IA7. Antologia Colecției Seniorii Imaginatiei 2022 - Marian Truta (coord.)
DESCRIERE
IA7 – Antologia Colectiei Seniorii Imaginatiei 2022 contine sapte proze inedite, semnate de autori romani pe care ii consideram reprezentativi, in acest moment, pentru fantastica romaneasca: Lucian-Dragos Bogdan, Silviu Genescu, Alexandru Lamba, Cristian M. Teodorescu, Daniel Timariu, Danut Ungureanu, Cristian Vicol. Un proiect coordonat de Marian Truta.
„Volumul de fata este primul de acest fel din proiectul Antologiile Colectiei Seniorii Imaginatiei al Editurii Eagle. Desigur, nu este stricto sensu o antologie, ci un volum colectiv. Dar, cu voia si intelegerea voastra, pentru a nu complica mai mult o taxonomie deja stufoasa, am preferat sa-l asezam in generoasa, permisiva si primitoarea categorie a antologiilor.” (Marian Truta)
In acest volum, sapte povestiri science-fiction:
Mai fluid
Conditia artistului intr-un, aparent, bland si tolerant Califat virtual. Realitatea ajustata de IA, consecintele abandonului in fata unor entitati non-umane, dar create de oameni, o lume sufocata si sufocanta, toate acestea se regasesc in proza semnata de Alexandru Lamba. In plus, rasucirea neasteptata din finalul povestirii ne dezvaluie, cu o logica implacabila si rece, demna de o constiinta artificiala, care sunt resorturile profunde ale actului artistic si daca vanitatea umana joaca vreun rol aici. Iar concluzia nu este deloc cea pe care ati fi tentati sa v-o inchipuiti. Dimpotriva.
Dezumanizare
Orice actiune are parte de o reactiune, ne spune povestirea lui Lucian Dragos Bogdan. Ne spune acest lucru pe diverse paliere si, in plus, ne ofera si un spectaculos joc etic: cat ne putem afunda in lumea IA fara sa ne pierdem umanitatea? Pe de alta parte, avem nevoie de o umanitate pura, stabila, incremenita ori, sub presiunea provocarilor, suntem obligati sa evoluam chiar daca vom deveni altceva? Ce va fi acel altceva? Raspunsurile sunt ascunse in Dezumanizare, desigur.
In bucla
Oamenii si-au pierdut inocenta atunci cand au gustat din fructul cunoasterii binelui si raului. Ce se va intampla cu o IA atunci cand, la fel cum au facut oamenii inainte de a fi izgoniti din Paradis, va gusta cunoastere binelui si raului? La intrebarea aceasta incearca sa raspunda nuvela In bucla, a lui Silviu Genescu. Folosind cu abilitate procedee care tin de cel mai pur-sange cyberpunk, autorul ne ofera o solutie, dar aceasta nu va fi deloc una facila, ci una altminteri. Cu siguranta ca jocul cu entitati non-umane constiente va fi adevarata mare provocare cu care oamenii vor avea de a face in anii care vor veni. Citind proza, va veti convinge singuri.
O veste trista
Ce este sau ce defineste genialitatea? Cristian M. Teodorescu ne ofera in povestirea sa nu doar un studiu extins al acestei insusiri, ci si mijloacele prin care putem alege sa ajungem pe un plan superior al constiintei. Iar aceste mijloace tin, cum altfel, de IA-uri. Spre deosebire de nenumarate alte texte pe aceasta tema, in O veste trista AI-urile suint entitati benevolente, aliate cu oamenii, ba mai mult, constiintele umane pot ajuta constiintele artificiale sa evolueze si reciproc. In ce scop? Pentru a atinge Divinitatea.
Baiatul si masina
Ce sanse ar mai putea avea oamenii intr-o lume invadata complet de plastic? Si nu e vorba doar despre peturile pe care le aruncam in nestire oriunde ne tuna. E vorba despre particulele nanoscopice care plutesc nestingherite prin aer si ne patrund in corp, amenintand sa ne schimbe fiinta. Daniel Timariu ofera o varianta de supravietuire si, chiar daca lumea descrisa in textul sau este una atroce si deprimanta, la sfarsitul povestirii cititorul descopera ca, alaturi de Masini inteligente si cumva umanizate, isi poate intoarce destinul.
Terminator Picard
Toata lumea il cunoaste pe capitanul Jean-Luc Picard. Dar foarte putini stiu adevarata fata a indragitului personaj. Danut Ungureanu este unul dintre acestia si, fara ezitare, ne impartaseste secretul: Jean-Luc este mesagerul entitatii Borg si nimereste accidental din viitor in Pantelimon. Misiunea sa este cumva asemanatoare cu a Terminatorului, alt personaj celebru, dar in povestire lucrurile iau o turnura cu totul neprevazuta. Astfel ca Borg, intr-un viitor departat, mai are de asteptat crearea SkyNetului.
Morning Glory
Dezastrul a inceput atunci cand un neutron a lovit un nucleu de Plutoniu 239. Apoi lumea n-a mai fost asa cum o stim, aproape totul a murit. Si totusi, oamenii au gasit resursele necesara sa supravietuiasca. Doar ca lucrurile din noua lume sunt dureros de contorsionate. Chiar si asa, printre orori, violente si droguri, cineva, un Druid, se incapataneaza sa ingrijeasca niste zorele. Pentru ca, ne spune Cristi Vicol, omul nu poate fi liber in afara naturii. Si chiar daca din semintele zorelelor Druidul extrage droguri, clipa minunata, din zori, cand ele isi deschid florile albe sau violete, este mai presus de orice realitate sumbra.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 35,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
Promoţii
-- 41,65 leiPRP: 49,00 lei (-15%)
- 63,75 leiPRP: 75,00 lei (-15%)
- 50,15 leiPRP: 59,00 lei (-15%)
RECENZII