Insemnari zilnice 1932 - Regina Maria a Romaniei
DESCRIERE
„Paginile Insemnarilor zilnice sunt o impletire permanenta intre consemnarea faptelor cotidiene si marturisiri cu iz scriitoricesc despre creatia literara a Reginei, trairile si emotiile ei. Acum, la inceput de an 1932, regina Maria e preocupata prioritar de asigurarea confortului pentru Ileana, insarcinata cu viitorul arhiduce Stefan. Si lucrul se vadeste anevoios. Carol inventeaza pretexte la tot pasul: copilul nu se poate naste in Romania, parintii lui (ca arhiduci austrieci) sunt apatrizi, incat nu le va ingadui sa stea mai mult de o luna pe an in arealul romanesc.
Or, regina Maria, constienta de modestia materiala in care traia menajul Ileana – Anton, ar fi fost bucuroasa sa le dea Copacenii, sa-i tina vara la Balcic si Bran, si iarna cat de mult la Cotroceni. Daca in public se stapaneste, in taina Jurnalului regina Maria rabufneste. Dupa ce, pe un ton melodramatic, scrie ca e «denigrata, calomniata, neinteleasa, crucificata», conchide in aceeasi nota: «Carol nu va fi niciodata un monarh agreabil sau placut»”.
GEORGETA FILITTI, academician
„Viata reginei Maria intra intr-un con de umbra odata cu urcarea pe Tronul Romaniei, in 1930, a fiului ei Carol. Atmosfera schimbata de la Palat, mentalitatile neobisnuite ale anturajului regal o izoleaza pe cea obisnuita sa ritmeze viata Curtii. In plus, baietii, prin casatorii «neoficiale» ori «nepotrivite», isi pierd, in opinia ei, «tinuta regala». Ileana, arhiducesa de Austria, e apatrida, iar copilul pe care il asteapta nu se poate naste in tara de bastina. Elisabeta, regina a Greciei, ramasa in Romania, e in pragul divortului. Iata o avalansa de probleme carora regina Maria, ca mama, trebuie sa le faca fata. Felul cum le infrunta, le comenteaza si unora le gaseste solutii ramane o marturie exceptionala de forta morala, de determinare, un exemplu de buna romanca, ajunsa ca atare prin reci proca dragoste cu tara de adoptie. Volumul de fata indeamna la reflectie pe oricine se confrunta cu dramele vietii de zi cu zi…
Speram ca editorii, doamna acad. Georgeta Filitti si dr. Tudor Visan-Miu, vor continua traducerea si interpretarea Insemnarilor zilnice ale reginei Maria, cronica valoroasa a unor vremuri apuse.
ADRIAN CIOROIANU
REGINA MARIA A ROMANIEI (1875-1938), nascuta Maria de Edinburgh-Saxa-Coburg-Gotha, printesa a Marii Britanii si Irlandei si nepoata a reginei Victoria a Regatului Unit, a fost a doua regina a Romaniei si sotie a regelui Ferdinand I al Romaniei. A dat dovada de reale calitati diplomatice in sustinerea si apararea intereselor Romaniei in plan international. Dupa moartea Regelui Ferdinand si venirea la putere a fiului sau, Carol al II-lea, a fost indepartata de acesta din viata politica. A fost o personalitate complexa si puternica, profund credincioasa poporului roman.
Creatia ei literara cuprinde povestiri, evocari, romane, volume memorialistice, printre care Tara mea, Visatorul de vise, O legenda de la muntele Athos, Povestea unei domnite neascultatoare, Ganduri si icoane din vremea razboiului, Dor nestins, Povestea unei inimi, Regine incoronate, Pasari fantastice pe albastrul cerului, Glasul de pe munte, Masti, Povestea vietii mele.
Lucrarile literare au fost scrise in limba engleza si traduse in romana, cateva dintre traduceri apartinandu-i lui Nicolae Iorga.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 37,44 leiPRP: 48,00 lei (-22%)
- 29,64 leiPRP: 38,00 lei (-22%)
- 29,64 leiPRP: 38,00 lei (-22%)
Promoţii
-- 37,44 leiPRP: 48,00 lei (-22%)
- 29,64 leiPRP: 38,00 lei (-22%)
- 29,64 leiPRP: 38,00 lei (-22%)
RECENZII