Manuscrisele medievale occidentale din Romania. Census - Adrian Papahagi, Adinel Ciprian Dinca, Andreea Marza

DESCRIERE
Volum publicat in colaborare cu Centrul de Istoria Cartii si a Textelor – CODEX, UBB Cluj
Lucrarea a fost realizata si tiparita cu sprijinul unui grant de cercetare CNCS‑UEFISCDI (PN II‑RU‑TE‑2010‑ 290).
Lucrarea a fost realizata si tiparita cu sprijinul unui grant de cercetare CNCS‑UEFISCDI (PN II‑RU‑TE‑2010‑ 290).
Acest Census ofera cercetatorilor o vedere de ansamblu asupra continutului, provenientei si decoratiei manuscriselor medievale in grafie latina din Romania. Lucrarea este totodata primul inventar national al acestor manuscrise si aduce la lumina codici necunoscuti pina in prezent. Sint recenzate complet si descrise unitar – unele pentru prima oara – manuscrisele de la Alba Iulia, Brasov, Bucuresti, Cisnadie, Cluj, Gheorgheni, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfintu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Tirgu Mures si Timisoara. In cazul unor codici descrisi in trecut sint propuse noi identificari de texte, descrieri codicologice mai exacte, datari mai precise sau stabilirea mai sigura a provenientei. Volumul include in anexa manuscrise sau fragmente mentionate in literatura, dar nereperabile in prezent. Studiul introductiv schiteaza istoria si continutul colectiilor de manuscrise medievale occidentale din Romania. In fine, volumul este completat de numerosi indici: autori si titluri, posesori si locuri de provenienta, copisti, limba, decoratie, notatie muzicala, data manuscriselor.
Adrian Papahagi este doctor in studii medievale al Universitatii Sorbona (Paris IV) si conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes‑Bolyai” din Cluj. A predat la Sorbona, la Institutul Catolic din Paris si la Universitatea Paris VII. A avut burse doctorale si post‑doctorale la Oxford, Warburg Institute‑Londra si New Europe College, Bucuresti. In anul 2007 a fondat la Universitatea din Cluj Centrul de Istoria Cartii si a Textelor (CODEX), a carui menire este studiul manuscriselor medievale si traditia textelor. A publicat studii de medievistica in reviste precum Aevum, Scriptorium, Medium Aevum, Mediaeval Studies, Notes & Queries, The Library, Library & Information History, Neuphilologische Mitteilungen, Comptes rendus de l’Académie des Inscriptions et Belles‑Lettres, Magyar Könyvszemle si a (co)editat patru volume de acte ale unor colocvii de medievistica. Este autorul volumelor Boethiana mediaevalia (Bucuresti: Zeta Books, 2010), Wyrd. Ideea destinului in literatura engleza veche (Cluj: Eikon, 2014) si coordonatorul lucrarii Vocabularul cartii manuscrise (Bucuresti: Editura Academiei Romane, 2013), la care au colaborat de asemenea Adinel‑Ciprian Dinca si Andreea Marza.
Adinel-Ciprian Dinca este doctor in istorie al Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj si conferentiar la Departamentul de Istorie Medievala, Premoderna si Istoria Artei al acestei universitati. Totodata, este cercetator si coeditor al seriei Documenta Romaniae Historica. Series C. Transilvania in cadrul Institutului de Istorie „George Baritiu” din Cluj al Academiei Romane. A efectuat mai multe stagii de formare doctorala si postdoctorala in Austria (Graz, Viena), Germania (Tübingen, Frankfurt am Main, Erlangen, Oldenburg etc.) si Italia (Venetia, Trento, Roma etc.). A publicat studii despre istoria scrierii si a cartii medievale in reviste precum Pecia, Transylvanian Review, Studia UBB, Chôra, Biblioteca si cercetarea sau in volume colective publicate in Belgia, Germania, Ungaria si Romania. Este autorul volumului Institutia episcopala latina in Transilvania medievala (sec. XI/XII XIV) (Cluj: Argonaut/Mega, 2017) si coautor al mai multor volume, printre care Antroponimia in Transilvania medievala (secolele XI XIV): evaluare statistica, evolutie, semnificatii (Cluj: Mega, 2011) si Autographa et signaturae Transilvaniae (Cluj: Argonaut, 2015).
Andreea Marza este doctor in istorie al Universitatii „Babes‑Bolyai” din Cluj, lector la Facultatea de Teologie Greco‑Catolica, Departamentul din Blaj, si cercetator la centrele CODEX si Trans. Script din cadrul aceleiasi universitati. A efectuat stagii de formare doctorala la Viena, Roma, Vatican, Bratislava si Martin (Slovacia). A publicat studii in reviste din tara si din strainatate (Slovacia, Cehia), precum si in volume colective. Este autoarea volumului Enea Silvio Piccolomini si Cruciada Tirzie (Cluj: Mega, 2009) si a coeditat lucrarea lui Zenovie Piclisanu Relatio Rumenorum e terris coronae S. Stephani ad Reformationem saec. XVI et XVII (Sibiu: Techno Media, 2010).
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 57,00 leiPRP: 60,00 lei (-5%)
- 47,20 leiPRP: 59,00 lei (-20%)
- 36,00 leiPRP: 45,00 lei (-20%)
Promoţii
-- 57,00 leiPRP: 60,00 lei (-5%)
- 47,20 leiPRP: 59,00 lei (-20%)
- 36,00 leiPRP: 45,00 lei (-20%)
RECENZII