Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

La Centenar. Recitind secolul Romaniei Mari - Ioan Stanomir

PRP: 29,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,10 lei
Diferență: 2,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735062293
Editura:
Anul publicării: 2018
Ediția: 1
Pagini: 208
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

„Comemorarea Centenarului poate fi mai mult decat sarbatoririle oficiale incarcate de fast ipocrit. Secolul care ne desparte de anul 1918 s-a dovedit tulbure, accidentat si tragic, iar demnitatea umana a fost, de cele mai multe ori, sacrificata pe altarul tiraniilor. Pentru cei de astazi, trecutul este mai mult decat o realitate indepartata – este materia din care ne croim viitorul. De aici necesitatea luciditatii patriotice ca alternativa la minciuna delirului nationalist si la lasitatea complice. Reintemeierea patriotismului nu se poate imagina fara existenta libertatii. Drumul catre Romania eliberata de povara despotismului este cel pe care il indica, modest, si cartea de fata.“ (Ioan STANOMIR)

„«Luciditatea patriotica» e, cred, sintagma care se repeta cel mai frecvent in aceasta recitire sintetica pe care Ioan Stanomir o face secolului Romaniei Mari. Incepand cu Declaratia de la Alba Iulia din 1918 si incheind cu rezistenta anilor 2017, Ioan Stanomir construieste, cu junimista pasiune a moderatiei, id est exact cu luciditatea patriotica pe care si-o asuma ca imperativ, o naratiune de o extraordinara claritate istorica si morala a Romaniei din ultimul secol, cu bunele si relele ei. E cea mai credibila naratiune a Romaniei ca stat pe care o cunosc; iar dintre foarte putinii nostri intelectuali publici, Ioan Stanomir, prin calitatile lui superlative (deopotriva academice si morale), era si chemat, si dator sa o puna in opera.“ (Radu VANCU)

„Cu ocazia Centenarului, Ioan Stanomir ofera cititorilor un inventar al patologiilor din politica si societatea romaneasca actuala. Cu luciditate, autorul creioneaza drama spatiului public autohton, o lume bombardata cu discursuri si apeluri patriotarde care deturneaza atentia opiniei publice de la chestiunile presante. Teze ale istoriografiei national-staliniste din timpurile lui N. Ceausescu sunt reciclate si adaptate zilelor noastre, iar teme precum traditia si identitatea sunt instrumentalizate politic de catre o casta guvernanta nedemna. Rezulta de aici imaginea unui Centenar ratat, manjit de o crasa lipsa de adecvare, de ipocrizie si populism etnocratic. Cartea lui Ioan Stanomir este un strigat de durere al unui intelectual public si spectator angajat, caruia ii pasa de problemele cetatii si care nu admite sa taca atunci cand adevarul si bunul-simt sunt strivite. Pentru a contracara maladiile cultural-politice de azi, autorul a ales sa schiteze istoria ultimului secol, selectand luminile si umbrele, cu speranta ca lectiile trecutului ar putea servi acelora care sunt dispusi sa le asculte.“ (Cristian VASILE)
 
 
IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017). In 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, in volumul colectiv Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.1914 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.