Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

In casa bunicilor - Ionel Teodoreanu

Preț: 24,99 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786306538102
Editura:
Anul publicării: 2024

DESCRIERE

In casa bunicilor a aparut in 1938 si a mai cunoscut inca trei editii pana in 1943 fiindca Ionel Teodoreanu era de multa vreme o vedeta literara. Se stramutase in agitatul Bucuresti, dar pastrase in suflet amintirea delicata a Iasiului, care il impinge sa practice o literatura de frontiera, ilustrata de aceasta carte, care se situeaza intre memorialistica si literatura subiectiva. Intrebat, in aprilie 1938, de un gazetar de la Opinia (I. A. Mirea), daca aceasta carte e tot un roman, Ionel Teodoreanu raspunde: „In casa bunicilor? Stiu eu ce-i? O casa veche din Zlataustul unui Iasi de odinioara, doi bunici, motanul lor, nepotul lor — cam scriitor, cam fumator, si cam licean cu note proaste —, iarna la ferestre — vechea iarna de pe vremea ochilor copilariei —, si asta-i tot. O mana de scrum alb. Am cautat sa culeg cu fragezime si sa imbrac cu transparenta lucruri de altadata, care s-au stins cu vremea lor, si oameni care nu mai sunt decat in morminte si in amintire.“

Ionel Teodoreanu (1897–1954), scriitor si avocat. Descendent al unei familii de juristi (tatal era celebrul avocat iesean Osvald Teodoreanu, iar bunicul sau, Alexandru Teodoreanu, fusese judecator), a cunoscut un imens succes de librarie in perioada interbelica. Si-a facut studiile la Iasi (bacalaureatul la Liceul National si licenta in drept la Universitate). Primele incercari le-a publicat in Insemnari literare (cu rafinatele miniaturi Jucarii pentru Lily) si in Viata romaneasca, iar in 1923, glorios, a debutat in volum cu Ulita copilariei. Desi nu a abandonat cariera de avocat, in care de asemenea a stralucit prin verva sa si prin preferinta pentru cazuri cu adanci aspecte psihologice, a scris mult, desi inegal, consacrandu-se cu romanele din trilogia La Medeleni (1925–1927). Alte romane: Turnul Milenei (1927), Lorelei(1935), Secretul Anei Florentin(1937), Pravale Baba (1939). Volume de memorialistica importante: In casa bunicilor (1938), Masa umbrelor (1941), Intoarcerea in timp (1946).

 „Ulita copilariei (evident, povestirea titulara, de aici), In casa bunicilor si numeroase capitole din Intoarcerea in timp, coroborate cu relativ putinele documente de arhiva ce ne stau la dispozitie, dau posibilitatea recompunerii si imaginarii unui univers familial pe fundalul caruia se proiecteaza copilaria si adolescenta lui Ionel Teodoreanu, izbitor de asemanator in configuratia sa spirituala cu acela propus de Amintirile lui Creanga.“ Nicolae Ciobanu, istoric literar, autorul biografiei Ionel Teodoreanu, viata si opera

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.2069 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.