Pachet. Curs si Fise de Drept civil. Persoanele - Marian Nicolae, Cornelia Munteanu, Sevastian Cercel
PRP: 124,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 111,60 lei
Diferență: 12,40 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Marian Nicolae
Editura: Universul Juridic
Anul publicării: 2020
Pagini: 452+276
Categoria: Carte universitara
DESCRIERE
Pachetul contine:
1. Drept civil. Persoanele
Studiul dreptului civil este, in esenta, studiul elementelor raportului juridic civil (Gh. Beleiu), iar primul element al raportului juridic il constituie subiectele acestui raport, adica persoanele fizice sau persoanele juridice intre care se stabileste acest raport si care sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce alcatuiesc continutul acestui raport.
In mod traditional, studiul institutiilor dreptului civil debuteaza, in mod firesc, cu materia persoanelor, i. e. cu studiul subiectelor raporturilor de drept civil, deoarece, asa cum excelent se arata in celebrele Institutii ale imparatului Iustinianus, „nu se poate cunoaste dreptul daca nu cunoastem persoanele pentru al caror folos el a fost statornicit” (Iustiniani Institutiones, II, 12 in fine). Celelalte institutii civile fundamentale (drepturile reale, drepturile obligationale, drepturile intelectuale) se studiaza, de regula, dupa insusirea materiei persoanelor.
Prezentul manual, conceput si elaborat in lumina Noului Cod civil si a Noului Cod de procedura civila, se adreseaza in primul rand (dar nu exclusiv) studentilor nostri si urmeaza tematica cursului de „Drept civil. Persoane” (anul I licenta) din cadrul planului de invatamant aprobat de catre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, care, la randul sau, urmeaza structura noii Carti I (Despre persoane) a Codului civil, aceasta din urma, in linii mari, nefiind altceva decat structura si sistematizarea propuse de regretatul profesor Gheorghe Beleiu, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai acestei fundamentale materii, insa aceasta lucrare raspunde, in egala masura, cerintelor disciplinei „Drept civil. Persoanele” din cadrul planurilor de invatamant superior agreate de celelalte facultati de drept din invatamantul juridic de stat si privat, fiind, asadar, in principiu, compatibila cu aceste planuri.
Marian NICOLAE - profesor universitar dr., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; director al Revistei romane de drept privat; director stiintific al Editurii Universul Juridic;
Vasile BICU - asistent universitar drd., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; judecator la Curtea de Apel Bucuresti;
George-Alexandru ILIE - lector universitar dr., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, avocat titular la Cabinetul de avocatura Ilie George Alexandru;
Radu RIZOIU - conferentiar universitar dr., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti; avocat la Rizoiu & Asociatii.
2. Fise de drept civil. Persoanele
Dupa celebra formula a lui Gaius, intregul drept de care ne folosim se refera fie la persoane, fie la bunuri, fie la actiuni – Omne autem ius quod utitur, vel ad personas pertinet, vel ad res, vel ad actiones.
Dreptul persoanelor strabate toate ramurile dreptului deoarece persoana este in centrul tuturor activitatilor juridice. Codul civil roman din 2009 a alocat acestei materii Cartea I, „Despre persoane” (art. 25-257), care stabileste dreptul comun al subiectelor de drept civil.
Lucrarea „Fise de drept civil. Persoanele” trateaza in titluri distincte acesti actori ai dreptului vazuti in functia lor juridica. Ea infatiseaza intr-o maniera sintetica si accesibila dar riguroasa, consistenta si completa, problematica ridicata de subiectele dreptului civil.
Studiul este rodul eforturilor unui prestigios colectiv de cadre didactice ale Facultatilor de Drept din Hexagon (Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara, Craiova) si constituie un instrument de lucru util pentru studenti si absolventi, dar vine si in sprijinul publicului larg dornic sa descopere conceptele si solutiile juridice din materia analizata.
In mod obisnuit, cand vorbim despre persoana ne referim la persoana fizica (persoana umana). Aceasta ridica anumite probleme juridice esentiale la care raspunde acest volum: a) existenta (nasterea, moartea) si capacitatea civila (de folosinta si de exercitiu); b) drepturile inerente ei si apararea acestora (drepturi izvorate din demnitatea fiintei umane care pot privi atat integritatea fizica si psihica a persoanei, cat si drepturi care privesc valorile morale si sociale ale acesteia). Desigur ca nu este lasata in afara studiului imensa putere a medicinei in domeniul dreptului persoanelor (procrearea medical asistata, prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, interventiile asupra caracterele genetice, clonarea etc.); c) identificarea persoanei fizice (numele o desemneaza, domiciliul o situeaza, starea civila o identifica din punct de vedere juridic, civil) si d) ocrotirea ei.
Uneori persoana fizica poate fi sau deveni incapabila, iar in aceste situatii ea trebuie protejata. Reglementarea ocrotirii persoanei fizice are un suflu imens din care razbat cele mai puternice si nobile sentimente: iubire si compasiune fata de cel mic, fata de cel mai slab si fata de cel pe care viata l-a dezavantajat.
Pe de alta parte, daca toate fiintele umane vii sunt persoane, nu toate persoanele sunt fiinte umane: persoanele juridice nu au o realitate biologica, insa ele au aptitudinea de a dobandi drepturi (patrimoniale si chiar unele drepturi nepatrimoniale) si de a-si asuma obligatii, participand in nume propriu la circuitul civil si raspunzand cu bunurile proprii. Persoanele juridice sunt multiple si diverse. Volumul de fata trateaza toate aspectele juridice proprii acestor categorii de persoane, si anume: clasificarea si elementele constitutive ale persoanei juridice, identificarea, infiintarea si capacitatea lor, reorganizarea si incetarea persoanei juridice.
Lucrarea este organizata sub forma de fise iar acestea sunt structurate pe trei paliere: parte schematica, parte teoretica si parte practica. Prima parte prezinta schematic problematica expusa in rezumat in partea a doua, teoretica, iar partea practica cuprinde jurisprudenta, spete, minispete, teste-grila (inclusiv raspunsurile cu unele scurte explicatii) si intrebari recapitulative. La sfarsitul volumului se regaseste, in mod firesc, o bibliografie generala.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- Curs practic pentru studiul limbii engleze. Asistenta medicala generala. anul I - Laura-Corina Rosca26,00 lei
- 25,00 lei
- 39,00 lei
Promoţii
-- 71,10 leiPRP: 79,00 lei (-10%)
- 54,00 leiPRP: 60,00 lei (-10%)
- 71,10 leiPRP: 79,00 lei (-10%)
RECENZII