Monahismul, acelasi si perpetuu
DESCRIERE
Dedicat Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei cu prilejul aniversarii unui deceniu de la intronizarea in scaunul mitropolitan stefanian, volumul parintelui Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, intitulat: Monahismul, acelasi si perpetuu, vine sa vorbeasca cititorilor despre dinamica vietii monahale de pe aceste meleaguri.
In prefata demersului (p. 5-9), Inaltpreasfintitul Parinte pomenit anterior vorbeste despre motivatia sinaxelor monahale care au loc cu regularitate deopotriva la nivel eparhial, cat si mitropolitan si subliniaza faptul ca:
„Aceste sinaxe monahale sunt binevenite, fiindca, din pacate, secularizarea face pasi repezi inainte si, atunci, noi ne propunem – mai mult, ne incapatanam – sa ne luptam cu ea. Iar ostasii din prima linie, cei mai curajosi, cei mai ravnitori impotriva secularizarii, sunt calugarii”. (p. 6).
La randul sau, in cuvantul de deschidere, parintele coordonator (p. 11-12) vorbeste despre continutul volumului, respectiv textele conferintelor sustinute cu prilejul sinaxelor monahale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului si cele mitropolitane care s-au succedat in decursul acestui deceniu si argumenteaza alegerea titlului. Dansul subliniaza asadar faptul ca:
„Reluand textele de fata, am constatat ca monahismul este si a ramas acelasi si se perpetueaza ancorandu-se in eternitate, monahul redefinindu-se ca inger in trup intr-o continua devenire. Urcusuri si coborasuri, caderi si ridicari, patimi si virtuti, agonie si extaz, toate constituind o lupta acerba cu sinele, cu lumea, cu diavolul, in perspectiva depasirii firii cazute, a recuperarii starii adamice si a dobandirii asemanarii cu Dumnezeu. Asadar: Monahismul – acelasi si perpetuu! Abordand o bogata paleta tematica, intr-o polifonica rostire, felurit inzestrata, autorii monahi pun in lumina virtuti si personalitati duhovnicesti, martiriul alb ori rosu de-a lungul zbuciumatei noastre istorii, dar si o reflectie asupra prezentului secularizat, insotita de raspunsuri izbavitoare, izvorate dintr-o adanca simtire, gandire si traire in duh: rugaciunea, pocainta, smerenia, ascultarea, trezvia, intreaga-intelepciune, dragostea jertfelnica ori cea filantropica, impartasirea deopotriva din Cuvantul Domnului si cu Trupul si Sangele Sau… In sfarsit, o luminoasa deschidere spre vremurile cele de pe urma”. (p. 11-12).
Cititorii sunt apoi invitati sa cunoasca aspectele generale ce definesc viata monahala si organizarea ei in cuprinsul Arhiepiscopiei de sorginte stefaniana (p. 13-42), caci parintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru ofera, prin intermediul unui studiu amplu si bine documentat, o adevarata dare de seama in cadrul careia este prezentata evolutia sub aspectul infrastructurii si a elementelor de natura practica, a vietii monahale de aici. Apoi, parintele editor a gasit oportun sa adauge conferintele celor care au vorbit calugarilor clujeni si bistriteni in decursul timpului. Cititorii sunt astfel invitati sa se intalneasca cu parintele Rafail Noica (p. 43-70), Inaltpreasfintitul Irineu Pop (p. 71-90), parintele Grigore Benea (p. 91-108), maica Parascheva Buculei (p. 109-124), parintele Arhimandrit Zaharia Zaharou (p. 125-160), parintele Natanael Zamfirache (p. 161-172), parintele Teofil Roman (p. 173-184), devenit intre timp arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, parintele Dan Popovici (p. 185-204; p. 233-308), parintele Gavril Hort (p. 211-220), parintele Arhim. Dr. Paisie Cinar (p. 221-232), parintele protosinghel Luca Gheberta (p. 309-338), parintele Arhimandrit Samuel Cristea (p. 339-374) si parintele ieromonah Matei Motentan (p. 375-391). Tematica abordata este una vasta si binevenita, dat fiind contextul in care traim.
Marturie a dinamicii vietii monahale din Arhiepiscopia clujeana, lucrarea intitulata: Monahismul, acelasi si perpetuu, coordonata de catre parintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, se constituie nu doar intr-o contributie valoroasa, cu valente duhovnicesti, ci si intr-o frumoasa marturie cu privire la viata monahala de pe aceste meleaguri si modul in care s-a dezvoltat ea in decursul pastoririi Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. De aceea, ea se cuvine semnalata si recomandata, iar parintele editor merita felicitari pentru munca de tezaurizare depusa.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 33,26 leiPRP: 36,96 lei (-10,01%)
- 5,00 lei
- 25,00 lei
Promoţii
-- 33,26 leiPRP: 36,96 lei (-10,01%)
- 45,90 leiPRP: 54,00 lei (-15%)
- 33,15 leiPRP: 39,00 lei (-15%)
RECENZII