dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.
O fata de preot (Top 10+)
Dorothy Hare, protagonista romanului O fata de preot, fiica unui paroh dintr-un orasel de tara, duce o viata anevoioasa, marcata de lipsuri, dar asezata. Felul in care traieste pare sa i se potriveasca si isi indeplineste sarcinile condusa de credinta si de puterea morala, care o ajuta sa treaca peste ceasurile de oboseala si disperare. Imprejurari neasteptate o arunca insa in lumea metropolei londoneze sau a periferiilor mizere ale unui oras in care Dorothy are ocazia sa cunoasca puterea banului. Aventura protagonistei devine prilej pentru schita unei societati in care diferentele de clasa sint fatale, prejudecatile abunda, apartenenta la o biserica sau alta devine un joc de aparente, din nou, fatal in ochii cuviosilor din mahala, iar credinta incepe sa-i slabeasca in fata indoielilor.
Carti sau tigari (Top 10+)
„Nu exista nici un inlocuitor pentru George Orwell, asa cum nu exista nici un inlocuitor pentru Bernard Shaw sau Mark Twain... El a zgindarit, a provocat si a iritat mintile lenese, dar i-a si incintat pe cei carora le facea placere sa urmareasca spectacolul unei gindiri originale.” (Time)
Ferma Animalelor (Top 10+)
Ferma Animalelor a inspirat o celebra animatie difuzata in anul 1954, reluata in 1999 de un film in care vocile personajelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus si Peter Ustinov.
Cind animalele de la ferma isi alunga stapinul betiv, toate sint cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sint satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sint egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pina cind porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii. Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramine inscrisa pe hambar: „Toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele”.
Ferma Animalelor este o fabula politica plina de intelepciune, de compasiune si de invataminte pentru vremurile pe care le traim. - New York Times
Fragment:
" In cele din urma, a sosit si ziua in care Snowball si-a definitivat planurile. La sedinta din duminica urmatoare, trebuia supusa la vot problema daca lucrul la moara urma sa inceapa sau nu. Dupa ce animalele s-au adunat toate in hambarul cel mare, Snowball s-a ridicat si, desi intrerupt din cind in cind de behaitul oilor, si-a expus motivele pentru care sustinea construirea morii de vint. Napoleon s-a ridicat sa raspunda si a declarat foarte calm ca moara de vint era o prostie si ca el, personal, le sfatuia pe celelalte animale sa nu voteze pentru ea - dupa care s-a asezat imediat jos; abia daca vorbise o jumatate de minut si parea sa-i fie aproape indiferent ce efect avusese luarea lui de cuvint. Auzind asta, Snowball a sarit in picioare si, urlind la oi sa taca odata, pentru ca incepusera din nou sa behaie, s-a lansat intr-un apel pasionat in favoarea morii de vint. Pina atunci, simpatiile animalelor fusesera aproape egal impartite, dar elocventa lui Snowball le-a cucerit intr-o clipa. in fraze fierbinti, el le-a descris cum avea sa arate Ferma Animalelor dupa. ce corvezile injositoare vor fi fost luate de pe spinarile tuturor animalelor. Imaginatia lui a depasit cu mult, de asta data, masinile electrice de tocat paiele si de taiat napii. Electricitatea, a zis el, putea pune in miscare masini de treierat, pluguri, grape, nivelatoare de teren, seceratoare, legatoare de paie, pe linga alimentarea fiecarui staul cu lumina electrica, apa calda si rece si incalzire electrica. Cind a terminat de vorbit, nu mai exista nici un dubiu incotro aveau sa se indrepte voturile.
Dar, exact in acel moment, Napoleon s-a ridicat si, aruncindu-i lui Snowball o privire lunga si ciudata, piezisa, a scos un geamat ascutit, cum nu mai auzise nimeni vreodata de la el. La acest sunet, a izbucnit un latrat ingrozitor de undeva de afara si noua ciini uriasi, purtind la git coliere tintuite cu bronz, au navalit in hambar. S-au indreptat glont catre Snowball, care a tisnit de la locul lui exact la timp ca sa scape de falcile lor. Intr-o clipa a fost afara, iar ciinii s-au luat dupa el."
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 23,99 lei
- 46,55 leiPRP: 49,00 lei (-5%)
- 21,73 leiPRP: 24,15 lei (-10,02%)
Promoţii
-- 46,55 leiPRP: 49,00 lei (-5%)
- 21,73 leiPRP: 24,15 lei (-10,02%)
- 24,94 leiPRP: 26,25 lei (-4,99%)
RECENZII