Ouă, iepurași și cărți grozave
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti - Ioana Tudora

PRP: 23,12 lei (-25%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 17,34 lei
Diferență: 5,78 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789736698491
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 200
Format: 16×23,5 cm

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

  1. Lucrarea Ioanei Tudora încearcă să interpreteze dintr-o perspectivă antropologică şi sociologică producţia spaţiului urban („construitul“/oraşul, „trăitul“/locuitorii şi „perceputul“/locuitorii) înţeles ca peisaj. Adică aşază laolaltă, într-o construcţie în care părţi posibil independente ajung să se sprijine şi să se informeze reciproc, teoria peisajului, istoria, urbanismul şi viaţa urbană. Cum viaţa urbană nu este un concept abstract, ci o sumă de realităţi specifice, Ioana Tudora încearcă să le descopere şi să le analizeze, aplicându-şi cercetarea pe cazul specific al Bucureştiului (care ne frământă şi ne doare pe toţi).

    ​Subliniez în mod special (cel puţin din perspectiva reflecţiei urbanistice curente de la noi) originalitatea  ideii de a investiga „construcţia“ peisajului urban între politic şi vernacular. Pe parcursul întregii cărţi, această idee se constituie şi într-o critică, directă sau indirectă, a arbitrarului decupajelor administrative şi a practicii arhitectural-urbanistice curente, ambele tributare „tradiţiei unei viziuni urbane depopulate“, cum foarte frumos o numeşte autoarea.

    Tipul de abordare pe care ne-o prezintă lucrarea este de o factură neaşteptată, ceea ce cred că reprezintă un act de temeritate intelectuală. Mai mult chiar, faptul de a pune în discuţie conceptul de peisaj conferă demersului, în afara ancorării lui în realitatea trăită, un potenţial poetic şi estetic pe care gândirea actuală l-a cam pierdut. În 1973, în Peisajul şi estetica, Rosario Assunto punea tulburătoarea întrebare: „Cine îmi va reda, la Torino, vederea Alpilor înzăpeziţi pe care Nietzsche îi considera, în 1888, întruchiparea sublimului în natură?“ Din nou, toute proportion gardée, Ioana Tudora se (şi ne) întreabă cine ne va reda farmecul discret al Bucureştiului dacă nu schimbăm optica. Şi ne propune o cale.

  • Prof. dr. arh. Ana-Maria ZAHARIADE
    Ioana Tudora este lector la facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV, Bucureşti, unde predă cursul de Teoria Peisajului şi îndrumă ateliere de proiectare. A activat ca profesor invitat la facultăţile de Arhitectură din Ghent şi Louvain şi la facultatea de Peisagistică din Gembloux — Belgia. A urmat studii de Arhitectură şi cursurile de Master în Urbanism la Universitatea „Ion Mincu“. Ulterior s-a specializat în socio-antropologie urbană la Bruxelles, unde a urmat cursurile de Master şi şi-a început doctoratul.

    În 2000 şi în 2007 a fost bursier al New Europe College, proiectele ei de cercetare atingând probleme legate de spaţiul public şi de peisajul urban. Dintre lucrările sale putem aminti colaborările în cadrul volumelor colective publicate în colecţia „Spaţii Imaginate“ de la Editura Paideia, colaborările cu revistele Topos, Regard sur l’Est, Garten+Landshaft, Etudes Foncières, Igloo. A participat la o serie de proiecte de cercetare privind spaţiul public urban, susţinând conferinţe la Paris, Bruxelles, Porto. Fotografiile sale care analizează utilizarea spaţiului urban, locuirea şi peisajul vernacular au fost prezentate într-o serie de expoziţii personale sau de grup la Paris, Bruxelles sau Bucureşti.

     

    Este membru al mai multor asociaţii profesionale, precum ATU (Asociaţia pentru Tranziţia Urbană), Fabrica de Peisaj, European Federation of Landscape Architects, sau non-profesionale —  Nova Team — Cinema Nova, Bruxelles.

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.3144 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.