Iluzia autoexilului - Camelia Stanescu
DESCRIERE
Iluzia autoexilului o carte adevarata. Un roman care recurge la sublimare: modelul spiritual devine matrice. Pe mine m-a fascinat. L-am citit pe nerasuflate. Cu mijloace livresti consacrate de Proust, Faulkner, si, la noi, de Gabriela Adamesteanu, in acest roman e folosita din plin dimensiunea timpului. Prezentul, trecutul si viitorul se combina intr-un fluid continuu de simultaneitate temporala, a unor trasee care se intretaie, ramanand totusi distincte. Amintirea si nazuinta sunt aduse in prezent, prezentul cititorului, pentru ca el sa poata exersa trairi sau pentru a le cauta pe cele ideale. Acest prezent devine astfel, timp martor, timp reper, timp criteriu al visarilor. Naratiunea se desfasoara normal, intr-un cotidian obisnuit. Recunosti viata noastra din anii ’60-’70-’80 ai secolului trecut, dar si viata din timpul prezent, anul 2019, asta o sa-ti placa mult, Zenaida. Aceasta viata cotidiana, e trecuta prin filtrele relatiilor, experientelor, sperantelor umane, si dobandeste, cred eu, semnificatii si straluciri deosebite. E ridicata la rang de valoare artistica si chiar filosofica. Nu, Zenaida, nu exagerez! (...)
In ciuda spatiului cenusiu, fara perspectiva, creat de comunism, se pune foarte concret problema adevarului: cum a fost mai bine? Sa evadezi sau sa suporti avand taria de a rezista, chiar si fara speranta? Cine s-a izbit, pana la urma de deziluzie? Cine nu mai are curajul nici sa-si retraiasca bobocii nedeschisi ai amintirilor din vremea cand ele ar fi putut sa fie in floare? Cine e invingatorul: cel care a evadat, refugiindu-se departe, sau cel care a supravietuit ramanand acasa? Care dintre preturi a meritat? Apare aici si un cult embrionar al indoielii.
Sunt curios ce vei crede tu, Zenaida, despre toate astea. O sa te mai fascineze ceva in romanul de debut al prietenei tale. Iubirea e trinitara: cauza, terapie si efect. Iubirea e omniprezenta. Iubirea patrunde si invadeaza rodnic pana si realitatea virtuala. Internetul isi deschide generos poarta, si ea virtuala, pentru gerunziile: NAVI-GANDIND, NAVI-IUBIND.
Eugen Hac
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 40,00 lei
- 50,00 lei
- 35,00 lei
Promoţii
-- 67,15 leiPRP: 79,00 lei (-15%)
- 45,60 leiPRP: 48,00 lei (-5%)
- 34,20 leiPRP: 36,00 lei (-5%)
RECENZII