Marea dezordine hormonala. Ce ne otraveste fara sa stim - Corinne Lalo

DESCRIERE
Marea dezordine hormonala: Ce ne otraveste fara sa stim / Le grand désordre hormonal: Ce qui nous empoisonne à notre insu de Corinne Lalo, cu ilustratii de Laurent Lalo, este un tablou dezolant al consecintelor pe care le au asupra oamenilor si al animalelor produsele chimice care au invadat mediul inconjurator si care ne deregleaza sistemul hormonal.
Misiunea pe care si-o asuma Corinne Lalo odata cu aceasta carte este una cat se poate de nobila, scopul ei fiind sa ne explice fenomenul otravirii chimice a celulelor noastre si de a ne oferi sfaturi pentru a ne proteja. Asadar, aceasta carte isi propune sa cladeasca o punte intre cercetarea stiintifica si publicul larg, oferindu-ne un instrument accesibil care sa ne ajute sa recunoastem perturbatorii hormonali din jurul nostru si sa ii evitam cat mai eficient.
Corinne Lalo este o jurnalista franceza specializata in domeniul medical, avand peste 30 de ani de experienta in televiziune. De-a lungul timpului a acoperit subiecte intens mediatizate in Franta precum: cazul sangelui contaminat, „norul de la Cernobil”, vaccinarea impotriva hepatitei B, gripa H1N1 si cazul Mediator. Cazul Mediator se refera la unul dintre cele mai mari scandaluri farmaceutice din Franta si Europa, care a avut in centrul atentiei medicamentul Mediator (Benfluorex), produs de compania farmaceutica Servier. Medicamentul a fost initial destinat pacientilor cu diabet, dar era folosit frecvent si ca un inhibitor al apetitului, fiind prescris pe scara larga ca un tratament pentru pierderea in greutate. Estimarile oficiale arata ca utilizarea Mediator ar fi dus la moartea a intre 500 si 2 000 de persoane in Franta. Corinne Lalo este si coautoarea cartilor „Livre noir du médicament” si „Se soigner sans médicaments de A à Z.
Epidemii de pubertate precoce, menstruatie la bebelusi de numai sase luni, pilule anticonceptionale cancerigene, adevarate epidemii de infertilitate, obezitate, diabet, alergii, autism, sunt doar o parte din efectele devastatoare a hormonotoxicilor care ne-au invadat mediul si care se gasesc peste tot in jurul nostru: in apa, in aer, in cosmeticele pe care le folosim, in hainele pe care le imbracam, in mobilierul si linoleumul din casa noastra, in mancare, in ustensilele de bucatarie, in biberoanele copiilor, etc.
Corinne Lalo ne face asadar sa constientizam faptul ca atunci cand vine vorba de starea noastra de bine sau a celor din jurul nostru, sunt foarte multe lucruri care ne scapa. Ca de exemplu, faptul ca tabletele de paracetamol luate in timpul sarcinii pot avea efecte hormonale feminizante asupra fatului; ca servetelele umede pentru funduletul bebelusului pot afecta functionarea tiroidei acestuia; ca anumite tipuri de spuma de ras contin ftalati toxici pentru spermatozoizi si testosteron; ca anumite tratamente pentru colesterol pot determina cresterea sanilor la barbati sau le pot inflama prostata, sau ca tratamentele hormonale pot creste riscul de cancer la san la femei.
Insa tabloul unei lumi aflate in plin proces de degradare accentuata a speciilor pe care le gazduieste este mult mai complex.
Nu mai este de mult o noutate faptul ca in cincizeci de ani barbatii au pierdut mai mult de jumatate din numarul de spermatozoizi, sau ca nivelul lor de testosteron este in scadere. Si in cazul femeilor se observa o diminuare a capacitatii reproductive din cauza cresterii incidentei unor boli ovariene noi. In randul copiilor, cazurile de autism si alergii sunt in crestere dramatica. Boli odinioara extrem de rare, precum diabetul, obezitatea, disfunctiile tiroidiene si endometrioza, devin din ce in ce mai comune. Aceasta pierdere a potentialului nu este specifica doar speciei umane; intreaga biodiversitate este amenintata.
