Vanatoarea cartilor in luna Noiembrie
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Lupta in jurul unui rug. Castellio impotriva lui Calvin - Stefan Zweig

PRP: 29,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,10 lei
Diferență: 2,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735047146
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: 1
Pagini: 228
Format: 200x130
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

  La mijlocul secolului al XVI-lea, reformatorul Jean Calvin, izgonit de Biserica Catolica, conduce cu mana forte orasul Geneva. In numele credintei reformate, Calvin instituie un regim de teroare. Cei care se abat de la doctrina si de la reguli sunt inchisi, surghiuniti, torturati sau chiar executati. Totul culmineaza cu arderea pe rug a spaniolului Miguel Servet, condamnat pentru erezie.
    In mijlocul tacerii generale, se face deodata auzit un om care nu pare sa se teama de mana lunga a lui Calvin: umanistul francez Sebastian Castellio, profesor la Universitatea din Basel, hotaraste sa-l combata pe dictatorul genevez cu singura arma care ii sta la dispozitie – arma cuvantului. „A ucide un om nu inseamna niciodata a apara o doctrina, ci inseamna a ucide un om“, ii transmite el fanaticului reformator.
    Sub condeiul lui Stefan Zweig, evenimentele dramatice din epoca Reformei capata o plasticitate neintalnita in cartile istoricilor. Dar reflectiile eseistului sparg cadrul istoric. In anii 1935–1936, cand Zweig scria cartea, intoleranta si violenta faceau deja ravagii in Germania. Fara a-l pomeni pe Hitler si fara a rosti cuvantul „nazism“, autorul surprinde fizionomia propriei epoci. Din figurile lui Castellio si Calvin, Zweig distileaza contrastul dintre umanismul pluralist si fanatismul doctrinar.
 
STEFAN ZWEIG s-a nascut in 1881, la Viena, in familia unui instarit industrias evreu. Studiaza filozofia la Universitatea din Viena, iar in 1904 obtine titlul de doctor cu o lucrare dedicata ideilor lui Hippolyte Taine. In 1904 pleaca in Franta, unde il cunoaste pe Romain Rolland, pe care il va admira o viata intreaga. Viziteaza Anglia, Statele Unite, India si alte tari, continuandu-si in tot acest timp preocuparile literare. In 1915 se casatoreste cu Friederike von Winternitz. In timpul Primului Razboi Mondial, declarandu-se pacifist, nu lupta pe front, slujindu-si patria ca functionar la Arhivele Ministerului de Razboi. In 1919 paraseste Viena pentru a se stabili la Salzburg; aici, in cursul unui deceniu, scrie cele mai celebre dintre povestirile, eseurile si biografiile sale, care i-au adus consacrarea si notorietatea. In 1934, cand Hitler vine la putere in Germania, paraseste Austria si traieste o vreme in Anglia. Cartile lui sunt interzise de national-socialisti, ceea ce, pe langa traiul in exil, ii provoaca o mare suferinta. In 1939 divorteaza si se recasatoreste cu o tanara englezoaica, Charlotte Elisabeth Altmann. In 1940, in fata expansiunii naziste in Europa, familia Zweig se refugiaza peste Ocean, ramanand pentru scurt timp la New York, apoi, in acelasi an, se stabileste la Petropolis, in Brazilia. Pe 22 februarie 1942, Stefan Zweig si sotia sa, Lotte, se sinucid. 
Impresionanta opera a lui Zweig cuprinde lucrari de fictiune – Scrisoarea unei necunoscute, Amoc, Spaima: romanul unui adulter, Simturi ratacite, Suflete zbuciumate, Douazeci si patru de ore din viata unei femei –, biografii si eseuri pe teme istorice – Orele astrale ale omenirii, Maria Antoaneta, Maria Stuart, Erasmus de Rotterdam, Magellan – si memorialistica – Lumea de ieri (Humanitas, 2012).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.2577 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.