Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

M-as omori pentru tine si alte povestiri pierdute - F. Scott Fitzgerald

PRP: 49,95 lei (-9,99%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 44,96 lei
Diferență: 4,99 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Miercuri, 4 Dec. 2024
ISBN: 9789734676781
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 472
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Traducere din limba engleza de Dan Croitoru

„O adevarata comoara de povestiri regasite, considerate prea intunecate de revistele din anii ’30. Norocul nostru!” (Newsday)

M-as omori pentru tine si alte povestiri pierdute aduna in paginile sale texte inedite ale lui F. Scott Fitzgerald, un clasic al literaturii americane care azi este mai citit ca niciodata. Unele dintre acestea au fost oferite spre publicare revistelor importante din anii ’30, dar nu au aparut niciodata in timpul vietii lui Fitzgerald. Altele au forma unor scenarii de film sau sinopsisuri dupa care nu s-a mai facut nici un film. Altele nu au fost acceptate din cauza ca subiectul abordat sau stilul lor diferea de ceea ce asteptau editorii de la Fitzgerald. Au fost si povestiri pierdute, iesind la lumina abia in anii din urma. Insa toate au fost pierdute intr-un fel sau altul: pierdute in haosul chinuitor al existentei greu incercate a lui Fitzgerald de la mijlocul anilor ’30; pierdute pentru cititori pentru ca editorii din epoca nu intelegeau sau nu acceptau ceea ce incerca el sa scrie. Acum cititorii il vor descoperi pe Fitzgerald abordind subiecte controversate, infatisind femei si barbati tineri care chiar vorbesc ca niste tineri, fara nici un fel de cenzura. Si in loc sa le permita editorilor sa faca modificari sau sa indulceasca anumite nuante, Fitzgerald a preferat sa-si lase scrierile nepublicate, chiar si intr-o perioada in care avea mare nevoie de bani si de critici favorabile.

„Multe dintre povestirile cuprinse in acest volum au ramas nepublicate pentru ca Fitzgerald ajunsese intr-un punct al carierei sale cind refuza ca scrierile sa-i fie modificate de revistele care i le-ar fi putut cumpara. Asa ca iata-le acum sub ochii nostri – o completare bine-venita la canonul Fitzgerald.” (The Washington Post)

„Chiar si cind puterea sa creatoare pare vlaguita, Fitzgerald ii intrece de departe pe scriitorii contemporani in precizie si finete.” (The New Criterion)

„Nici un autor de limba engleza nu a scris vreodata o propozitie mai muzicala decit Fitzgerald – o reusita extraordinara, daca tinem cont ca opera sa are o claritate de diamant. Putini sunt cei care s-ar putea indoi de valoarea a ceea ce a creat intr-o viata atit de febrila si scurta.” (The Toronto Star)
 
F. Scott Fitzgerald (1896-1940) s-a nascut in St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de Paradis; Polirom, 2005, 2013) in 1920, an in care s-a casatorit cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare. S-a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”. Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby; Polirom, 2002, 2007, 2011, 2013, 2017), a aparut in anul 1925. Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001, 2009, 2016), a fost publicat in 1934. In 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat Marele Gatsby drept al doilea mare roman de limba engleza al secolului XX, dupa Ulise de James Joyce. Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumosi si blestemati, 1922; Polirom, 2008, 2012, 2018) si The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat, publicat postum, in 1941; Polirom, 2010, 2015). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toti acesti tineri tristi, 1926; Polirom, 2014), Babylon Revisited and Other Stories (publicat in 1960 si tradus in colectia „Biblioteca Polirom” cu titlul Un diamant cit Hotelul Ritz si alte povestiri, 2006, 2013). La Editura Polirom a mai aparut volumul de povestiri Strania poveste a lui Benjamin Button si alte intimplari din epoca jazzului (2009, 2014); proza care a inspirat titlul volumului a stat la baza unei celebre ecranizari, distinsa cu trei Premii Oscar, trei Premii BAFTA si cinci nominalizari la Globul de Aur.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.2644 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.