Dar inainte de a ne ajuta sa intelegem efectele devastatoare ale chimicalelor folosite intensiv in agricultura si pentru a produce bunuri de larg consum, asupra florei si faunei si asupra sistemului nostru hormonal, autoarea ne familiarizeaza cu termenii de baza ai acestei carti:
Importanta hormonilor si homeostazia
Hormonii sunt cei care permit mentinerea echilibrului fiziologic sau homeostazia in organism. Acestia sunt secretati de glandele endocrine, fiind transportati in sange unde vor actiona asupra celulelor-tinta, legandu-se de receptori.
Vedem astfel ca principalele functii ale organismului sunt reglate de hormoni:
• Nivelul de zahar din sange
• Temperatura corpului
• Echilibrul de fosfor si calciu
• Reproducerea
• Echilibrul veghe-somn
• Repararea tesuturilor deteriorate
• Filtrarea lichidelor
• Reglarea alimentara si digestia
• Respiratia si presiunea sanguina
• Formarea organelor
Atunci cand multiplicarea celulara nu este pastrata intr-un echilibru strict, apar probleme, intrucat se ajunge la o crestere anarhica si, deci, o tumoare canceroasa.
CE SUNT PERTURBATORII ENDOCRINI?
Conform ONU: „Perturbatorii endocrini sunt substante chimice de origine naturala sau artificiala straine organismului care pot interfera cu functionarea sistemului endocrin si pot astfel induce efecte nocive asupra acestui organism sau a descendentilor acestuia”.
Perturbatorii endocrini pot fi de origine naturala (hormonii naturali, precum estrogenii), dar cel mai adesea acestia sunt de origine sintetica (estrogeni de sinteza, antibiotice, agenti plastifianti, produse fitosanitare, medicamente, cosmetice, detergenti etc.).
Autoarea i-a numit pe cei mai frecvent intalniti perturbatori „cei 6 P” – „P” de la „poisons” („otravuri”). Acestia sunt:
1. Pesticide;
2. Plastifianti (bisfenoli = plastic dur, ftalati = plastic moale);
3. Perfluorati (Pfas/Pfos – antipata, antiadezivi, impermeabilizanti);
4. Produse farmaceutice (medicamente, aditivi alimentari);
5. Parabeni (conservanti din cosmetice si medicamente);
6. Polibromurati (substante ignifuge bromurate).
Observam astfel ca toti poluantii sunt reziduuri petroliere, indiferent ca este vorba de pesticide, plastifianti sau chiar anumite medicamente si ca ei actioneaza precum lipiciul, fixandu-se de receptorii care sunt in mod normal dedicati hormonilor.
Cum luptam impotriva perturbatorilor endocrini?
1. Sistemul imunitar. Acesta ne permite sa luptam impotriva virusurilor si bacteriilor cu celulele numite „globule albe” (macrofage si limfocite). Ele produc anticorpi pentru a recunoaste si distruge elementele straine nedorite.
2. Sistemul de detoxifiere. Atunci cand aceste substante straine sunt prea mici pentru ca sistemul imunitar sa le poata combate, intra in joc sistemul de detoxifiere, care poate distruge elementele straine. Insa in conditiile in care sunt prea multi poluanti chimici, acestia coplesesc detoxifiantii celulari, numiti „citocromi P450”, si distrug comunicatiile chimice si electrice ale celulei.
Dupa ce ne familiarizeaza cu termenii de baza ai acestei carti, autoarea ne prezinta efectele acestei „mari dezordini hormonale” asupra faunei salbatice, aratandu-ne cum a avut loc constientizarea si care au fost factorii care au dat alerta.
Ulterior, aflam care sunt consecintele acestei mari dezordini hormonale asupra virilitatii barbatilor, a fecunditatii femeilor si a fertilitatii cuplurilor, si vedem cum tot ea se face vinovata de pierderea capacitatilor intelectuale la copii, cresterea incidentei bolilor alergice si tiroidiene.
In ultima parte a cartii, autoarea ne ajuta sa identificam otravurile din viata de zi cu zi care ne ameninta hormonii, oferindu-ne solutii pentru a le evita.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 51,30 leiPRP: 57,00 lei (-10%)
- 30,60 leiPRP: 36,00 lei (-15%)
- 149,90 lei
Promoţii
-- 51,30 leiPRP: 57,00 lei (-10%)
- 30,60 leiPRP: 36,00 lei (-15%)
- 114,00 leiPRP: 120,00 lei (-5%)
RECENZII